Τεχνολογία

Η Φλόριντα έστειλε 300 κοράλλια στο Τέξας σε μια προσπάθεια διάσωσης των υφάλων

Η Φλόριντα έστειλε 300 κοράλλια στο Τέξας σε μια προσπάθεια διάσωσης των υφάλων

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, lifo.gr

Η μεταφορά «λειτουργεί ως ένα ακόμη επίπεδο άμυνας για τη διαφύλαξη» των πληθυσμών των κοραλλιών staghorn της Φλόριντα από την κλιματική αλλαγή

Επιστήμονες έστειλαν την Τετάρτη εκατοντάδες κοράλλια που απειλούνται με εξαφάνιση από τη Νότια Φλόριντα στην ακτή του Κόλπου του Τέξας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος έρευνας και αποκατάστασης.

Ο περσινός θαλάσσιος καύσωνας-ρεκόρ προκάλεσε στα κοράλλια στα Florida Keys να αποβάλουν φύκια που ζουν στους ιστούς τους, μετατρέποντάς τα σε λευκά, σε ένα εκτεταμένο φαινόμενο λεύκανσης των κοραλλιών. Πολλά από αυτά τα κοράλλια, τα οποία αποτελούν παράδεισο για τη βιοποικιλότητα, εξαφανίστηκαν.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Nova Southeastern University (NSU), το οποίο ήταν υπεύθυνο για την προσεκτική παράδοση περίπου 300 κοραλλιών από το φυτώριό του στο Texas State Aquarium στο πλαίσιο ενός προγράμματος με το Texas A&M University-Corpus Christi (TAMU-CC).

Ο επιστημονικός συνεργάτης του NSU, Shane Wever, δήλωσε την Τρίτη ότι η μεταφορά «λειτουργεί ως ένα ακόμη επίπεδο άμυνας για τη διαφύλαξη» των πληθυσμών των κοραλλιών staghorn της Φλόριντα από την κλιματική αλλαγή.

«Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε ολόκληρη την Καραϊβική μειώνονται από τη δεκαετία του 1970 λόγω των παραγόντων πίεσης που βασίζονται στη γη – ιζηματοποίηση, ρύπανση από θρεπτικά συστατικά, παράκτια ανάπτυξη – και της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού», δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης η καθηγήτρια του TAMU-CC Keisha Bahr.

«Oι τρέχουσες συνθήκες είναι ανησυχητικές», πρόσθεσε ο Bahr, ο οποίος είναι ο ιδιωτικός ερευνητής της ερευνητικής ομάδας για τους κοραλλιογενείς υφάλους και την υγεία των ωκεανών στο ερευνητικό ινστιτούτο Harte του TAMU-CC.

Τώρα, οι ερευνητές του Τέξας και της Φλόριντα συνεργάζονται για τη διατήρηση και την προστασία των κοραλλιών. Οι ερευνητές έχουν μετεγκαταστήσει 71 γονότυπους κοραλλιών staghorn στο Τέξας, «διαφυλάσσοντας αυτούς τους γενετικούς πληθυσμούς», σύμφωνα με τον Bahr.

Πώς έγινε η μεταφορά των κοραλλιών Οι ερευνητές πακετάρισαν κάθε κοράλλι με φρέσκο, καθαρό θαλασσινό νερό και επιπλέον οξυγόνο «μέσα σε προστατευτική θήκη, μέσα σε μονωμένα και παραγεμισμένα ψυγεία», σύμφωνα με το NSU.

Μετέφεραν τα κοράλλια με βαν από το NSU σε ένα κοντινό ιδιωτικό αεροδρόμιο και τα μετέφεραν αεροπορικώς στο Τέξας για να ελαχιστοποιήσουν τον χρόνο και να διασφαλίσουν ότι τα κοράλλια θα παραμείνουν υγιή.

Η λεύκανση των κοραλλιών αποτελεί απειλή για ολόκληρο το οικοσύστημα των Florida Keys, το οποίο φιλοξενεί 6.000 και πλέον είδη θαλάσσιας ζωής – μεταξύ των οποίων χελώνες, φάλαινες, δελφίνια και μανάτους- και φιλοξενεί πάνω από 285 είδη πτηνών. Έχει επίσης εκτεταμένες επιπτώσεις στην οικονομία της Φλόριντα και στις παράκτιες κοινότητες που βασίζονται σε αυτό το οικοσύστημα.

«Ο τουρισμός, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ζωντανούς κοραλλιογενείς υφάλους, υποφέρει καθώς οι λευκοί ύφαλοι χάνουν την ελκυστικότητά τους, επηρεάζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Bahr. «Η αλιευτική βιομηχανία επηρεάζεται επίσης, καθώς οι κοραλλιογενείς ύφαλοι χρησιμεύουν ως βασικοί βιότοποι για πολλά είδη ψαριών, βλάπτοντας τόσο την εμπορική όσο και την ερασιτεχνική αλιεία».

Εν τω μεταξύ, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι λειτουργούν ως φυσικά εμπόδια κατά της διάβρωσης των ακτών. Ο Bahr σημείωσε ότι η μείωσή τους «αυξάνει την ευπάθεια των ακτών στις καταιγίδες, αυξάνοντας το κόστος για την προστασία και τις επισκευές των υποδομών».

Πλέον οι επιστήμονες αναμένουν να δουν συχνότερα και σοβαρότερα φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών καθώς οι θερμοκρασίες των ωκεανών αυξάνονται, γεγονός που, σύμφωνα με τον Bahr, θα δυσχεράνει την ανάκαμψη των κοραλλιών και των υφάλων τους.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν επειγόντως για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών, προειδοποιεί ο Bahr. «Όπου οι μειώσεις δεν είναι εφικτές, πρέπει να εφαρμόσουμε στρατηγικές αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να επιβραδύνουμε την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών και να δώσουμε στα κοράλλια μια ευκαιρία για να σωθούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments