Γεωπολιτικά

Από την Ταϊβάν στην Ουγγαρία: Τι γνωρίζουμε για την κατασκευή των βομβητών της Χεζμπολάχ

Από την Ταϊβάν στην Ουγγαρία: Τι γνωρίζουμε για την κατασκευή των βομβητών της Χεζμπολάχ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Εταιρείες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ταϊβάν έχουν συνδεθεί με την πυροδότηση από το Ισραήλ των βομβητών που χρησιμοποιεί η οργάνωση.

Οι βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν στον Λίβανο αυτή την εβδομάδα κατασκευάστηκαν από εταιρεία που συνδέεται με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με έκθεση, ενώ η Βουλγαρία δήλωσε ότι ερευνά την υποτιθέμενη ανάμειξη μιας άλλης εταιρείας.

Εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούνταν από μέλη της Χεζμπολάχ εξερράγησαν σε ολόκληρο τον Λίβανο την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη ανατινάχθηκαν φορητοί ασύρματοι που χρησιμοποιούσε η ομάδα. Ο αριθμός των νεκρών μεταξύ των δύο περιστατικών είχε αυξηθεί σε 37 μέχρι το βράδυ της Πέμπτης τοπική ώρα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μια κατεστραμμένη συσκευή που έφερε το όνομα της Gold Apollo, μιας εταιρείας κατασκευής ασύρματων βομβητών με έδρα την Ταϊβάν.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Gold Apollo ανέφερε ότι οι εν λόγω βομβητές σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από την εταιρεία BAC Consulting με έδρα την Ουγγαρία στο πλαίσιο συμφωνίας βάσει της οποίας η τελευταία μπορεί να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της πρώτης.

«Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Ήταν μόνο ότι είχε τη δική μας μάρκα πάνω του», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Gold Apollo, Χσου Τσινγκ-Κουάνγκ, σύμφωνα με το Reuters.

Η ιστοσελίδα της BAC Consulting δεν ήταν προσβάσιμη την Πέμπτη. Η προεπισκόπηση της ιστοσελίδας από τη Google είχε ως εξής: «Η B Consulting B.C: «Προσφέρουμε εμπεριστατωμένες συμβουλές καθοδηγώντας το ταξίδι των πελατών μας προς την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ισότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνάφεια, τη σύνδεση και την αυθεντικότητα».

Η εταιρεία συστάθηκε το 2022 και είναι εγγεγραμμένη σε κτίριο στη Βουδαπέστη. Στον ιστότοπο αναφερόταν προηγουμένως ότι η εταιρεία θέλει να ενισχύσει τις δραστηριότητές της στην Ασία και να «αναπτύξει τη διεθνή τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των χωρών για την πώληση τηλεπικοινωνιακών προϊόντων». Σύμφωνα με έρευνα του BBC, η BAC απέφερε έσοδα από πωλήσεις ύψους 725.000 δολαρίων το 2022 και 593.000 δολαρίων το 2023.

Η Χριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιδιάκονο είναι η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, σύμφωνα με το προφίλ της στο LinkedIn. Η Χριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιδιάκονο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του Al-Monitor για σχολιασμό την Πέμπτη. Το NBC ανέφερε την Τετάρτη ότι η Μπάρσονι-Αρτσιδιάκονo δήλωσε στο πρακτορείο: «Δεν φτιάχνω εγώ τους βομβητές. Είμαι απλώς ο ενδιάμεσος. Νομίζω ότι κάνετε λάθος».

Οι New York Times ανέφεραν την Τετάρτη ότι αν και η BAC Consulting παρήγαγε βομβητές για κανονική εμπορική χρήση, στην πραγματικότητα ήταν «μέρος ενός ισραηλινού μετώπου». Η εταιρεία παρήγαγε βομβητές που θα πωλούνταν στη Χεζμπολάχ ξεχωριστά και οι οποίοι περιείχαν μπαταρίες με το εκρηκτικό PETN, ανέφερε το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών.

Οι βομβητές άρχισαν να αποστέλλονται στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2022, με την παραγωγή να αυξάνεται μετά την καταγγελία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα για τα κινητά τηλέφωνα, σύμφωνα με τους Times.

Ο Νασράλα προέτρεψε τους μαχητές της Χεζμπολάχ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα τον Φεβρουάριο, επικαλούμενος ανησυχίες ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να τα εντοπίσει και να εντοπίσει τη θέση των μαχητών της ομάδας.

Το ουγγρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Telex ανέφερε την Τετάρτη ότι η BAC Consulting ήταν στην πραγματικότητα απλώς ένας μεσάζων για την παράδοση των βομβητών στο Λίβανο. Η BAC Consulting υπέγραψε σύμβαση με την Apollo Global, αλλά η Norta Global Ltd με έδρα τη Βουλγαρία είναι η οντότητα που εισήγαγε τους βομβητές από την Ταϊβάν, οργάνωσε την παράδοση και τους πούλησε στη Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το Telex.

Η κρατική υπηρεσία ασφαλείας της Βουλγαρίας, DANS, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη ότι ερευνά μια ανώνυμη εταιρεία για εμπλοκή στους βομβητές.

Ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς υποβάθμισε τη σχέση της Ουγγαρίας με το περιστατικό.

«Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι η εν λόγω εταιρεία είναι ένας εμπορικός μεσάζων, χωρίς να έχει κατασκευαστική ή επιχειρησιακή εγκατάσταση στην Ουγγαρία. Έχει έναν διευθυντή εγγεγραμμένο στη δηλωμένη διεύθυνσή της και οι αναφερόμενες συσκευές δεν έχουν βρεθεί ποτέ στην Ουγγαρία», ανέφερε ο Κόβατς σε ανάρτησή του στο X.

Το Ισραήλ είχε αρχικά σχεδιάσει να πυροδοτήσει τους βομβητές σε περίπτωση ενός πολέμου πλήρους κλίμακας με τη Χεζμπολάχ, αλλά αποφάσισε να επισπεύσει το σχέδιο λόγω υποψιών που διατυπώθηκαν από δύο μέλη της Χεζμπολάχ, ανέφερε αποκλειστικά το Al-Monitor.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments