Γεωπολιτικά

Πώς η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να προσελκύσει ξένους επενδυτές για να ξεκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Πώς η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να προσελκύσει ξένους επενδυτές για να ξεκινήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα και να αξιοποιήσει τα σημαντικά κοιτάσματα ουρανίου που διαθέτει.

Η Σαουδική Αραβία αναζητά εταίρους για να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που προς το παρόν “μαστίζεται” από καθυστερήσεις, καθώς τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσθέτουν τον τελευταίο αντιδραστήρα στο δίκτυο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν δήλωσε στη Γενική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη ότι «δεν υπάρχει τίποτα που θέλει να κρύψει το βασίλειο».

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, σχεδιάζει να προσθέσει 17 γιγαβάτ πυρηνικής ενεργειακής ισχύος στο δίκτυό της έως το 2040 στο πλαίσιο των σχεδίων της για διαφοροποίηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο. Η χώρα σχεδιάζει να προσθέσει αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 3,2 γιγαβάτ στο δίκτυό της εντός της επόμενης δεκαετίας.

Τα Εμιράτα, το πρώτο αραβικό κράτος που διαθέτει πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, προσέθεσαν την τέταρτη και τελευταία μονάδα αντιδραστήρα στο εργοστάσιο Barakah ισχύος 5.600 μεγαβάτ στις 6 Σεπτεμβρίου. Τα ΗΑΕ καλύπτουν έως και το 25% των αναγκών τους σε ηλεκτρική ενέργεια με πυρηνική ενέργεια και φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός δεύτερου εργοστασίου, σύμφωνα με το Reuters τον Απρίλιο.

“Νεαρή” φιλοδοξία

Οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας παρέμειναν μέχρι στιγμής μόνο στα σχέδια, καθώς το Ριάντ δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να συνάψει συμφωνία για την πολιτική πυρηνική ενέργεια σύμφωνα με το τμήμα 123 του νόμου των Ηνωμένων Πολιτειών για την ατομική ενέργεια.

Η σαουδαραβική έκδοση των λεγόμενων συμφωνιών 123 θα παρείχε ένα νομικό πλαίσιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να εξάγουν πυρηνικό υλικό και τεχνολογία στη Σαουδική Αραβία. Εξαρτάται, ωστόσο, από την εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ, κάτι που τώρα φαίνεται απίθανο.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2023 ότι το Ριάντ και το Τελ Αβίβ «πλησιάζουν» στην εξομάλυνση. Όμως η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον ισραηλινών πολιτών που άφησε πίσω της 1.200 νεκρούς και η επακόλουθη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα που σκότωσε περισσότερους από 41.000 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους 90.000, έχουν θολώσει τις προοπτικές εξομάλυνσης.

Το Ριάντ έχει πλέον καθιερώσει μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση ως βάση για την εξομάλυνση με το εβραϊκό κράτος.

Ανοιχτό σε επενδύσεις

Η Σαουδική Αραβία έχει συζητήσει με την Κίνα σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα και έλαβε επίσης έγγραφα διαγωνισμού από τη ρωσική Rosatom το 2022 για την κατασκευή του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Στο συνέδριο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να καλωσορίσει «τη συμμετοχή όλων».

«Αυτό που μας οδηγεί μπροστά είναι ότι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση να γίνουμε μια χώρα πρότυπο που παράγει και εξάγει ενέργεια κάθε είδους», δήλωσε. Διαβεβαίωσε επίσης τους επενδυτές ατομικής ενέργειας ότι οι προθέσεις της χώρας αφορούν μόνο την πολιτική χρήση. «Τους λέω να έρθουν μαζί μας, να γίνουν εταίροι μας, ώστε να είστε σίγουροι ότι τα προγράμματά μας στοχεύουν μόνο σε αυτό που θεσπίστηκαν», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ.

Στη σύνοδο κορυφής, η Σαουδική Αραβία τόνισε επίσης ότι η εθνική της νομοθεσία και η θεσμική της υποδομή που θα ελέγχει τα πυρηνικά υλικά, την τεχνολογία και τις εξαγωγές είναι σύμφωνη με το «διεθνές καθεστώς μη διάδοσης».

Κοιτάσματα ουρανίου

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ορισμένα από τα κοιτάσματα ουρανίου της για να ολοκληρώσει τον κύκλο καυσίμων. Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δήλωσε το 2022 ότι η χώρα σκοπεύει να «αναπτύξει όλη τη διαδρομή μέχρι το yellowcake». Το yellowcake αναφέρεται σε ένα κονιοποιημένο συμπύκνωμα ουρανίου, ένα σημαντικό βήμα στην επεξεργασία και τον εμπλουτισμό του ραδιενεργού ορυκτού για πολιτική ή στρατιωτική χρήση.

Ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για τα αποθέματα ουρανίου της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας διάδοχος ισχυρίστηκε το 2018 ότι το βασίλειο διαθέτει το 5% των παγκόσμιων κοιτασμάτων. Μια έκθεση του 2020 από τον Guardian αναφέρει ότι εσωτερικά έγγραφα έδειξαν ότι ο αριθμός ήταν κοντά στους 90.000 μετρικούς τόνους, που θα αντιστοιχούσε στο 1,4% των παγκόσμιων κοιτασμάτων.

Πηγή:Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments