Διεθνή

Τι σημαίνει για τον Σολτς η οριακή νίκη του SPD στο Βρανδεμβούργο

Τι σημαίνει για τον Σολτς η οριακή νίκη του SPD στο Βρανδεμβούργο

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Ανάσα, αλλά όχι προσωπική επιτυχία» για τον Γερμανό καγκελάριο η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στις χθεσινές τοπικές εκλογές - Το φθινόπωρο των αποφάσεων μόλις ξεκινά για το Βερολίνο

«Δεν ήταν απλώς μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση». Αυτή τη φράση χρησιμοποιεί ο Economist σε ανάλυσή του για να τονίσει τη σημασία της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας-θρίλερ στο Βρανδεμβούργο, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες κατέλαβαν την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω με μικρή διαφορά την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Πράγματι, οι χθεσινές εκλογές αποτέλεσαν την τελευταία σημαντική εκλογική αναμέτρηση σε κρατιδιακό επίπεδο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο φθινόπωρο, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα τους πιθανώς καθοριστικό για τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τι σημαίνει, λοιπόν, η χθεσινή οριακή νίκη για τον Σολτς; Όπως αναφέρει το Politico, ο Σολτς εξασφάλισε –τουλάχιστον προς το παρόν– μια ανάσα στην προσπάθειά του να διατηρήσει ενωμένο τον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό του. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι χθεσινές εκλογές διεξήχθησαν σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα του Σολτς είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Μια ήττα στο Βρανδεμβούργο, ένα κρατίδιο το οποίο ελέγχει το SPD από την επανένωση της Γερμανίας το 1990, επομένως, πιθανότατα θα ματαίωνε τα σχέδια του Σολτς να διεκδικήσει άλλη μια θητεία ως καγκελάριος, ενώ παράλληλα θα τον πίεζε να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το Politico, ο Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες μπορεί να πήραν μια σημαντική πολιτική ανάσα, αλλά δεν έχουν πραγματικά λόγο να γιορτάζουν. Ένα στοιχείο από τις exit polls προσφέρει την εξήγηση: περίπου το 75% των ψηφοφόρων του SPD δήλωσαν ότι δεν ψήφισαν το κόμμα από πραγματική εκτίμηση, αλλά κυρίως για να αποτρέψουν την άνοδο του ακροδεξιού AfD στην εξουσία.

Παράλληλα, οι Πράσινοι, οι οποίοι είναι εταίροι του SPD σε εθνικό επίπεδο, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το όριο του 5% που θα τους εξασφάλιζε την είσοδο στο Κοινοβούλιο του κρατιδίου, ενώ οι φιλελεύθεροι Ελεύθεροι Δημοκράτες –επίσης κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς– συγκέντρωσαν λιγότερο από το 1% των ψήφων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) κατέλαβε την τέταρτη θέση με ποσοστό 12,1% (-3,5), ενώ, σύμφωνα με το Politico, μια από τις εκπλήξεις της χθεσινής εκλογικής βραδιάς ήταν το ποσοστό της «Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW), η οποία ήρθε τρίτη με 13,5%. Η «συντηρητική Αριστερά» της Βάγκενκνεχτ υπερίσχυσε κατά πολύ της Αριστεράς (Die Linke), από την οποία προήλθε.

Η εντυπωσιακή εκλογική επίδοση του νεοσύστατου κόμματος ανοίγει, σύμφωνα με το Politico, την προοπτική για έναν πιθανό συνασπισμό μεταξύ του BSW και του πρώτου SPD, δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με το AfD.

Όσον αφορά την εκλογική νίκη του SPD, αναλυτές επισημαίνουν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η δημοτικότητα του ηγέτη του κόμματος στο Βρανδεμβούργο, Ντιέτμαρ Βόιντκε, τον οποίο πάνω από το 60% των ψηφοφόρων αξιολογεί θετικά.

Σύμφωνα με ανάλυση του Politico, η νίκη του SPD οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των ψηφοφόρων άνω των 60 ετών, ενώ το AfD κατάφερε να κερδίσει τις ψήφους των ατόμων ηλικίας 30 έως 59 ετών.

Η Welt σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, τονίζοντας ότι «το SPD απέχει πολύ από τη σωτηρία του, παρά τη νίκη», και αναφέρεται στους Πράσινους, επισημαίνοντας ότι πληρώνουν «υψηλό τίμημα για την άγνοιά τους σχετικά με το ζήτημα της μετανάστευσης».

Από την άλλη, η Bild χαρακτηρίζει τη νίκη του SPD ως «θρίαμβο», αλλά σημειώνει ότι δεν αποτελεί επιτυχία του Ολαφ Σολτς. Επιπλέον, αναφέρεται στην αποχή του καγκελάριου από την προεκλογική εκστρατεία του Ντίτμαρ Βόιντκε, ο οποίος επιθυμούσε να αποφύγει τη σύνδεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρνητικές συνέπειες που αυτή θα μπορούσε να έχει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments