Πολιτική

Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Ν. Υόρκη

Χαμηλές προσδοκίες για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Ν. Υόρκη

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για την Τρίτη αναμένεται το τετ α τετ ανάμεσα στους δύο άντρες

Η προοπτική για την υλοποίηση των επόμενων βημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτή η συνάντηση αποτελεί κεντρικό σημείο των επαφών που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα που ξεκινά αύριο στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δύο ηγέτες θα αξιολογήσουν την πρόοδο στις σχέσεις τους, οι οποίες, όπως είναι γνωστό, έχουν περάσει από αρκετές αναταράξεις, με την πιο χαρακτηριστική να είναι η κρίση της Κάσου τον περασμένο Ιούλιο, που προήλθε από τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση (GSI) Ελλάδας και Κύπρου.

Το κύριο διακύβευμα είναι αν η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος ομόλογός της, Μεμέτ Κεμάλ Μποζάι, θα προχωρήσουν σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις σχετικά με τις βασικές διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες και την υφαλοκρηπίδα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη, έγινε γνωστό ότι χθες επιτεύχθηκε η συμφωνία για μια συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κίνας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Γουάνγκ Γι. Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή, καθώς οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται σε πολλαπλά επίπεδα. Επιπλέον, η Κίνα είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο οποίο η Ελλάδα θα συμμετάσχει ως μη μόνιμο μέλος από την 1η Ιανουαρίου για δύο χρόνια. Η επικείμενη έναρξη αυτής της περιόδου είναι στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο κ. Μητσοτάκης, καθώς και ο κ. Γεραπετρίτης.

Η διεθνής κατάσταση και οι αυξανόμενες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ διαφόρων ομάδων κρατών στον ΟΗΕ καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη για την Ελλάδα τη διατήρηση ισορροπιών. Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά διχασμένο, με μόνιμα μέλη την Κίνα, τη Γαλλία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με διάφορους ηγέτες, όπως τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν, τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, τον πρίγκιπα διάδοχο του Μπαχρέιν Σαλμάν μπιν Χαμάντα αλ Καλίφα και τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ Καλίντ αλ Σαμπάχ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments