Πολιτική

Περιοδεία Κασσελάκη στην Άρτα – Συμφωνεί με Πολάκη για εκλογές στις 3 Νοεμβρίου- Τι αποφασίζει η ΚΕ

Την πρώτη του "περιοδεία" πραγματοποίησε ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Την πρώτη του “περιοδεία” πραγματοποιεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης, εκκινώντας από την Άρτα, ( το “κάστρο” της Όλγας Γεροβασίλη) την ώρα που συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να λάβει οριστικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής εκλογής.

Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή, δεν εμπεριέχει εκπλήξεις, αποφασίστηκε εξάλλου με σαρωτική πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία ( υπό τη νέα της πλειοψηφία, με κυρίαρχους τους “87”).

Τα σημεία:

· Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

· Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.

· Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

· Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.

· Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.

· Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.

· Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.

· Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/102024.

Πρόταση Κασσελάκη για εκλογή προέδρου στις 3 Νοεμβρίου – Η εισήγηση Τζάκρη Την πρόταση Κασσελάκη για το χρονοδιάγραμμα της εκλογικής διαδικασίας κατέθεσε στην ΚΕ η Θεοδώρα Τζάκρη:

“ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ Η ΕΞΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

5-6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ

3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ”

Και Πολάκης θέλει επίσπευση και εκλογές 3 Νοεμβρίου Την επίσπευση των διαδικασιών για την εσωκομματική εκλογή, επιθυμεί – ως έχει υποστηρίξει και δημόσια- επίσης ο Παύλος Πολάκης, όπερ και επανέλαβε σήμερα στην Κεντρική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, είπε, μεταξύ άλλων: ” Δεν συμφωνώ με την πρόταση της πλειοψηφίας και καταθέτω πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών. Συγκεκριμένα, προτείνω το παρακάτω χρονοδιάγραμμα: 1. 29/09/2024 Κατάθεση υποψηφιοτήτων (μοναδική προϋπόθεση οι 30 υπογραφές) 2. 05/10/2024 Διαρκές συνέδριο για ανακήρυξη υποψηφιοτήτων (με τους ίδιους συνέδρους) 3. 03/11/2024 Α΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο 4. 10/11/2024 Β΄ ψηφοφορία για Πρόεδρο

Καλώ τους πάντες, με πρώτους τους υποψήφιους προέδρους, να δηλώσουν από σήμερα τα εξής, δυο πράγματα:

Πρώτον, ότι θα σεβαστούν το αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό και θα παραμείνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερον, ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογή του προέδρου θα προχωρήσουμε σε προγραμματική συνδιάσκεψη και καταστατικό συνέδριο του κόμματος.

Ν. Παππάς: Οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Νίκος Παππάς, ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι πρέπει να επιλεγεί ένα χρονοδιάγραμμα και μια μέθοδος “που ακουμπά στα κοινά κεκτημένα και μας θυμίζει γιατί είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα”. “Και να θυμίσει στον κόσμο γιατί στρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Έξω από απολυτότητες”, τόνισε.

Δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα να συζητηθεί το Καταστατικό ο κ. Παππάς σημείωσε ότι “τα μέλη της Επιτροπής Καταστατικού, έμπειροι σύντροφοι και συντρόφισσες, έκαναν δουλειά με πάρα πολύ κόπο. Και έφεραν μια συνθετική πρόταση. Παρά τη διαφορετική επιλογή που κάνουν για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου, ομονόησαν στις αναγκαίες αλλαγές”. “Το κόμμα θα συνεχίσει να έχει Νομαρχιακές Επιτροπές, θα οργανώσει τις περιφερειακές του οργανώσεις, θα έχει εκλεγμένο οργανωτικό γραφείο. Θα την πετάξουμε αυτή τη δουλειά; Όχι, πρέπει να τη συζητήσουμε με τη βάση”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι “αυτή η δουλειά είναι η συνέχιση της προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του κόμματος, που ξεκίνησε το 2022 καθυστερημένα, τότε που αποφασίσαμε να εκλέγονται ο πρόεδρος και η Κεντρική Επιτροπή από τη βάση”. Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς τόνισε: “και πρέπει να σκεφτούμε αν η νέα ηγεσία μπορεί να έχει λευκή επιταγή για το καταστατικό που θα προτείνει μετά. Αν θα μπορεί να ερμηνεύσει την εντολή ως επιταγή να φέρει τις δικές της προτάσεις για το καταστατικό. Όταν δεν θα έχει δεσμευτεί στο καταστατικό”. Υπογράμμισε ότι “οι ηγεσίες στην αριστερά εκλέγονται όχι για να μην λογοδοτούν αλλά για να υλοποιούν συλλογικές αποφάσεις” και πως “όλες οι εξουσίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ελεγκτέες και ανακλητές”.

Ο κ. Παππάς σχολίασε ότι ακούει “κουβέντες περί πραξικοπήματος” και ότι διαβάζει “αθλιότητες περί χούντας”, για να τονίσει πως “το καταστατικό δεν προβλέπει πραξικοπήματα. Προβλέπει ότι οι ηγεσίες είναι ελεγκτέες και ανακλητές”. “Δεν μπορεί να ακούγονται τέτοιες κουβέντες για την εσωτερική μας λειτουργία. Είναι πολύ βαριά η λέξη “χούντα” και η λέξη “πραξικόπημα”. Εδώ υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες, που επί χούντας υπέφεραν. Εκτός και όσοι θεωρούν ότι έχει συντελεστεί πραξικόπημα, θα φέρουν και την πρόταση να αφαιρεθεί από το καταστατικό η ανάκληση”, είπε.

Καρφί Γεροβασίλη για περιοδεία Κασσελάκη

“Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας”, έγραψε η Όλγα Γεροβασίλη σε ανάρτησή της στο Facebook, μόλις γνωστοποιήθηκε η “πρεμιέρα” των περιοδειών Κασσελάκη – πριν καν ανακοινώσει υποψηφιότητα- από τη δική της Περιφέρεια.

“Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι”.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Κανείς δε θέλει να αποκλείσει κανέναν Κανείς δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν και όλοι θα κριθούν από τη βάση δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόοπουλος κατά την εισήγηση του στην ΚΕ, διερωτώμενος με νόημα για τα κριτήρια διαφάνειας: “Γιατί υπήρξε αυτή η ένταση τις προηγούμενες μέρες. Κανονικά μόνοι τους οι υποψήφιοι με δική τους πρωτοβουλία θα έπρεπε να θέλουν ξεκάθαρους κανόνες”.

Παράλληλα δήλωσε ότι σε ότι αφορά για το χρονοδιάγραμμα και το Συνέδριο συμφωνεί με την κεντρική εισήγηση καθώς οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι ούτε fast track ούτε αργόσυρτες.

Ραγκούσης: Τα περί πραξικοπήματος είναι de facto διάσπαση Να προηγηθεί της εκλογής, πολιτικό συνέδριο ζήτησε ο Γ. Ραγκούσης στην τοποθέτησή του στην ΚΕ, αναφερόμενος και σε τρεις παραδοχές:

1)Υπερψήφιση της πρότασης μομφής σημαίνει εκ νέου προσφυγή στη βάση, δεν σημαίνει πραξικόπημα. Ισχυρισμοί τέτοιου τύπου για εκτροπή και πραξικόπημα, θα μπορούσαν να έχουν βάση εάν μετά τη μομφή γινόταν αντικατάσταση του πρώην Προέδρου με κάποιον ή κάποια άλλη, από την ΚΕ. Όμως αυτό δεν συνέβη. Εκλογές από τη βάση προκηρύσσονται.

2) Αντίθετα, η ρητορική περί Πραξικοπήματος συνιστά de facto διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, από όσους την χρησιμοποιούν.

3) Πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί πολιτικό Συνέδριο πριν από την εκλογή προέδρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε: “Οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν μετά από 2,5 χρόνια, άρα έχουμε άπλετο χρόνο για ανασυγκρότηση.

Επειδή όμως, όποιος κι αν εκλεγεί νέος Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας δεν θα είναι, είναι απαραίτητο να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για τα μείζονα πριν από την εκλογή νέου Προέδρου. Σε διαφορετική περίπτωση ο πολιτικός διχασμός και η εσωστρέφεια θα συνεχιστούν και μετά την εκλογή Προέδρου. Κι έτσι ο κατήφορος θα συνεχιστεί.

Θα έχουμε πολλές περισσότερες αναταράξεις μετά την εκλογή Προέδρου, αν δεν έχουμε αποφάσεις Συνεδρίου”.

Σ. Φάμελλος: Ο Κασσελάκης εξυπηρέτησε το σχέδιο Μητσοτάκη Εφ’ όλης της πολιτικής ύλης κριτική για την Πολιτεία του στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο Σωκράτης Φάμελλος (προεξοφλείται η υποψηφιότητά του για την ηγεσία) στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μεταξύ άλλων είπε για τον έκπτωτο πρόεδρο:

*Δεν ήθελε αυτό το κόμμα, ένα άλλο ήθελε και για αυτό επανέφερε και την πρόταση αλλαγής του ονόματος όπως είχε γίνει και τον Φεβρουάριο με το ερωτηματολόγιο.

*Δεν είναι μόνο ότι οι επιλογές του και η πρακτική του δεν αντιστοιχούν στο ρόλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. Το σημαντικότερο που ενδιαφέρει και την κοινωνία, είναι ότι αυτές οι επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη εξυπηρέτησαν το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που κάνει πάρτι εις βάρος της κοινωνίας. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ που εισπράττει από τη ρευστοποίησή μας.

Για το χρονοδιάγραμμα, υπεραμύνθηκε της εισηγησης της Πολιτικής Γραμματείας, δηλώνοντας ότι δίνει τον χρόνο που απαιτείται “για την επανεκκίνηση του κόμματος και την ενεργοποίηση των οργανώσεων. Δεν μπορούμε να ακούμε τα μέλη μόνο όταν ψηφίζουν για πρόεδρο και να μην θέλουμε να συζητάνε πολιτικά οι οργανώσεις και να μη λειτουργούν. Αυτός είναι ο κίνδυνος των fast track διαδικασιών που προτείνουν επιτάχυνση των διαδικασιών”.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφερόμενος στις υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν είπε:

“Οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου οφείλουν να εκφράζουν, να εξασφαλίζουν και να εγγυώνται την ενότητα, τη συλλογικότητα. Αλλά και τις αξίες και τις ιδέες της αριστεράς. Και φυσικά να δεσμεύονται για το σεβασμό των συλλογικών οργάνων και των αποφάσεων αυτών, όπου εκεί είχαμε και τη μεγαλύτερη ασυνέπεια”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο