«Διαίρει και βασίλευε»: Πώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κυριαρχεί στη νέα Επιτροπή
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Για πολλούς παρατηρητές, η οικογενειακή εικόνα της νέας Επιτροπής εξακολουθεί να είναι λίγο θολή και οι ευθύνες κάθε ατόμου φαίνεται να αλληλοεπικαλύπτονται, κάτι που στην πραγματικότητα θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική της Ursula von der Leyen για να διεκδικήσει την όλη εξουσία της.
Όταν η Ursula von der Leyen αποκάλυψε τους 26 επιτρόπους που θα έπρεπε να τη συνοδεύσουν κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της, στο Στρασβούργο στις 17 Σεπτεμβρίου, δεν ήταν εύκολο για όλους να καταλάβουν τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε από αυτή την Επιτροπή.
«Η διαδικασία δημιουργίας [αυτής της νέας ομάδας] ήταν περίπλοκη», παραδέχτηκε ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής. « Μπορεί να φαίνεται περίπλοκο στα χαρτιά, αλλά αντανακλά την πραγματικότητα. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται πρέπει να είναι καλύτερα συντονισμένες από ό , τι στο παρελθόν .
Η νέα Επιτροπή απέχει επίσης πολύ από το να κατακερματιστεί, σε αντίθεση με ό,τι συνέστησε στην έκθεση ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προέτρεψε την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία να εξορθολογίσει τις ευθύνες εντός του Berlaymont.
«Κάθε μέλος του Σώματος [των Επιτρόπων] είναι ίσο — και κάθε Επίτροπος έχει την ίδια ευθύνη για την επίτευξη των προτεραιοτήτων μας», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν ανακοίνωσε την ομάδα της.
«Που σημαίνει ότι όλοι οι επίτροποι πρέπει να συνεργαστούν», πρόσθεσε.
Όσοι περίμεναν μια σαφή δομή αποφεύγοντας περιττές επικαλύψεις και επικαλύψεις των προσπαθειών, δύο συχνές επικρίσεις προς το σημερινό στέλεχος, απογοητεύτηκαν.
Το Matrix of Chaos Η “μήτρα” που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Επιτροπής δεν υποδεικνύει σαφώς ποιος αναφέρεται σε ποιον σε ποιους τομείς πολιτικής.
Για να προχωρήσει η νομοθετική μηχανή προς τα εμπρός, η Ursula von der Leyen διόρισε έξι εκτελεστικούς αντιπροέδρους (EVPs), καθένας από τους οποίους είναι υπεύθυνος για μια ομάδα επιτρόπων. Αλλά οι πραγματικές βασικές θέσεις απονεμήθηκαν σε δύο από τους πιστούς του από το προηγούμενο κοινοβούλιο: τον Valdis Dombrovskis (Λετονία) και τον Maroš Šefčovič (Σλοβακία).
Αν στα χαρτιά οι τελευταίοι έχουν μόνο θέσεις απλών επιτρόπων, σε σύγκριση με θέσεις αντιπροέδρων κατά την προηγούμενη θητεία, θα πρέπει να συνεχίσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο και θα αναφέρονται απευθείας στον πρόεδρο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα κατάσταση.
Διπλό καπέλο θα φορέσει ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπεύθυνος για την Οικονομία καθώς και την εφαρμογή και απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Από την πλευρά του, ο Maroš Šefčovič θα πρέπει να φροντίσει για την εμπορική και οικονομική ασφάλεια, τις διοργανικές σχέσεις και τη διαφάνεια.
Οι επίτροποι της ΕΕ για την πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια έχουν μια πολύ πιο ασαφή αλυσίδα διοίκησης. Ο Δανός Dan Jørgensen θα πρέπει να αναφέρεται τόσο στην Ισπανίδα Teresa Ribera, την εκτελεστική αντιπρόεδρο που είναι υπεύθυνη για την οικολογική μετάβαση της ΕΕ, όσο και στον Ολλανδό Wopke Hoekstra, ο οποίος θα διατηρήσει τον τίτλο του Επιτρόπου για το κλίμα.
Ο Wopke Hoekstra, ο οποίος έχει έρθει πιο κοντά στην Ursula von der Leyen, θα πρέπει επίσης να παρακολουθεί τις πολιτικές που, υπό την τρέχουσα εντολή, αφορούν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ( Πράσινη Συμφωνία ).
Ομοίως, οι αρμοδιότητες που σχετίζονται με την τεχνολογική πολιτική της ΕΕ έχουν κατανεμηθεί μεταξύ πολλών επιτρόπων. Η φινλανδική Henna Virkunnen θα είναι υπεύθυνη για την τεχνολογική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία. Στην Teresa Ribera, από την πλευρά της, ανατέθηκε η επίβλεψη της ισχυρής πολιτικής ανταγωνισμού της Ένωσης, εκτός από τις ευθύνες της για το κλίμα.
Η εικόνα είναι επίσης ασαφής από την πλευρά της εξωτερικής πολιτικής.
Εάν η επόμενη επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Kaja Kallas, θα επιβλέπει περισσότερους συναδέλφους από τον Josep Borrell, οι τομείς δράσης της παραμένουν ασαφείς.
Η δομή πάνω από τον νέο Επίτροπο Άμυνας, τον Λιθουανό Andrius Kubilius, είναι επίσης πολύ ιδιαίτερη. Εάν ο τελευταίος αναφέρεται στην Kaja Kallas και στον Γάλλο Stéphane Séjourné, υπεύθυνο για την ευημερία και τη βιομηχανική στρατηγική, θα πρέπει επίσης να εργαστεί υπό την εξουσία της Henna Virkunnen.
Σύμφωνα με την επιστολή της αποστολής της, η ορισθείσα Επίτροπος για τη Μεσόγειο, Κροάτη Dubravka Šuica, θα αναφέρεται στην Kaja Kallas, αλλά θα της ζητηθεί επίσης να συμβάλει στην ανάπτυξη της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, παράλληλα με τις τρίτες χώρες.
Ο Πολωνός Piotr Serafin, ο οποίος θα εποπτεύει τον προϋπολογισμό, την καταπολέμηση της απάτης και τη δημόσια διοίκηση, αναφέρεται στις περισσότερες από τις άλλες επιστολές αποστολής, λόγω του ρόλου του στη διαπραγμάτευση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), του μακροχρόνιου θητείας του προϋπολογισμού, αλλά δεν έχει αντιπροεδρικές εξουσίες.
Προεδρικές εξουσίες Αρκετοί διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ που μίλησαν στο Euractiv υπό τον όρο της ανωνυμίας δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για αυτές τις ασάφειες. Σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, αυτή η «στρατηγική επικάλυψη» έχει ακόμη και συμφέρον να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινή, ώστε να επιτρέψει στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αναλάβει τα πολιτικά ζητήματα που την ενδιαφέρουν.
Για έναν άλλο διπλωμάτη, αυτή η στρατηγική «διαίρει και βασίλευε» θα δημιουργήσει μόνο μια «Επιτροπή σύγχυσης». Οι επικριτές εξηγούν ότι η δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να επιβεβαιώσει την παντοδυναμία του Προέδρου της Επιτροπής.
«Η νέα δομή της Επιτροπής, η οποία θολώνει τα χαρτοφυλάκια και υποβαθμίζει το καθεστώς του αντιπροέδρου σε εκτελεστικές θέσεις, προτείνει μια μετατροπή από συλλογικό όργανο σε προεδρικό γραφείο », δήλωσε ο Alberto Alemanno, καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο HEC Paris. «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ολοκληρώνει τη διαδικασία «προεδριοποίησης» που ξεκίνησε με τον Μανουέλ Μπαρόζο και την οποία συνέχισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας