Πολιτική

Τα κρίσιμα ραντεβού του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Τα κρίσιμα ραντεβού του Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Για αύριο, Τρίτη, αναμένεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις, δύο ενεργά πολεμικά μέτωπα – στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία – καθώς και το κρίσιμο Κυπριακό ζήτημα που επανέρχεται στο προσκήνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, όπου η διεθνής διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 79ης Συνόδου του ΟΗΕ, η οποία διαρκεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου, και θα απευθύνει την κεντρική του ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026, προβάλλοντας ως κεντρικό σύνθημα της ελληνικής παρουσίας στο κορυφαίο αυτό όργανο του διεθνούς οργανισμού το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία. Αναμένονται επίσης αναφορές στις μεγάλες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη απηύθυνε λόγο στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον, μια πλατφόρμα που εστιάζει σε προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για παγκόσμια συναίνεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η διεθνής κοινότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη δράσης σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.

«Οι παγκόσμιες απειλές απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη θέση της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, εκφράζοντας τη δέσμευση της χώρας να συνεχίσει να προάγει τις βασικές αρχές των Ηνωμένων Εθνών, όπως η ειρηνική επίλυση των ζητημάτων. «Με το Σύμφωνο για το Μέλλον διαθέτουμε έναν οδικό χάρτη, τίποτα δεν είναι πιο ζωτικής σημασίας», υπογράμμισε.

Επιπλέον, το «ραντεβού» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η νέα συνάντηση αποσκοπεί στον καθορισμό του επόμενου βήματος στον ελληνοτουρκικό διάλογο, μετά από μια αξιολόγηση των όσων έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη λεγόμενη θετική ατζέντα.

«Θα εξετάσουμε τα γεγονότα μετά τη συνάντηση και θα δούμε σε ποιο βάθος μπορούμε να προχωρήσουμε στα θέματα. Σε μια περίοδο έντονων αναταραχών και με μια Μέση Ανατολή που αντιμετωπίζει αυξανόμενες κρίσεις, το γεγονός ότι μπορούμε να συνομιλούμε, να προχωρούμε τη θετική ατζέντα και να αποφεύγουμε την κλιμάκωση στο πεδίο είναι μια θετική εξέλιξη», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Αυτή η συνάντηση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Αθήνα και η Λευκωσία εκφράζουν την επιθυμία τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, στηριζόμενες στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απορρίπτοντας τις τουρκικές θέσεις περί δύο κρατών. Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον η τριμερής συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς φαίνεται ότι προχωρά το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου.

Στις προγραμματισμένες επαφές του πρωθυπουργού, ξεχωρίζουν οι συναντήσεις του την Τρίτη με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια περίοδο που η τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.

Στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλαμβάνονται επίσης συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον Πρόεδρο του Παναμά, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και Πρωθυπουργό του Μπαχρέιν, Σαλμάν μπιν Χαμάντα Αλ Χαλίφα, καθώς και τον Πρίγκιπα-Διάδοχο του Κουβέιτ, Σεΐχη Σαμπάχ Αλ Χαλίτ Αλ Σαμπάχ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments