Πολιτική

Μαρινάκης: Εξωγενείς οι αιτίες στις τιμές ενέργειας – Ασυναγώνιστο το Πολεμικό Ναυτικό με την Belharra

Μαρινάκης: Εξωγενείς οι αιτίες στις τιμές ενέργειας – Ασυναγώνιστο το Πολεμικό Ναυτικό με την Belharra

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μαρινάκης: Εξωγενείς οι αιτίες στις τιμές ενέργειας - Ασυναγώνιστο το Πολεμικό Ναυτικό με την Belharra

«Είναι ικανοποιητικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα. Αλλά η επίλυσή του έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι κάτι για το οποίο μίλησε πρώτος ο κ. Μητσοτάκης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης

«Είναι ικανοποιητικό ότι η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα. Αλλά η επίλυσή του έχει τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι κάτι για το οποίο μίλησε πρώτος ο κ. Μητσοτάκης», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, κληθείς να σχολιάσει την απάντηση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τιμές της ενέργειας.

Ενώ πρόσθεσε σχετικά: «Είναι ικανοποιητικό ότι πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει το πρόβλημα. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα. Αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, η επίλυση του προβλήματος έχει καθαρά τεχνικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι μόνο ζήτημα αναγνώρισης σε πολιτικό επίπεδο. Και το πρόβλημα αυτό είναι κάτι για το οποίο μίλησε πρώτος ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και να είστε σίγουροι ότι ως κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνουμε πολύ. Και θα επιμείνουμε πολύ, γιατί μιλάμε για μια πρωτοφανή στρέβλωση.

Για να καταλάβουν οι τηλεθεατές περί τίνος πρόκειται: Αυτή τη στιγμή οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι λιγότερο πλούσιες χώρες της Ευρώπης πληρώνουν ως προς το επίπεδο της χονδρικής τιμής δυσανάλογα περισσότερο ακριβά το ρεύμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, για αιτίες για τις οποίες δεν ευθύνονται καθόλου (…)

Οι αιτίες είναι εξωγενείς και οι αιτίες μάλιστα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων κακών πολιτικών, κάποιων καθυστερήσεων, κάποιων δυσλειτουργιών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Είναι τεχνικό, αλλά προσέξτε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των πολιτών, των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, για την ενεργειακή κρίση, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε τα μάτια μας σε κάποιες στρεβλώσεις της αγοράς ως προς τις τιμές της χονδρικής. Ναι, είναι πολύ σημαντικά τα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ που δόθηκαν. Αλλά η λύση δεν είναι μόνο η στήριξη που θα συνεχιστεί όταν και εφόσον παρατηρείται αυξημένη ανάγκη. Η λύση βρίσκεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκεί θα επιμείνουμε μέχρι την ολιστική επίλυση (…)

Αυτά τα οποία περιγράφει ο πρωθυπουργός στην επιστολή του, αλλά και μια σειρά από κινήσεις που πρέπει να γίνουν, το ξαναλέω, είναι ένα ζήτημα το οποίο λύνεται τεχνικά. Σίγουρα όμως, η αναγνώριση από την κυρία Φον ντερ Λάιεν είναι μια πολύ σημαντική κίνηση».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της ενέργειας, όπως για παράδειγμα, η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματά μας, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της ΕΕ και των γειτόνων της.

«Η Κύπρος αναγνωρίζει την ανάγκη να επενδύσει στην εταιρεία διαχείρισης του καλωδίου διασύνδεσης»

Ερωτηθείς, σε σχέση με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όλα εξαρτώνται από τη μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε:

«Ήταν μια καλή μέρα σήμερα για το έργο αυτό. Πράγματι, ήταν παραγωγική η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι εξαιρετική η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου διαχρονικά και ειδικά επί των ημερών του Έλληνα πρωθυπουργού και του Κύπριου προέδρου. Εδώ αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι σήμερα η συνάντηση αυτή ήταν μια συνάντηση που οδήγησε σε περαιτέρω πρόοδο.

Πράγματι, είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζει η Κύπρος την ανάγκη να επενδύσει στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του καλωδίου. Εδώ έχουν ακουστεί διάφορες θεωρίες οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα περί γεωπολιτικών λόγων που καθυστερούν ή μπλοκάρουν το έργο (…)

Είναι ξεκάθαρα ζήτημα οικονομικό ενός δίκαιου επιμερισμού του κόστους. Γιατί οφείλουμε αυτά να τα λέμε με σαφήνεια στους Έλληνες πολίτες, στους Έλληνες φορολογούμενους: Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο, ιδιαιτέρως για την Κύπρο, αλλά και ένα εξαιρετικά ακριβό έργο».

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε το διάλογο με την Τουρκία – Έχει δώσει ηρεμία στη χώρα»

Στο ερώτημα αν, ενόψει του ερχόμενου ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν την Δευτέρα ή Τρίτη στη Νέα Υόρκη, υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ένα νεύμα έναρξης του ελληνοτουρκικού διαλόγου στα θέματα της λεγόμενης βαριάς ατζέντας ή/και την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, τοποθετήθηκε λέγοντας:

«Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά θεωρώ και οι γείτονές μας στην Τουρκία, θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε και να επιδιώκουμε τον διάλογο. Ο δρόμος του ψευδεπίγραφου πατριωτισμού, ο οποίος είναι πολύ πιο σύντομος και στα πρώτα του μέτρα, είναι και πολύ πιο εύκολος να τον διανύσει κάποιος, είναι ένας δρόμος που εμάς δεν μας ταιριάζει.

Ο δρόμος του διαλόγου πράγματι είναι δύσκολος δρόμος γιατί χρειάζεται να υπάρχει διάρκεια, επιμονή και καμία μα καμία υποχώρηση σε αυτά που λέμε ζητήματα κυριαρχίας, αυτά που λέμε “κόκκινες γραμμές”. Πιστεύουμε λοιπόν, αυτός ο διάλογος έχει δώσει στη χώρα μία πολύ περισσότερη ηρεμία ως προς τις παραβιάσεις της.Έχει δώσει τη δυνατότητα και σε επίπεδο πρωθυπουργού, σε ανώτατο επίπεδο, να διατυπώσει τις θέσεις της, που πολλές φορές αυτές οι θέσεις είναι συνολικά του δυτικού κόσμου.

Δεν έχει χάσει το παραμικρό, δεν έχει μπει καν στη διαδικασία συζήτησης σε αυτά τα οποία κάποιοι θεωρούν ότι θα παραχωρήσουμε. Δεν τα συζητάμε καν όλα αυτά. Και βέβαια έχει μετουσιώσει σε ζητήματα με οφέλη, όπως για παράδειγμα στα νησιά μας που από παράνομους μετανάστες υποδεχόμαστε νόμιμους τουρίστες (…)».

«Το μεταναστευτικό στην Ευρώπη αποτελεί την “καυτή πατάτα”»

«Πολλοί απορούν γιατί για παράδειγμα, όταν πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αυστρία, συζητήθηκε το μεταναστευτικό» σημείωσε ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ενώ τόνισε:

«Αυτή τη στιγμή το μεταναστευτικό στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης, μαζί με την ακρίβεια που βλέπουμε ότι σταδιακά αρχίζει κάπως, να είναι ψηλά στην ατζέντα, είναι “καυτή πατάτα”. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα με μια πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τους 92.000 διαμένοντες πήγαμε λίγο παραπάνω από τους 20.000, και από τις 130 δομές πήγαμε στις 30 και δεν είναι “καυτή πατάτα” το μεταναστευτικό, είναι ένα σοβαρό θέμα που είναι υπό πολύ σοβαρή και επιτυχή διαχείριση, αυτό όλο αυτό δεν έγινε τυχαία.

Προφανώς όμως, ειδικά στις εκτός συνόρων συναντήσεις του, ο πρωθυπουργός το συζητά. Με ό,τι έχουμε πει να ισχύει στο ακέραιο».

«Η τέταρτη φρεγάτα Belhαrra θα κάνει ασυναγώνιστο το Πολεμικό Ναυτικό»

Ερωτηθείς αν θα ενεργοποιήσει η κυβέρνηση τη ρήτρα της Naval Group που προβλέπει κόστος αντίστοιχο με τις προηγούμενες τρεις φρεγάτες, σε συνέχεια της ανακοίνωσης από τον υπουργό Άμυνας, στη Λορεάν της Γαλλίας, ότι υπάρχει πρόθεση έναρξης διαπραγματεύσεων για μια τέταρτη φρεγάτα Belhαrra, τόνισε:

«Ήταν μια πολύ σημαντική ανακοίνωση από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον Νίκο Δένδια. Θα σας πω ότι έγινε κατόπιν προφανώς μιας πρότασης που έγινε από τον την πολιτική ηγεσία αλλά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.

Έχουμε την πρώτη έγκριση του Πρωθυπουργού. Ξεκινάει μια διαδικασία που περνάει προφανώς μέσα και από το ΚΥΣΕΑ. Να πούμε στους πολίτες που μας ακούν, στους τηλεθεατές μας, ότι προφανώς δεν πρόκειται να Επηρεαστεί το ανώτατο όριο, δηλαδή οι “οροφές δαπανών” του υπουργείου Άμυνας. Όλα αυτά θέλουν κάποιο χρόνο. Η τέταρτη φρεγάτα Belh@rra μαζί με τις υπόλοιπες τρεις, θα κάνουν ουσιαστικά ασυναγώνιστο το Ναυτικό μας.

Αυτό το οποίο πιστεύει η κυβέρνηση, για να προϊδεάσουμε για το τι θα ακολουθήσει, είναι ότι η αγορά νέων υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων είναι πολλές φορές, συνήθως τις περισσότερες φορές, προτιμότερη από την επισκευή παλαιότερων».

