Τι μπορεί να κάνει ο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή;
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Τον τελευταίο χρόνο, σχεδόν όλες οι ειδησεογραφικές στήλες έχει επικεντρωθεί στις δυνατότητες, και την τελική αναποτελεσματικότητα της αμερικανικής διπλωματίας και της πίεσης για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να περιοριστεί η κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ το έθεσε στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας σε σχόλιό του στην Washington Post: οι διπλωμάτες των ΗΠΑ που ταξιδεύουν συχνά, παρά τη γνήσια σοβαρότητα, μπορεί να έχουν γίνει μέρος των «πολιτικών επίπλων» στην περιοχή. Πάρα πολλές συναντήσεις, πολλά ταξίδια, πολύ λίγα αποτελέσματα, όχι αρκετή υποστήριξη, ίσως, από τον Λευκό Οίκο.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι παγκόσμιας κλάσης, υπηρετούν τη χώρα τους πάνω και πέρα από το καθήκον – αλλά κάτι λείπει.
Με τον κίνδυνο της υποτίμησης, αυτό γίνεται σοβαρό, ίσως ένα σημάδι ή σύμπτωμα εξασθένησης της επιρροής των ΗΠΑ, με επιπτώσεις πέρα από τη Μέση Ανατολή. Η ετυμηγορία θα έρθει αργότερα ως προς το αν η έλλειψη αποτελεσμάτων οφείλεται σε μια ιδιαίτερα σκληρή περιφερειακή σύγκρουση, σε μια λανθασμένη στρατηγική και προσέγγιση ή σε κάτι πιο μόνιμο. Τα περιφερειακά κομμάτια θα τα μαζέψει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Αν δεν συμβεί το απρόβλεπτο, το κεφάλαιο Μπάιντεν έχει τελειώσει, ακόμη και αν ο πόλεμος στη Γάζα δεν έχει τελειώσει, και ένας άλλος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ μπορεί να είναι στα σκαριά.
Το Al-Monitor είχε το γράψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σχετικά με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες που ανέφεραν ότι δύο μέλη της Χεζμπολάχ είχαν υποψίες σχετικά με το σχέδιο με τους βομβητές τηλεειδοποίησης που ώθησαν το Ισραήλ να επισπεύσει το σχέδιο.
«Υψηλού επιπέδου περιφερειακές πηγές πληροφοριών δήλωσαν στο Al-Monitor ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή της επιχείρησης «επιβλήθηκε» στο Ισραήλ», γράφουν οι Γκαμπριέλ Ντεμπίνσκι και Τάιλερ Χάφμαν, “μετά από πληροφορίες που συνέλεξε ότι δύο μέλη της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν πήραν είδηση ότι οι βομβητές είχαν παραβιαστεί”.
«Οι πηγές των μυστικών υπηρεσιών περιέγραψαν μια έντονη συζήτηση εντός του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας πριν από την απόφαση της τελευταίας στιγμής για την εκτέλεση της επίθεσης, η οποία έγινε την Τρίτη γύρω στις 3:30 μ.μ. ώρα Βηρυτού. Οι πηγές αποκάλυψαν ότι χιλιάδες βομβητές που απέκτησε η Χεζμπολάχ για τα μέλη της είχαν παγιδευτεί από το Ισραήλ πριν παραδοθούν πρόσφατα στην οργάνωση».
Οι New York Times ανέφεραν αργότερα ότι το ίδιο το Ισραήλ κατασκεύασε τις συσκευές χρησιμοποιώντας εταιρείες βιτρίνας σε ένα πολυετές σχέδιο.
Ο Νετανιάχου ποντάρει στην ευπάθεια της Χεζμπολάχ
Καθώς τα διασυνοριακά πλήγματα μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνονται, και στον απόηχο των διήμερων επιθέσεων με παγιδευμένους μηχανισμούς που ανήκουν σε μέλη της οργάνωσης που εδρεύει στο Λίβανο, ο Μπεν Κάσπιτ αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί ηγέτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η έκταση και η ένταση των πυρών μπορούν να ελεγχθούν.
«Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ελπίζει ότι αυτές οι κινήσεις θα αυξήσουν επίσης την πίεση στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σε σημείο που να αποφευχθεί μια χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο για να απωθηθούν οι μαχητές της Χεζμπολάχ και να σταματήσει η στόχευση του βόρειου Ισραήλ με πυραύλους και εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», γράφει ο Κάσπιτ.
Οι επιθέσεις με εκρηγνυόμενους βομβητές και γουόκι-τόκι, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 37 άτομα -μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά- «έσπρωξαν τη Χεζμπολάχ στο πιο ευάλωτο σημείο της από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ισραήλ», προσθέτει ο Κάσπιτ.
«Αν και ο Νασράλα επέμεινε ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ όσο το Ισραήλ συνεχίζει να πολεμά τη Χαμάς στη Γάζα, οι Ισραηλινοί ηγέτες πιστεύουν ότι μετανιώνει για την απόφασή του να σταθεί στο πλευρό της Χαμάς μετά την επίθεση της παλαιστινιακής ομάδας στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».
Ο Μπάιντεν στην τελική ευθεία
Η Ελίζαμπεθ Χάγκεντορν αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ελάχιστα περιθώρια ελιγμών καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την έκρηξη ενός νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή.
«Οι βομβητές εξερράγησαν μία ημέρα μετά την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου Άμος Χόχσταϊν στο Ισραήλ για να πιέσει για ηρεμία κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου. Εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, ο Χόχσταϊν πηγαινοέρχεται μεταξύ Βηρυτού και Ιερουσαλήμ σε αναζήτηση μιας διπλωματικής συμφωνίας που θα τερμάτιζε τις πυραυλικές επιθέσεις που έχουν εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από τις συνοριακές κοινότητες και στις δύο πλευρές», γράφει η Χάγκεντορν.
«Ο Χόχσταϊν θεωρείται ικανός διαπραγματευτής, έχοντας μεσολαβήσει για μια σημαντική συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ το 2022. Αλλά αντιμετωπίζει μεγάλες πιθανότητες για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης, με τους υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητές να μην έχουν καμία διάθεση να αποσύρουν τις δυνάμεις τους πέρα από τον ποταμό Λιτάνι μετά τις επιθέσεις αυτής της εβδομάδας. Η “κουτσή” κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης λίγα να προσφέρει στον Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση στο εσωτερικό του να αντιμετωπίσει τη διασυνοριακή απειλή της Χεζμπολάχ».
Την Πέμπτη, η Wall Street Journal ανέφερε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης παραδέχονται πλέον κατ’ ιδίαν ότι δεν αναμένουν να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν.
Η ανταποκρίτρια του Al-Monitor στον Κόλπο Τζένιφερ Γκνάνα αναφέρει από ενημέρωση στο Αμπού Ντάμπι με τον Ανουάρ Γκαργκάς, ανώτερο διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΑΕ, ότι «η σχέση ΗΠΑ-ΗΑΕ έχει κάνει “πλήρη κύκλο” και βρίσκεται σε “λειτουργία αναπροσαρμογής”, καθώς η έμφαση δίνεται στην οικονομία και την τεχνολογία».
Τα σχόλια του Γκαργκάς έρχονται ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το ταξίδι θα είναι το πρώτο του ηγέτη των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβε πρόεδρος το 2022.
«Βρισκόμαστε σε μια λιγότερο γεωστρατηγική και περισσότερο γεωοικονομική φάση», σημείωσε ο Γκαργκάς.
Ωστόσο, ενώ η επίσκεψη θα περιλαμβάνει οικονομική εταιρική σχέση, «άλλα θέματα, όπως η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα, θα είναι επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων», αναφέρει η Γκνάνα.
Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς τα ΗΑΕ έχουν εκφράσει αυξανόμενη απογοήτευση για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.
«Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, σεΐχης Αμπντάλα μπιν Ζαγιέντ, εξέφρασε την απογοήτευσή του, όταν δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει την «επόμενη μέρα» στη Γάζα χωρίς την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους», γράφει η Γκνάνα.
«Ενώ η Γάζα θα παραμείνει στην ατζέντα, ο Γκαργκάς δήλωσε ότι τα ΗΑΕ εξετάζουν ένα σχέδιο 10 έως 20 ετών για την εξέλιξη της σχέσης τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες», πρόσθεσε.
Πηγή: Al Monitor, Monitor
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας