Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Προς αναμέτρηση Φάμελλου – Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Προς αναμέτρηση Φάμελλου – Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [363811] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Θέμα χρόνου οι ανακοινώσεις των δύο αντρών

Στον αστερισμό της αβεβαιότητας, της σφοδρής αντιπαράθεσης και των επικίνδυνων διαρροών βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και δύο εβδομάδες, μετά την απομάκρυνση του Στέφανου Κασσελάκη και τις φήμες που κυκλοφόρησαν σχετικά με το ενδεχόμενο να μην του επιτραπεί να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, μέσω καταστατικών διαδικασιών.

Μέχρι χθες, υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πότε θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κ. Κασσελάκης. Παρά τις αβεβαιότητες, η υποψηφιότητά του θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν στελέχη της μειοψηφίας που θα επιμείνουν στην αποδοχή του «κόψιμου» του κ. Κασσελάκη κατά τη διάρκεια των διαδικασιών. Εάν τελικά εγκριθεί η υποψηφιότητά του από τα αρμόδια όργανα, θα αντιμετωπίσει στις εσωκομματικές εκλογές τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος είναι ο επίσημος υποψήφιος της ομάδας των «87», η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά πρόσφατα.

Αυτή είναι η τελική απόφαση της μειοψηφίας, η οποία διαμορφώθηκε μετά από πολλές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο κ. Φάμελλος θα έχει στο πλευρό του ένα σημαντικό τμήμα των βουλευτών και στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι Όλγα Γεροβασίλη, Διονύσης Καλαματιανός, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Συμεών Κεδίκογλου, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Στέργιος Καλπάκης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιώργος Τσίπρας, Ζανέτ Τσίπρα, Γιάννης Ραγκούσης, Χρήστος Στάικος, Γιάννης Μουζάλας και άλλοι.

Το πιο κρίσιμο ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να συμμετάσχει στις εσωκομματικές διαδικασίες και, μάλιστα, αν θα υποστηρίξει δημόσια την υποψηφιότητα του κ. Φάμελλου. Εκτός από τα δύο κύρια στρατόπεδα, τους «Κασσελίστες» και τους διευρυμένους «87», είναι σαφές ότι τρία κεντρικά πρόσωπα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών: ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου. Ο κ. Πολάκης έχει δηλώσει ότι θα είναι υποψήφιος, ωστόσο το ερώτημα είναι αν μπορεί να προκαλέσει ρήγμα στο πρώην προεδρικό μπλοκ και να προσελκύσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων που είχε στείλει στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές στον κ. Κασσελάκη.

Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση του κ. Πολάκη σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο, όπου θα αντιμετωπίσει τους κ. Κασσελάκη και Φάμελλο. Ο κ. Παππάς έχει ενισχύσει τη θέση του μετά την παρουσία του ως πρόεδρος της Κ.Ο. στη ΔΕΘ και περιμένει να δει πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα τις επόμενες ημέρες, προτού αποφασίσει αν θα κατέβει υποψήφιος. Η Ρένα Δούρου ασκεί σημαντική επιρροή στην κομματική βάση και έχει κρατήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Τέλος, φαίνεται ότι ο ευρωβουλευτής Νικόλας Φαραντούρης θα εισέλθει στη διαδικασία υποψηφιότητας για λόγους καταγραφής.

Ωστόσο, η διάσπαση του κόμματος είναι μάλλον αναπόφευκτη, ανεξαρτήτως του ποιο πρόσωπο θα αναλάβει την προεδρία μετά την 1η Δεκεμβρίου στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει ήδη προκύψει πολιτική και ψυχική διάσπαση μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, και το μόνο που απομένει είναι το τυπικό διαζύγιο, το οποίο δεν θα καθυστερήσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments