Διεθνή

H θανατική ποινή στην Ταϊβάν θα εφαρμόζεται μόνο στα «πιο σοβαρά εγκλήματα»

H θανατική ποινή στην Ταϊβάν θα εφαρμόζεται μόνο στα «πιο σοβαρά εγκλήματα»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, businessdaily.gr

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Σίου Ζουνλί, αφορά μια συλλογική αγωγή που ασκήθηκε από 37 κρατούμενους με θανατικές ποινές, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους για να ασκήσουν έφεση σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊβάν έκρινε ότι η θανατική ποινή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, αλλά περιόρισε την εφαρμογή της μόνο στα πιο σοβαρά εγκλήματα και τις περιστάσεις της διάπραξής της.

Η απόφαση, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Σίου Ζουνλί, αφορά μια συλλογική αγωγή που ασκήθηκε από 37 κρατούμενους με θανατικές ποινές, οι οποίοι έχουν εξαντλήσει τις επιλογές τους για να ασκήσουν έφεση σε όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Το Συνταγματικό Δικαστήριο επέτρεψε τον ισχυρισμό τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο ακούστηκαν τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών.

Η θανατική ποινή στην Ταϊβάν μπορεί να εφαρμοστεί σε 50 εγκλήματα, κυρίως για φόνο εκ προμελέτης. Η απόφαση, η οποία αναφέρεται μόνο στις διατάξεις του ποινικού δικαίου που εφαρμόζονται στους 37 θανατοποινίτες, αναφέρει ότι ορισμένες από τις διατάξεις είναι αντισυνταγματικές.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της δικαστικής διοίκησης, Γιάνγκ Χαοκίνγκ, οι δικαστές πιστεύουν ότι ως η πιο αυστηρή τιμωρία, η θανατική ποινή θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις όπου το έγκλημα διαπράχθηκε με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι αρμόδιες αρχές υποχρεούνται να τροποποιήσουν τις εφαρμοστέες διατάξεις εντός δύο ετών από τη χθεσινή ανακοίνωσή της.

Ο Γιανγκ είπε ότι η θανατική ποινή δεν μπορεί να εκτελεστεί μέχρι να γίνουν οι σχετικές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να ασκήσει έκτακτη έφεση ανάλογα με τις περιστάσεις σε κάθε μία από τις περιπτώσεις, εξήγησε, προσθέτοντας ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση, πάνω από το 80% των ερωτηθέντων είναι κατά της κατάργησης της θανατικής ποινής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments