Πολιτική

Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση

Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία Ελλάδας Κύπρου για την ηλεκτρική διασύνδεση

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, capital.gr

Ξεμπλοκάρει το έργο

Στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση προχώρησαν χθες Ελλάδα και Κύπρος σηματοδοτώντας το ξεμπλοκάρισμα της υλοποίησης του έργου. Η διακρατική συμφωνία – πλαίσιο κατανόησης μεταξύ των δύο πλευρών υπεγράφη από τους αρμόδιους υπουργούς ενέργειας Θ. Σκυλακάκη και Γ. Παπαναστασίου και περιλαμβάνει 4 σημεία που αίρουν την ρυθμιστική και οικονομική αβεβαιότητα για το έργο, μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη.

Στο κείμενο προβλέπεται η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μετοχική σύνθεση του φορέα υλοποίησης μετά την ολοκλήρωση του due diligence.

Επισφραγίζεται ο επιμερισμός του γεωπολιτικού κινδύνου κατά 50-50% μεταξύ των δύο χωρών. Η σχετική πρόβλεψη θα επικυρωθεί και από την ελληνική βουλή.

Η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει στην τροποποίηση της μεθοδολογίας εσόδου, ώστε να διασφαλιστεί η ανάκτηση εσόδων ύψους 125 εκατ. ευρώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου (από αρχές 2025 έως τέλος 2029) και να επεκταθεί το WACC στο 8,3% για 17 χρόνια (από 12 έτη που προβλεπόταν αρχικά). Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη ΡΑΕΚ χθες

Η ΡΑΕΚ θα προχωρήσει στην έγκριση του εσόδου – με βάση τη νέα μεθοδολογία που εγκρίθηκε.

Σημειώνεται ότι μόνο με την έγκριση και της δεύτερης απόφασης της κυπριακής Ρυθμιστικής Αρχής, θα μπορέσει ο ΑΔΜΗΕ να δώσει το τελικό πράσινο φως στη Nexans, για την κατασκευή του καλωδίου. Στόχος είναι η δεύτερη απόφαση της ΡΑΕΚ να ληφθεί τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου ώστε να μην περάσει άπρακτη η νέα άτυπη προθεσμία της Nexans για το full notice to proceed.

Πηγή: Capital, Χ. Φλουδόπουλος

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments