Πολιτική

Μέσα στο φθινόπωρο η µείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης: Έρχεται άµεσα το νοµοσχέδιο από την Κεραµέως

Μέσα στο φθινόπωρο η µείωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης: Έρχεται άµεσα το νοµοσχέδιο από την Κεραµέως

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Έως και 150 ευρώ το µηνιαίο όφελος στις αποδοχές των συνταξιούχων

«Κλείδωσαν» και έρχονται νωρίτερα οι αλλαγές στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης τόσο στην κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη, που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, ενισχύοντας έως και κατά 150 ευρώ µηνιαίως περίπου 500.000 συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν µεγαλύτερες αποδοχές στους λογαριασµούς τους.

Σύµφωνα µε την υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραµέως, θα προωθηθεί µέσα στο φθινόπωρο νοµοσχέδιο σε συνεργασία µε το υπουργείο Οικονοµικών, ώστε να είναι δικαιότερη η παρακράτηση και να µη χάνουν στην πράξη τις ετήσιες αυξήσεις οι συνταξιούχοι που αλλάζουν εισοδηµατική κλίµακα.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, τα σενάρια για τροποποιήσεις στην παρακράτηση της ΕΑΣ έχουν ως εξής:

1. ∆εν θα επιβάλλεται πλέον από το πρώτο ευρώ σύνταξης αλλά µόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιµακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συµβαίνει και µε τους φορολογικούς συντελεστές στη φορολογία εισοδήµατος. Για παράδειγµα, σύνταξη 1.600 ευρώ έχει σήµερα παρακράτηση 3%, η οποία επιβάλλεται σε όλο το ποσό και είναι 48 ευρώ. Με τις αλλαγές, η παρακράτηση θα επιβάλλεται µόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 200 ευρώ µε έναν κάπως αυξηµένο συντελεστή 10% ή 15%. Σε αυτή την περίπτωση, το ποσό της εισφοράς που παρακρατείται µειώνεται στα 20 ή στα 30 ευρώ. ∆ηλαδή ένας συνταξιούχος βάζει επιπλέον στην τσέπη του 28 ή 18 ευρώ ανά µήνα.

2. Το δεύτερο σενάριο είναι η µείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιµάκιο και πάνω, δηλαδή από τα 1.701 ευρώ. Η λογική σε αυτό το σενάριο είναι ότι µε το ισχύον σύστηµα ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιµάκιο, δηλαδή αυξάνεται απότοµα από το 3% στο 6%. Η προωθούµενη ρύθµιση προβλέπει αναλογικότερο τρόπο µετάβασης από κλιµάκιο σε κλιµάκιο ώστε η περικοπή να είναι πιο οµαλή και πιο δίκαιη. Ειδικότερα, οι νέοι συντελεστές ΕΑΣ, τους οποίους προβλέπει το εν λόγω σενάριο, για τα πρώτα τέσσερα κλιµάκια είναι οι εξής:

– 1.400-1.700 ευρώ: 3% – 1.701-2.000 ευρώ: 4% (από 6%) – 2.000-2.300 ευρώ: 5% (από 7%) – 2.300-2.600 ευρώ: 6% (από 9%)

Ωστόσο για την ΕΑΣ που επιβάλλεται στα εισοδήµατα άνω των 2.600 ευρώ δεν φαίνεται να προβλέπεται κάποια αλλαγή. Τονίζεται ότι η ΕΑΣ επιβλήθηκε την 1η Αυγούστου 2010 και καταβάλλεται στον Λογαριασµό Αλληλεγγύης Γενεών του ΑΚΑΓΕ µε σκοπό την κάλυψη ελλειµµάτων των κλάδων κύριας σύνταξης. Αφορά εισοδήµατα άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ευρώ) κλιµακωτά, ενώ επιπλέον εισφορά σε ποσοστό 3%-10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω. Συζητείται η µείωσή της κατά 50%. Το σενάριο για πλήρη κατάργηση της ΕΑΣ στις επικουρικές και µείωση κατά 15% στις κύριες συντάξεις φαίνεται να απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονοµικών, επειδή προκαλούνται απώλειες 163.000.000 ευρώ στα έσοδα του ΑΚΑΓΕ.

Πηγή:parapolitika

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments