ΣΥΡΙΖΑ: Η προϋπόθεση για το πόθεν έσχες και οι διάφορες ερμηνείες
Πηγή Φωτογραφίας: [371982] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Η υποβολή του «Πόθεν έσχες» έχει γίνει πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για οποιονδήποτε επιθυμεί να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδευόμενη από 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα στηρίζουν την υποψηφιότητα.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ενέκρινε με ψήφους 87 υπέρ και 84 κατά την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περίπου 50 μέλη της ΚΕ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, θεωρώντας ότι η νέα αυτή προϋπόθεση στοχεύει άμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι αποχωρήσαντες διαμαρτυρήθηκαν έξω από την αίθουσα, εκφράζοντας την αντίθεσή τους προς τη «νομενκλατούρα» και καλώντας τον έκπτωτο πρόεδρο να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε διχασμό και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξαν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το αν η υποβολή του «Πόθεν Έσχες» είναι υποχρεωτική ή αν εξαρτάται από την επιλογή του υποψηφίου.
Ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος συνέταξε και υπέβαλε την πρόταση, υποστηρίζει ότι η υποβολή του «Πόθεν έσχες» είναι πλέον απαραίτητη, καθώς θα πρέπει να συνοδεύει τις 30 υπογραφές των στελεχών που στηρίζουν κάθε υποψήφιο. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την κατάθεση της πρότασής του, τόνισε την επιτακτική ανάγκη να αποδείξουμε στην πράξη, και όχι μόνο στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν κάτι να κρύψουν, ειδικά μετά την αρνητική εικόνα που προκάλεσαν οι αναφορές και οι υπονοούμενα για «μαύρα» ταμεία και στοχοποίηση συντρόφων.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα πρέπει να υποβάλουν το «Πόθεν έσχες» που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές μαζί με την υποψηφιότητά τους, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πριν από την εκλογή τους από το Συνέδριο.
Έτσι, σύμφωνα με την πρόταση του Χρήστου Σπίρτζη, η υποβολή του «Πόθεν έσχες» καθίσταται προϋπόθεση.
Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, η οποία ανήκει στην ομάδα του πρώην προέδρου, υπογράμμισε ότι «η προσπάθεια να ελεγχθεί η εκλογή του προεδρείου, καθώς και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από ορισμένα μέλη. Το Συνέδριο, που αποτελεί το ανώτατο όργανο, θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για όλα, και η ελληνική κοινωνία ήδη παρατηρεί με ανησυχία την αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων να παραμείνουν στις θέσεις τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία, ενάντια στις επιθυμίες της γραφειοκρατίας».
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση υποψηφιότητας το «Πόθεν έσχες», αλλά ψηφίστηκε ότι η κατάθεση υποψηφιότητας θα συνοδεύεται από αυτό το έγγραφο. «Αν δεν υπάρχει, θα το εξετάσουμε τότε», ανέφερε. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Το Πόθεν έσχες θα είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο. Δεν θα πραγματοποιείται έλεγχος. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται πριν από το συνέδριο, επομένως οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν αργότερα».
Όπως είναι προφανές, αν σε κάποιο «Πόθεν έσχες» υποψηφίου υπάρχουν ασαφείς στοιχεία, υπάρχει πιθανότητα να μην εγκριθεί από το συνέδριο, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει η υποψηφιότητά του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είχε δηλώσει πως είχε υποβάλει το «Πόθεν έσχες» του στις αρχές του καλοκαιριού.
Ο Παύλος Πολάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, επισήμανε ότι στην πρόταση του ανέφερε πως «η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ή ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι εξυπηρετούν την προσπάθεια κάποιων να παρουσιαστούν ως θύματα, και γι’ αυτό δεν τους επιθυμώ. Το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και δημοσιευμένο εδώ και πολλά χρόνια».
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ενέκρινε την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για τη διεξαγωγή συνεδρίου από 1 έως 3 Νοεμβρίου, καθώς και εκλογών στις 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωσε 112 ψήφους, ενώ η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για επιτάχυνση των διαδικασιών έλαβε 62 ψήφους. Η πρόταση του Παύλου Πολάκη, η οποία ήταν παρόμοια με αυτή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, απέσπασε 9 ψήφους, ενώ υπήρξαν και 2 λευκά.
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής συνέδρων θα έχουν τα μέλη που έχουν εγγραφεί έως τις 11 Οκτωβρίου.
Επισημαίνεται ότι δεν εγκρίθηκε η πρόταση του Νίκου Παππά για τη διεξαγωγή καταστατικού συνεδρίου, η οποία καταψηφίστηκε με αναλογία 60-40. Αντίθετα, υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία αφορούσε την καταδίκη όλων των προσβλητικών και τοξικών αναφορών κατά στελεχών και μελών του κόμματος, ειδικά για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων.
Η Κεντρική Επιτροπή ασχολήθηκε εκτενώς με την πρόταση του Δημήτρη Χατζησωκράτη να διαχωριστεί η εκλογή του προεδρείου από αυτήν της Κεντρικής Επιτροπής, σε αντίθεση με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συγκεκριμένη πρόταση αποσύρθηκε, και αν ο εισηγητής της αποφασίσει να την επαναφέρει, θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που είναι προγραμματισμένη για τις 5 Οκτωβρίου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας