Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναβάθμιση της χώρας και του ρόλου της – Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ από τις ΗΠΑ

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευματικής Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη. Το θέμα μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλα ηλεκτρονικά και μη μέσα μόνο υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης σαφούς αναφοράς του pagenews.gr ως πηγής της συγκεκριμένης είδησης.
Μητσοτάκης: Αναβάθμιση της χώρας και του ρόλου της – Μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ από τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ" ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ACTION24 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Προσήλωση στο στόχο της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και της προώθησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας - Το «σήμα» στο εσωτερικό με τη διαγραφή Σαλμά - Μητσοτάκης: Χρέος μας να στηρίξουμε το οικογενειακό εισόδημα με δωρεάν, ποιοτική συμπληρωματική εκπαίδευση

Προσήλωση στο στόχο της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και της προώθησης της μεταρρυθμιστικής ατζέντας με διακριτά βήματα στην Παιδεία και την Υγεία δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός κρατά ψηλά το ενδιαφέρον σε πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της χώρας στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα.

Το Μέγαρο Μαξίμου κινείται έχοντας προγραμματίσει αρκετούς κεντρικούς «σταθμούς» στο τριετές πλάνο και «κυκλώσει» κοντινές ημερομηνίες για την εφαρμογή αποφάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων για την άμεση απάντηση στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας συμπεριλαμβάνει την αύξηση των εισοδημάτων και τη διαρκή προσπάθεια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη στήριξη των νεότερων γενιών και την επιστροφή επιστημόνων από το εξωτερικό. Η τιθάσευση της ακρίβειας παραμένει προτεραιότητα για τα αρμόδια υπουργεία, που κάνουν λόγο για τα πρώτα θετικά «δείγματα γραφής».

Ένα από αυτά, αφορά στο πεδίο της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στο Ψηφιακό Φροντιστήριο στην Γ΄ Λυκείου. Η νέα πρωτοβουλία του Κυριάκου Πιερρακάκη που προβλέπει ζωντανή τηλεκπαίδευση για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα έκανε πρεμιέρα παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την περασμένη Τρίτη, προσελκύοντας στο πρώτο μάθημα 4.000 μαθήτριες και μαθητές. Σύμφωνα με πηγές από το Μαρούσι, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι τα επόμενα μαθήματα καταγράφουν παρόμοια επισκεψιμότητα, η οποία κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητική. Στελέχη του υπουργείου τονίζουν ότι δεν είναι μικρό πράγμα (ούτε συνηθισμένο στη χώρα μας) να σχεδιάζει και να δημιουργεί το κράτος εργαλεία που παρέχουν εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτική υποστήριξη. «Είναι σημαντικό τέτοια βάρη να καταλαμβάνουν μικρότερο χώρο στον οικογενειακό προϋπολογισμό», επισημαίνουν επιμένοντας ότι αλλάζει πλέον με άλλη ταχύτητα και κυρίως με σαφές σχέδιο και ο χάρτης στα πανεπιστήμια της χώρας. Στην Υγεία, ο Άδωνης Γεωργιάδης συνεχίζει στην κατεύθυνση προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην αύξηση των μισθών και στην «ανάρτηση» κινήτρων για την ένταξη επιστημόνων στο ΕΣΥ και δη σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Ο πρωθυπουργός σήμερα, πρώτη ημέρα του προγράμματος εν τω μεταξύ, στη Νέα Υόρκη, έχει ομιλία στην ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής για το Μέλλον (στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών) και ξεκινά τον κύκλο σημαντικών συναντήσεων με άλλους ηγέτες και διεθνείς «παίκτες». Να σημειωθεί ότι η Σύνοδος Κορυφής για το Μέλλον γίνεται με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες και αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών του ΟΗΕ να αντιμετωπίσει κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη και να μεταρρυθμίσει το διεθνές σύστημα ώστε να είναι έτοιμο για το μέλλον. Η Ελλάδα αναμένεται να υποστηρίξει το Σύμφωνο για το Μέλλον στα Ηνωμένα Έθνη, που επικεντρώνεται στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και την παγκόσμια διακυβέρνηση, επαναβεβαιώνοντας τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το μεσημέρι (τοπική ώρα) ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εβραϊκές οργανώσεις και με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Εβραϊκού Κογκρέσου Ρόναλντ Λόντερ, στη συνέχεια διμερή συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Κουβέιτ σεΐχη Σαμπάχ Αλ Χαλίντ Αλ Σαμπάχ στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας του εμιράτου στη Νέα Υόρκη, με σκοπό την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου, των οικονομικών σχέσεων και των επενδύσεων σε διμερές επίπεδο. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι υπάρχει ενδαιφέρον για αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα των ακινήτων, της ενέργειας των υποδομών και του τουρισμού. Το Κουβέιτ έχει επενδύσει σε ελληνικά ακίνητα και τουριστικά έργα, ενώ ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν σε διάφορα έργα στο εμιράτο. Οι δύο χώρες έχουν εξερευνήσει ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με αφορμή την παραμονή του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ για την 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να εκκινήσει τη διαδικασία για να διακριβώσει αν μπορούν να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο εσωτερικό το «σήμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαγραφή του γαλάζιου βουλευτή, Μάριου Σαλμά συνιστά ειδικό μήνυμα στην συγκεκριμένη συγκυρία για το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Δεν αφορά δηλαδή μόνο τον κ. Σαλμά, ο οποίος είχε αναδείξει δημοσίως ουκ ολίγες διαφωνίες του σχετικά με κυβερνητικές επιλογές, αλλά και όποιους άλλους βουλευτές επιλέξουν να κινηθούν με αντίστοιχη συμπεριφορά, που «γκριζάρει» την «εικόνα» της κυβερνητικής παράταξης.