Για την ερώτηση των 11 βουλευτών της ΝΔ και τα «κόκκινα δάνεια»

Αναφερόμενος στο ζήτημα με το ερώτημα 11 βουλευτών της ΝΔ στον υπουργό Οικονομικών, για το αν καταγράφει κάποια δυσαρέσκεια στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και για το αν υπάρχει κάποια σκέψη για καλύτερο συντονισμό υπουργικού συμβουλίου και Κοινοβουλευτικής Ομάδας, υπογράμμισε:

«Μου δόθηκε η δυνατότητα με αυτή την ερώτηση να θυμίσω δύο διαφορετικές ομάδες αριθμών. Η μία έχει να κάνει με το σύνολο των ερωτήσεων ή των αναφορών των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίες προσεγγίζουν τις 10.000.

Αν αθροίσει κανείς τις επίκαιρες ερωτήσεις και τις αναφορές και την πρώτη τετραετία και τον πρώτο χρόνο και λίγο παραπάνω της δεύτερης τετραετίας, άρα αυτό είναι η δουλειά των βουλευτών και μάλιστα, ναι, είμαστε περήφανοι που η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αντιλαμβάνεται ακόμα πιο σοβαρά τη δουλειά της όταν η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση.

Και το δεύτερο: Να θυμίσω τι έχουμε κάνει σε ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, που είναι τα κόκκινα δάνεια.  Όλα αυτά τα χρόνια τα κόκκινα δάνεια κάποιοι νόμιζαν ότι θα τα αντιμετωπίσουν με συνθήματα. “Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Τα συνθήματα διόγκωναν τα δάνεια και όταν αυτοί οι οποίοι έλεγαν τα συνθήματα ήρθαν στην εξουσία, τα έφτασαν στο μεγαλύτερο δυνατό σημείο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι αυτή που κατάφερε και το 40% των κόκκινων δανείων το πήγε 7,5.

Τα 92 δισεκατομμύρια τα έχει ρίξει πολύ κάτω, δηλαδή γύρω στα 70 δισεκατομμύρια. Και πέραν των αριθμών -γιατί αυτοί οι αριθμοί προκύπτουν μετά από πολιτικές- καταφέραμε και περάσαμε ένα νομοσχέδιο τη δεύτερη τετραετία, σε συνέχεια των άλλων πέντε νομοθετικών παρεμβάσεων, τα οποία ψήφισαν όλοι οι βουλευτές μας, το οποίο λέει υποχρεωτικά ότι οι servicers και τα ιδρύματα δέχονται την απόφαση του εξωδικαστικού μηχανισμού, εφόσον είναι προς όφελος των δανειοληπτών, έχουν υποχρεώσεις δημοσιότητας σε πάρα πολύ σημαντικά σκέλη μιας δανειακής σύμβασης, όπως είναι οι δόσεις, το υπόλοιπο και όλα τα σχετικά. Κάτι το οποίο ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που χάνονταν ρυθμίσεις (…)

Έχω την τιμή τους τελευταίους μήνες να έχω το χαρτοφυλάκιο, μετά την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, της ενημέρωσης, της επικοινωνίας, του Τύπου. Είναι πάρα πολλές φορές που έχω κληθεί να απαντήσω είτε σε απλές είτε σε επίκαιρες ερωτήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για αυτά τα ζητήματα. Αυτό είναι που πρέπει να κάνει μια κοινοβουλευτική ομάδα. Και σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη διαδικασίες σε άλλα κόμματα απολύτως σεβαστές, που δεν έχουμε καμία δουλειά να σχολιάσουμε, κάποιοι προσπαθούν “να βρουν δράκους”, το είπα και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι οποίοι δεν υπάρχουν, εν προκειμένω».

«Πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για δημόσιο χρήμα»

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα με την ερώτηση στο briefing που δέχτηκε και αφορά στην αγορά χαλιών στο υπουργείο Τουρισμού και την επακόλουθη απάντησή του “να δείχνουμε προσοχή με τα χρήματα των φορολογουμένων”, σημείωσε:

«Επειδή είμαστε σε μια περίοδο που αρχίζουμε και ανεβαίνουμε σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση να διανύσουμε, και ανεξαρτήτως αυτού πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για δημόσιο χρήμα. Πέραν του ότι δεν αμφισβητείται η νομιμότητα αυτών των ενεργειών, τόνισα παράλληλα ότι μιλάμε και για ένα υπουργείο όπου το βασικό του μέλημα είναι η προβολή της χώρας, η ευρύτερη εξωστρέφεια, η εικόνα που δείχνει προς τα έξω.

Κρατάμε σίγουρα την πολύ καλή χρονιά που είχαμε, τη χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό και το ξαναλέω, το τονίζω, προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα των φορολογουμένων. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν μια συζήτηση η οποία καλύτερα είναι να μην ανοίγει. Αυτή νομίζω είναι και η φράση που πρέπει να κρατήσουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments