Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι μπάρμαν σέρβιραν πολύχρωμα, γλυκά κοκτέιλ και το cosmopolitan βασίλευε στα μπαρ του Μανχάταν. Ύστερα ήρθε το κίνημα των craft κοκτέιλ με ηγετική φιγούρα τον celebrity bartender Dale DeGroff του Rainbow Room αλλά και όλους όσους βρέθηκαν πίσω από την μπάρα του θρυλικού Milk & Honey που αναβίωσε την ατμόσφαιρα των speakeasy μπαρ – εκεί επινοήθηκαν κοκτέιλ όπως το Gold Rush και το Greenpoint.
Από τότε, τα φρέσκα υλικά και τα υψηλής ποιότητας ποτά δεν σταμάτησαν να αποτελούν προϋπόθεση για ένα καλό κοκτέιλ και οι τάσεις να εξελίσσονται. Aρκεί μια ματιά στη λίστα του World’s 50 Best Bars για να αντιληφθεί κάποιος ότι η σκηνή των κοκτέιλ μπαρ ακμάζει από τη Βαρκελώνη ως το Όσλο και το Μέξικο Σίτι και οι mixologist απολαμβάνουν αναγνώριση παρόμοια με εκείνη των βραβευμένων σεφ.
Eνα παγκόσμιο κίνημα Η πιο ισχυρή τάση που αναδύθηκε τη φετινή χρονιά είναι τα κοκτέιλ με αλμυρό γευστικό προφίλ. Όπως αναφέρουν Traveller, House & Wine και Forbes, η ζήτηση για πιο λιπαρές και πικάντικες γεύσεις είναι αυξηθεί κατακόρυφα. «Καθώς τα όρια μεταξύ φαγητού και ποτού θολώνουν, συστατικά όπως το χαβιάρι, οι ντομάτες, το βούτυρο, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, ακόμα και τα φύκια εμφανίζονται στα μπαρ» επισημαίνει το Traveller σε σχετικό αφιέρωμα. Κυνηγώντας τη γεύση umami, οι bartenders χρησιμοποιούν τεχνικές όπως το fat-washing όπου εμπλουτίζουν το ποτό με μερικές σταγόνες λάδι καρύδας ή σησαμέλαιο, προσθέτουν υλικά μαγειρικής όπως fish sauce και σόγια και εστιάζουν σε πρωτόγνωρες υφές. H τόλμη στα υλικά δεν έχει τέλος: martini με kimchi, margarita με νερό από burrata, tom collins που γνέφει στην ταϊλανδέζικη σούπα tom kha με λεμονόχορτο και γάλα καρύδας.
To περίφημη hotspot διασημοτήτων Julie’s στο Ηolland Park στο Λονδίνο ετοιμάζει ένα Green Tomato Martini με την τεχνική του clarification και την προσθήκη βότκας, λικέρ ντομάτας και ελαίου εστραγκόν. Στο Νipperkin, ένα cocktail bar στο Μayfair εμπνευσμένο από τα ιαπωνικά listening bar της δεκαετίας του ’50, χωρίζουν τα κοκτέιλ στις κατηγορίες «foraging», «preserving» και «homegrown» για όσα φτιάχνουν με υλικά από τον εσωτερικό κάθετο κήπο τους και ετοιμάζουν ποτά όπως το πιπεράτο και γήινο Ramson που περιέχει εκλεκτά spirits -την ιρλανδική οργανική βότκα Boatyard, το τζιν Renais της Emma Watson και το βερμούτ από το λονδρέζικο αποστακτήριο aperitivo Vault- μαζί με τρούφα και λάδι άγριου σκόρδου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το Double Chicken Please στο Lower East Side στο Μανχάταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο 50 Best 2023 είναι τα καινοτόμα κοκτέιλ του μπαρ Τhe Coop που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εστιατορίου. Κλασικές συνταγές όπως σαλάτα Walford, french toast και ταϊλανδέζικο κάρυ «υγροποιούνται» και γίνονται κοκτέιλ∙ το Red Eye Gravy, για παράδειγμα, είναι μια παραλλαγή της διάσημης σάλτσας του αμερικανικού νότου και περιέχει ιρλανδικό ουίσκι, βούτυρο από καφέ, καλαμπόκι, καρύδια, άγρια μανιτάρια και ψιλοκομμένη coppa.
Μενού με ποτά εμπνευσμένα από την διεθνή κουζίνα έχει και το avant-garde κοκτέιλ μπαρ Apothecary στο Ντάλας. Στη μπάρα ετοιμάζουν Miso Masa, ένα κοκτέιλ -μεξικάνικη φιέστα με βάση την τεκίλα και κόκκινο miso, πράσινες πιπεριές, τσίλι και σοκολάτα, καθώς και Vegan Hawaiian Pizza με βότκα, σάλτσα bbq, ανανά και αφρό vegan μοτσαρέλας. Η είσοδος του είναι η πόρτα του ψυγείου ενός παστράμι μπαρ, η κυρτή ξύλινη μπάρα και οι καμπύλες του παραπέμπουν στον Gaudi και το σερβίρισμα των κοκτέιλ είναι σαν θεατρική παράσταση. Tο Paradiso στη Βαρκελώνη, που ψηφίστηκε καλύτερο μπαρ στον κόσμο το 2022, φτιάχνει απόκοσμα κοκτέιλ εμπνευσμένα από εφευρέσεις και αστρικά ταξίδια χρησιμοποιώντας απρόσμενα υλικά όπως αρακά, έλαιο καφίρ λάιμ, λαγόχορτο, σπόρους μουστάρδας και κόλιανδρο. Το Οn Fire! είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη της φωτιάς και φτιάχνεται με μπέρμπον, calvados, ταχίνι, γλυκοπατάτα και καπνιστό γάλα∙ το σερβίρισμα είναι ευρηματικό με γαρνιτούρες τοποθετημένες σε ένα γυάλινο δίσκο από το κέντρο του οποίου βγαίνει καπνός.
Φωτεινό παράδειγμα βιωσιμότητας αποτελεί το bar-restaurant Röda Huset στη Στοκχόλμη που ενθαρρύνει τους πελάτες του να έρχονται με ποδήλατο, καλλιεργεί βότανα και λουλούδια στην ταράτσα του και έχει περιορίσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 24%. Το «κόκκινο σπίτι» όπως μεταφράζεται το όνομά του έλαβε τη διάκριση Ketel One Sustainable Bar Award 2023 και ο ιδιοκτήτης του Ηampus Thulmon -με θητεία στο περίφημο εστιατόριο Fäviken του Magnus Nilsson- έχει εμμονή με τα τοπικά συστατικά στα κοκτέιλ. Η μεγάλη πρόκληση ήταν να αντικαταστήσει τα εσπεριδοειδή (δεν ευδοκιμούν στη Σουηδία) και μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς έφτιαξε ένα μείγμα από πράσινο μήλο και μούρα που έχει το ίδιο όξινο αποτέλεσμα.
Τα savory κοκτέιλ του είναι ονομαστά: στο Jalapeno & Shiso αρωματίζουν αγγούρι από την περιοχή Österlen με το premium ιαπωνικό Roku Gin, προσθέτουν φυλλα shiso και ολοκληρώνουν με έναν αφρό από πιπεριά χαλαπένιο, και στο Frozen Herbs αναμιγνύουν παγωμένο κόλιανδρο, μέντα και μαϊντανό με σάκε από yuzu και απογεμίζουν το ποτήρι με martini prosecco.
Πηγή: newmoney.gr–Μάρθα Κορινθίου
Το σχόλιο σας