Ο κ. Σαλμάς ήταν ως γνωστόν, από τους 11 που κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν σκόπευε να συνεχίσει επί του θέματος. Αντιθέτως – όπως υποστηρίζουν στελέχη- σκόπευε πολιτικά να συνεχίσει με το θέμα του «φωτογραφικού διαγωνισμού», όπως το θέτει που ευνοούσε συγκεκριμένη εταιρία σε διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού. Ο κ. Σαλμάς είχε αναφέρει το περιστατικό στην Κ.Ο. του κόμματος, έκανε ερώτηση που απαντήθηκε από τη Λίνα Μενδώνη τον Ιούλιο και με αφορμή την ερώτηση των «11» επανέφερε το θέμα σε συνεντεύξεις του στο Kontra και στο Open.

Το Μέγαρο Μαξίμου διέβλεπε πίσω από την επιμονή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και πρώην υπουργού υστεροβουλία και όχι θεμιτή πολιτική κριτική. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να επιδείξει πολιτική ανοχή, την οποία επέδειξε μετά την ευθεία σύγκρουση του με τον κ. Σαλμά στην κοινοβουλευτική ομάδα μετά από τις ευρωεκλογές, όταν ο βουλευτής είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ασκεί πολιτική για τους λίγους και είχε στραφεί εναντίον του πρωθυπουργού λέγοντας ότι το επιτελικό κράτος είναι αυτός και πέντε φίλοι του. Τότε ο κ. Μητσοτάκης είχε διαμηνύσει ότι ήταν η τελευταία φορά που θα ανεχόταν τέτοιες συμπεριφορές.

«Όταν κάποιος αντί να απευθύνεται στην αρμόδιο εισαγγελέα συνεχίζει να επαναλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο αβάσιμες και αστήρικτες κατηγορίες χωρίς να παρουσιάζει κανένα απολύτως στοιχείο, τότε η συμπεριφορά αυτή εκτός από ανεπίτρεπτη είναι και ύποπτη», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, υπενθυμίζοντας με ένα τρόπο τις «κόκκινες γραμμές». Η υπόθεση μεταφέρεται αύριο στη βουλή, όπου έχει οριστεί συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ. Ο κ. Σαλμάς σε συνομιλητές του ανέφερε ότι θα παραστεί και θα απαντήσει στα όσα του αποδίδονται. Από την κυβερνητική παράταξη πάντως σημειώνουν ότι η παραπομπή του αφορά «στην αντικοινοβουλευτική ή αντικομματική ή αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο Κόμμα ή σε άλλο Βουλευτή». Η περιγραφή παραπέμπει το πιθανότερο στην ολοκλήρωση της κίνησης διαγραφής του κ. Σαλμά ο οποίος τους τελευταίους μήνες είχε βάλει ζητήματα για διάφορες κυβερνητικές πολιτικές, όπως για το θέμα του δικαστικού χάρτη και το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που καταψήφισε.

Πηγή: Newmoney, Φώφη Γιωτάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments