Μητσοτάκης: Μπαράζ επαφών στη Νέα Υόρκη
Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ - 3η ΜΕΡΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη, σε μια κρίσιμη περίοδο όπου η διεθνής κοινότητα εστιάζει στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αναμένεται συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, αν και το ακριβές χρονοδιάγραμμα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ένας διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη, και στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες, θα μεταφέρει το μήνυμα ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά ταραγμένη περιοχή του κόσμου.
Στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν τρία κυρίας θέματα.
Πριν από όλα, είναι οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Στην Αθήνα επιθυμούν να διατηρήσουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα, ώστε οι διαφορές να μην οδηγούν αυτόματα σε εντάσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η στάση της Τουρκίας θα αλλάξει άμεσα, και έχουν καθοριστεί σαφώς οι κόκκινες γραμμές.
Όπως έχει ήδη αναφερθεί, στη Νέα Υόρκη αναμένεται συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο (είτε αύριο είτε την Τρίτη), με στόχο τη συζήτηση του οδικού χάρτη για τους επόμενους μήνες. Ένα άλλο σημαντικό θέμα στην ατζέντα είναι το μεταναστευτικό, ιδίως μετά την απόφαση της Γερμανίας να υιοθετήσει αυστηρότερη στάση. Πάντως, είναι πιθανό ότι η συνάντηση των δύο ηγετών – που θα είναι η έκτη τους τον τελευταίο χρόνο – θα επικεντρωθεί σε μια πιο γενική ατζέντα, με τις συζητήσεις για τα πιο δύσκολα ζητήματα να αναβάλλονται για αργότερα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρατηρείται έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, και μένει να δούμε αν η τουρκική πλευρά θα διατηρήσει μια αδιάλλακτη στάση. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκοπεύει να συνεχίσει τη γνωστή του ρητορική και αναμένεται να ζητήσει αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ελληνική πλευρά έχει σαφή θέση, τονίζοντας ότι η επανέναρξη του διαλόγου για την εξεύρεση μιας μόνιμης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης για την επανένωση του νησιού δεν μπορεί να γίνει εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αφορούν τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 26 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν συντονίσει τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ένα ακόμη θέμα είναι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και η θέση της χώρας ως παράγοντας σταθερότητας. Με την προσοχή στραμμένη στη γειτονιά μας, θα διεξαχθεί ένας κύκλος επαφών στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Επιπλέον, όπως ανακοινώθηκε χθες, θα πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν και τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Χριστοδουλίδη. Χθες, οι Εμ. Μακρόν και Ν. Χριστοδουλίδης είχαν επικοινωνία, κατά την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας την κοινή τους ανησυχία για πιθανή περαιτέρω αποσταθεροποίηση και επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας (Great Sea Interconnector), στο οποίο συμμετέχει και γαλλική εταιρεία. Υπογράμμισαν τη σημασία αυτού του έργου κοινού ενδιαφέροντος για την επίτευξη των ενεργειακών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με επενδυτές και θα επικεντρωθεί σε μια σειρά θετικών μηνυμάτων σχετικά με την οικονομία. Μεταξύ άλλων, θα αναδείξει το νέο τοπίο που δημιουργείται για την οικονομία λόγω της αποκατάστασης της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ θα παρουσιαστούν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση όσον αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας