Policy Briefs

«Μίνι-Nexit»: Το αίτημα για εξαίρεση της Ολλανδίας από τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

«Μίνι-Nexit»: Το αίτημα για εξαίρεση της Ολλανδίας από τη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Πιθανότατα θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Αλλά και πάλι, αυτό είναι ένα σημάδι ενός νέου ανέμου που πνέει στην Ολλανδία», δήλωσε ο Βίλντερς, περιγράφοντας την κίνηση ως ένα «είδος μίνι-Nexit».

Ο ηγέτης του ακροδεξιού PVV, Γκερτ Βίλντερς, χαρακτήρισε το επίσημο αίτημα της Ολλανδίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξαιρεθεί από τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ ως «μίνι-Nexit», παρόλο που η Επιτροπή έχει ήδη αμφισβητήσει τη σκοπιμότητά αυτού.

Ο Γκερτ Βίλντερς, ηγέτης του PVV (PfE) μίλησε για το ολλανδικό αίτημα κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολλανδική Κάτω Βουλή.

«Πιθανότατα θα χρειαστεί πολύς χρόνος. Αλλά και πάλι, αυτό είναι ένα σημάδι ενός νέου ανέμου που πνέει στην Ολλανδία», δήλωσε ο Βίλντερς, περιγράφοντας την κίνηση ως ένα «είδος μίνι-Nexit».

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές, το κόμμα του Βίλντερς απέσυρε το αίτημά για ένα «Nexit», όπως έκανε και το 2019. Στο μανιφέστο του για τις εθνικές εκλογές όμως του 2023, το PVV δήλωσε ότι επιθυμεί ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για να αποφασίσουν οι Ολλανδοί αν θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Ολλανδή υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης Μαρζολάιν Φάμπερ (PVV, PfE) έστειλε επίσημη επιστολή στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον, δηλώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησής της.

«Πρέπει να είμαστε και πάλι υπεύθυνοι για τη δική μας πολιτική ασύλου», έγραψε η Φάμπερ στο X.

Το ολλανδικό αίτημα εξαίρεσης ήταν αναμενόμενο, δεδομένου ότι η νέα τετρακομματική κυβέρνηση, της οποίας ηγείται ο ανεξάρτητος Ντικ Σούφ με εταίρο το PVV του Βίλντερ, συμφώνησε στο πιο σκληρό μεταναστευτικό πρόγραμμα στην ιστορία της χώρας.

«Ένα υπόμνημα εξαίρεσης από την ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου και μετανάστευσης θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την πολιτική συμφωνία του Ιουλίου. Ο στόχος της συμφωνίας μάλιστα είναι η μείωση των μεταναστευτικών ροών που θεωρείται ότι ασκούν πίεση στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της στέγασης της χώρας στην Ολλανδία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συμφωνία του πολιτικού συνασπισμού.

Οι Βρυξέλλες δεν πείθονται

Η ανακοίνωση του ολλανδικού αιτήματος εξαίρεσης αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν πείθονται για τον ακριβή σκοπό του.

«Λαμβάνουμε, φυσικά, γνώση της επιστολής», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στον Τύπο την Τετάρτη.

Η ίδια η επιστολή «αναγνωρίζει ότι μια εξαίρεση είναι δυνατή μόνο ενόψει της αλλαγής της Συνθήκης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, καθώς δεν αναμένονται άμεσες αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, οι ισχύοντες νόμοι «εξακολουθούν να είναι δεσμευτικοί για την Ολλανδία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αυτό σημαίνει ότι εν τω μεταξύ, η Ολλανδία θα πρέπει να εργαστεί για την εφαρμογή του πρόσφατου Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο αποτελεί ένα σύστημα «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», όπου τα κράτη μέλη θα πρέπει να προσχωρήσουν σε δύο χρόνια.

«Χαιρετίσαμε το γεγονός ότι η υπουργός δήλωσε ότι (η Ολλανδία) θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή του Συμφώνου (για τη μετανάστευση), το οποίο αποτελεί σαφώς προτεραιότητα για την Επιτροπή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να υποβάλουν τα σχέδια εφαρμογής τους μέχρι το τέλος του έτους, περιγράφοντας λεπτομερώς τον συγκεκριμένο οδικό χάρτη για την εφαρμογή του νόμου αυτού.

Σύμφωνα με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να επιλέξουν μεταξύ τριών επιλογών για τους αιτούντες άσυλο: α) να καταβάλλουν 20.000 ευρώ για κάθε απορριφθέντα αιτούντα άσυλο, β) να τους στεγάσουν ή γ) να χρηματοδοτήσουν τη στήριξη.

Νωρίτερα φέτος, οι Ολλανδοί ανακοίνωσαν ότι θα πληρώσουν αντί να δεχθούν περισσότερους αιτούντες άσυλο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments