Γεωπολιτικά

Η απειρία Ρώσων στρατιωτικών οδηγεί σε συντριβή περισσότερα UAVs στο έδαφος του ΝΑΤΟ

Η απειρία Ρώσων στρατιωτικών οδηγεί σε συντριβή περισσότερα UAVs στο έδαφος του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Οι ευρωπαϊκοί στρατοί θα πρέπει να αναζητήσουν σχετικά φθηνούς ανιχνευτές μη επανδρωμένων αεροσκαφών, λέει ο επικεφαλής της αμερικανικής Air Europe.

Το σχέδιο της Ρωσίας να προσθέσει 180.000 στρατιώτες θα αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων όπως drones και πύραυλοι να μπορούν να εισέλθουν στο έδαφος του ΝΑΤΟ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διοικητής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων Ευρώπης και της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Οι βιαστικά εκπαιδευμένοι και απρόθυμοι στρατιώτες που εισρέουν στην Ουκρανία και διεξάγουν επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες επιχειρήσεις είναι «κάτι για το οποίο σίγουρα ανησυχούμε», δήλωσε ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόσφατη συντριβή ενός ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Λετονία, είπε: «Εάν αρπάξεις ανθρώπους από το δρόμο που δεν έχουν εκπαιδευτεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ο κίνδυνος λανθασμένων υπολογισμών αυξάνεται. Και νομίζω ότι το είδαμε αυτό με πολλές από τις εισβολές που έγιναν τόσο στη Ρουμανία, όσο και στην Πολωνία, και με αυτή που αναφέρατε στη Λετονία».

Ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας αντέδρασε στη συντριβή ζητώντας περισσότερες αεροπορικές περιπολίες του ΝΑΤΟ. Ο Χέκερ δήλωσε ότι η αυξημένη εναέρια αστυνόμευση και εκπαίδευση είναι μέρος της λύσης, αλλά η απόκτηση μιας πολύ καλύτερης εικόνας του εναέριου περιβάλλοντος -και συγκεκριμένα των νέων απειλών που θέτουν τα UAV- είναι ένα πιο σημαντικό πρώτο βήμα.

«Πρώτον, να έχουμε ένα σύστημα ανίχνευσης για να το κάνουμε αυτό», δήλωσε. «Το πρόβλημα είναι ότι η απειλή των UAVs είναι αρκετά πρόσφατη. Πετάνε σε πολύ χαμηλό ύψος, οπότε πρέπει πρώτα να τα δεις μέσω ενός επίγειου συστήματος, ώστε να μπορέσεις να κατευθύνεις ακόμη και το αεροσκάφος να πάει στη σωστή θέση για να γίνουν ορατά. Πολλές φορές αυτό γίνεται τη νύχτα, κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολο, ακόμη και με γυαλιά νυχτερινής όρασης, για να κατέβεις με ένα αεροσκάφος που πηγαίνει με 500 κόμβους, και στη συνέχεια να αναγνωρίσεις οπτικά ένα UAV μονής κατεύθυνσης που ταξιδεύει με 50 κόμβους, στα 200 πόδια τη νύχτα».

Ο Χέκερ δήλωσε ότι η ολοκληρωμένη αεράμυνα και πυραυλική άμυνα για τις χώρες του ΝΑΤΟ ήταν μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων του.

«Αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο, καθώς τα UAV μονής κατεύθυνσης πολλαπλασιάζονται. Αλλά τα συμβατικά ραντάρ είναι ελάχιστα χρήσιμα στον εντοπισμό τους», δήλωσε. «Πιέζω εδώ και καιρό, και θέσαμε σε εφαρμογή κάποιες πολιτικές, για να προσπαθήσουμε να πείσουμε κάποιες χώρες να αρχίσουν να αγοράζουν τεχνολογία που μπορεί να ανιχνεύσει αυτά τα αργά, χαμηλής διατομής ραντάρ, UAV μονής κατεύθυνσης και πυραύλους κρουζ, ώστε να μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε, και στη συνέχεια να μπορούμε να κατευθύνουμε τα μαχητικά εκεί για να τα εξοντώσουμε».

Οι νέες, καινοτόμες και χαμηλού κόστους λύσεις που προέρχονται από την Ουκρανία μπορεί να βοηθήσουν το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Ο Χέκερ υπογράμμισε το Sky Fortress, ένα ουκρανικό δίκτυο κινητών τηλεφώνων που “αφουγκράζονται” τις ακουστικές υπογραφές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και άλλων απειλών που είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

«Η Ουκρανία έχει 9.500 αισθητήρες που έχει τοποθετήσει σε όλη τη χώρα της. Και τώρα, μέσω του τριγωνισμού αυτών των 9.500 αισθητήρων, μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το ποια είναι η κατεύθυνση, ποια είναι η ταχύτητα, ίσως όχι στο 100% για να πετύχεις τον στόχο, αλλά είναι αρκετό για να κατευθύνεις ένα αεροπλάνο ή μια κινητή μονάδα πυρός» και να την τοποθετήσεις σε θέση προκειμένου να εξουδετερώσεις το drone, είπε.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει φιλοξενήσει επιδείξεις του συστήματος στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία, είπε.

«Έφεραν αυτούς τους αισθητήρες, τους τοποθέτησαν γύρω από την αεροπορική βάση και είδαμε ότι λειτουργούσε. Κάναμε μια άλλη επίδειξη στη Ρουμανία και πολλές άλλες χώρες ήρθαν και είδαν ότι δούλευε. Και νομίζω ότι προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Χέκερ.

Πηγή: Defense One, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments