Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Άλλο η περίπτωση του κ. Σαλμά και άλλο η «ερώτηση των 11»

Στέλιος Πέτσας: Άλλο η περίπτωση του κ. Σαλμά και άλλο η «ερώτηση των 11»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στέλιος Πέτσας: Άλλο η περίπτωση του κ. Σαλμά και άλλο η «ερώτηση των 11»

Τα μεταναστευτικά κύματα έχουν προξενήσει μεγάλους τριγμούς στην κοινωνική συνοχή των ευρωπαϊκών κρατών

Στην διαφοροποίηση της περίπτωσης του κ. Μάριου Σαλμά από την ερώτηση που έθεσαν οι 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, προέβη, σε σημερινή τηλεοπτική συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Στέλιος Πέτσας.

Τοποθετούμενος, για την περίπτωση του βουλευτή Μάριου Σαλμά, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε: «Δεν νομίζω πως είναι ζήτημα διαφορετικής άποψης για τον κ. Σαλμάς, αλλά επιμονής που οδηγεί σε εσωστρέφεια. Νομίζω πως είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με διαφορετική άποψη κάποιων βουλευτών, όσον αφορά το ζήτημα της ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια. Η ερώτηση έφερε στο προσκήνιο κάποια πρόσωπα που υπέγραψαν την ερώτηση. Ένας από αυτούς ήταν ο Μάριος Σαλμάς, τον οποίο επί πολλά χρόνια τον τίμησαν οι συμπολίτες του στην Αιτωλοακαρνανία για να είναι στη Βουλή και μέλος κυβερνήσεων της ΝΔ στο παρελθόν. Και με θλίβει το γεγονός ότι φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Όμως, δεν είναι μόνο η διαφωνία για κάποια πολιτικά θέματα. Το θέμα που αναδείχθηκε πάρα πολλές φορές και από τον ίδιο σε πολλές συνεντεύξεις, έχει απαντηθεί στη Βουλή και από την υπουργό Πολιτισμού για τα ζητήματα που αφορούν τους αρχαιολογικούς χώρους. Όμως, υπήρχε μια επιμονή. Άρα δεν είναι η πολιτική διαφωνία αυτή που δημιουργεί το αίτημα προς την επιτροπή δεοντολογίας για την εξέταση της διαγραφής του Μάριου Σαλμά. Νομίζω πως είναι η επιμονή σε ένα θέμα, το οποίο έχει απαντηθεί και δεν νομίζω ότι υπάρχει χώρος για να φτάνουμε σε τέτοια θέματα που δημιουργούν εσωστρέφεια».

Και υπογράμμισε ο κ. Πέτσας: «Αντίθετα, η ερώτηση των 11 βουλευτών δεν είναι δείγμα εσωστρέφειας. Μέσα στη δουλειά των βουλευτών είναι να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και οι υπουργοί πρέπει να απαντούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Χιλιάδες ερωτήσεις έχουν υποβληθεί από συμπολιτευόμενους βουλευτές. Εγώ, στην προηγούμενη διακυβέρνηση, ως υπουργός είχα απαντήσει πάρα πολλές φορές σε ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ. Άρα, δεν είναι η ερώτηση αυτή καθαυτή. Η ερώτηση, ίσα – ίσα, πιάνει ένα θέμα σοβαρό, κοινωνικό και οικονομικό, όπως είναι τα κόκκινα δάνεια. Αν μιλάμε για τον πυρήνα της ερώτησης πολιτικά, είναι από τα σοβαρά θέματα. Χρειάζονται ακόμη πολλές βελτιώσεις. Όμως, είμαστε σε μια κατεύθυνση πολύ καλύτερη από το 2019. Άλλωστε, οι βουλευτές, που έχουν υπογράψει την ερώτηση, έχουν ψηφίσει έξι νομοθετήματα. Ένα από τα τελευταία, μάλιστα, οδηγεί σε υποχρεωτικό κούρεμα έως και 28% των οφειλών. Χρειάζονται περισσότερες ρυθμίσεις; Ναι. Όμως έχουν μειωθεί τα κόκκινα δάνεια (σε τράπεζες και servicers) από 92 δις στα 70 δις περίπου συνολικά από το 2019. Άρα, είμαστε σε μια κατεύθυνση καλύτερη. Χρειάζονται περισσότερα; Ναι. Εγώ πρώτος έχω υποστηρίξει – και δημόσια – ότι χρειάζεται να γίνει υποχρεωτικό το κούρεμα σε ένα ποσοστό όταν έχει αγοραστεί ένα δάνειο σε πολύ χαμηλό ποσοστό και να μην ζητάει ο servicer το 100%, ή, επιπλέον, αν κάποιος δανειολήπτης έχει πληρώσει ένα μεγάλο ποσό της αρχικής οφειλής θα πρέπει να υπάρχει κάποιο ταβάνι, εγώ λέω 160 ή 180%, κάποιος άλλος μπορεί να υποστηρίξει κάτι άλλο, πάντως να μπει ένα «ταβάνι» στο ποσό αποπληρωμής. Επίσης, αν τα κριτήρια ευαλωτότητας πρέπει να τα ξαναδούμε, ας το κάνουμε. Όλα αυτά είναι θέματα που μπορούμε να τα δούμε άλλα μη μηδενίζουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει πολλά βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Το θέμα για τον Μάριο Σαλμά, και το διαχωρίζω από την ερώτηση, είναι ότι επέμενε σε θέματα, τα οποία έχουν απαντηθεί και θεσμικά. Άλλο πράγμα η κοινοβουλευτική ερώτηση των 11 βουλευτών λοιπόν και άλλο πράγμα η περίπτωση του κ. Σαλμά. Τον τιμώ τον κ. Σαλμά ως βουλευτή και συνάδελφο. Όμως αν δείτε τις δυο τελευταίες συνεντεύξεις που έχει δώσει, θα δείτε ότι έχει ζητήματα αυτοαναίρεσης. Και η απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δόθηκε θεσμικά από την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού. Όταν υπάρχει μια απάντηση, δεν πρέπει να επανερχόμαστε συνεχώς. Δεν θέλουμε καμιά εσωστρέφεια. Θέλουμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των πολιτών», σημείωσε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

​Ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, σχολιάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα στο Βραδενμβούργο της Γερμανίας, που φέρνει πρώτο το SPD και όχι το AFD, τόνισε: «Έχω μεγάλο προβληματισμό, όχι ανακούφιση. Και όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για τη Γαλλία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Επίσης, δεν είναι μόνο οι ιδιαιτερότητες της Ανατολικής Γερμανίας που έφεραν το αποτέλεσμα, το 30% του AFD, αλλά νομίζω πως είναι δυο ζητήματα που απασχολούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ευτυχώς όχι σε τέτοιο βαθμό σε αυτή τη συγκυρία την Ελλάδα. Το πρώτο είναι μια απογοήτευση της μεσαίας τάξης από την πίεση στα εισοδήματά της από την άνοδο άλλων διεθνών δυνάμεων και τη σχετικοποίηση της αγοραστικής της δύναμης έναντι των αναδυόμενων οικονομιών. Το δεύτερο είναι ότι τα κύματα της μετανάστευσης φαίνεται ότι έχουν δημιουργήσει τρομερούς τριγμούς στην κοινωνική συνοχή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θα βρούμε μπροστά μας. Και δυστυχώς, οι ακραίες φωνές, με την πόλωση που επιλέχτηκε να ακολουθηθεί για κάποιους λόγους σε αυτό το κρατίδιο, δεν νομίζω πως θα ευνοήσει γενικότερα τις Ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία ή σε άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Για αυτό θέλουμε πραγματικά ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματα των πολιτών πέρα από λαϊκισμούς και συνθήματα», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments