Πολιτική

«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τις 24 Νοεμβρίου – Πέρασε με 112 ψήφους η πρόταση των «87»

«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τις 24 Νοεμβρίου – Πέρασε με 112 ψήφους η πρόταση των «87»

Πηγή Φωτογραφίας: [371982] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Εν μέσω εντάσεων συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησε και η διαδικασία της ψηφοφορίας, με το χρονοδιάγραμμα να μπαίνει σε «τελική ευθεία».

Εν μέσω εντάσεων συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο μετά τις 19:30 ξεκίνησε και η διαδικασία της ψηφοφορίας, με το χρονοδιάγραμμα να μπαίνει σε «τελική ευθεία».

Η συνεδρίαση της Κ.Ε. διεξάγεται σε τεταμένο κλίμα και γι’ αυτό είναι κλειστή -είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μεταδόθηκε ούτε καν η εισήγηση της γραμματέως του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου.

Νίκη των 87 για το χρονοδιάγραμμα

Πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση των 87 για το χρονοδιάγραμμα με 112 ψήφους.

  • Η πρόταση Τζάκρη (Κασσελάκης) πήρε 62 ψήφους.
  • Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους
  • Τα λευκά ήταν 2.

Με την πρόταση των 87 συντάχτηκε και ο Νίκος Παππάς. Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για συνέδρους έχουν όσοι γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Πέρασε η πρόταση Θεοχαρόπουλου

Πέρασε με άνετη πλειοψηφία η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά.

Επιπλέον, δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου.

Συγκεκριμένα, οι σύνεδροι αναμένεται να τοποθετηθούν δια ψηφοφορίας αναφορικά με:

  • Την έγκριση του οδικού χάρτη ή μη
  • Τον καταστατικό ή μη χαρακτήρα Συνεδρίου
  • Ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς
  • Την κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων
  • Ζητήματα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και Επιτροπή Θέσεων

Τη διεξαγωγή μιας ακόμη ψηφοφορίας, συνολικά έκτης, για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε πριν από λίγο η πλευρά των 87.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα εξελιχθεί ονομαστικά, ενώ θα υπάρξουν και τηλεφωνικές ψήφοι, όπως στην περίπτωση της πρότασης μομφής, καθώς προβλέπεται από το Καταστατικό.

Ο έκπτωτος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης αναμένει την ετυμηγορία του σώματος και μαζί όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ο κ. Κασσελάκης περιοδεύει στην Άρτα σήμερα, στην εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη.

Στο μεταξύ, κόντρα στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογές στις 24 Νοεμβρίου (και 1η Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος), οι Παύλος Πολάκης και Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών. Με την εισήγηση της ΠΓ συμφωνούν και οι «87» οι οποίοι προτείνουν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο βουλευτής Χανίων επανέλαβε τη θέση του για κατάθεση των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, πρώτη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου και δεύτερη στις 10 του ίδιου μηνός.Νωρίτερα, η κ. Τζάκρη ζήτησε συνέδριο στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας

Ο «οδικός χάρτης» της Κουμουνδούρου που καταλήγει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς» όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΓ:

  • Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
  • Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
  • Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
  • Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
  • Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
  • Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
  • Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
  • Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.

Στην – κλειστή συνεδρίαση – θα οριστικοποιηθούν και οι λεπτομέρειες για το συνέδριο, για την εκλογή των νέων συνέδρων και φυσικά για την επερχόμενη προεδρική κάλπη.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, βασικό κριτήριο η συγκέντρωση 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές. Εντούτοις, παρότι στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία οι 100 έκλεισαν το ζήτημα αυστηροποίησης των κριτηρίων και προσθήκης άλλων κριτηρίων, όπως το ζήτημα του πόθεν έσχες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επανέλθει το θέμα εδώ στη συνεδρίαση από κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ότι δεν θα μπει εκ νέου σε αυτή την πορεία, σε αυτή τη διαδρομή προς την εσωκομματική κάλπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments