Γεωπολιτικά

Ο Ερντογάν επιδιώκει να συναντηθεί με τον Άσαντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Ο Ερντογάν επιδιώκει να συναντηθεί με τον Άσαντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ζήτησε να συναντηθεί με τον Μπασάρ αλ Άσαντ στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για την εξομάλυνση των σχέσεων, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Τουρκία και η Συρία διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2011 μετά το ξέσπασμα του συριακού πολέμου – αλλά ο Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια υποστήριξε τις προσπάθειες των ανταρτών να ανατρέψουν τον πανίσχυρο πρόεδρο Άσαντ, έχει επιδιώξει προσέγγιση με τη Δαμασκό τους τελευταίους μήνες.

«Περιμένουμε τώρα την απάντηση του άλλου μέρους», δήλωσε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους πριν πετάξει για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Η σύγκρουση στη Γάζα έχει επιδεινώσει τους φόβους της Τουρκίας ότι οι μάχες μπορεί να κλιμακωθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «η Γάζα θα είναι στο επίκεντρο» των συνομιλιών του στη Νέα Υόρκη, υποσχόμενος ότι «η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ρόλο στο να δοθεί τέλος στις φρικαλεότητες που διαπράττονται στη Γάζα».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο ακολούθησαν επιθέσεις δολιοφθοράς σε βομβητές και αμφίδρομους ασυρμάτους που χρησιμοποιεί η λιβανέζικη, υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, από τις οποίες σκοτώθηκαν 39 άνθρωποι. Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ, το οποίο δεν σχολίασε.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις υπό την ηγεσία του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου δικαιολόγησαν τις ανησυχίες της Τουρκίας για τους κινδύνους μιας εκτεταμένης σύγκρουσης», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί “ενάντια στην καταιγίδα θανάτων που εξαπολύει ο παγκόσμιος σιωνισμός στη Μέση Ανατολή”.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τα δυτικά έθνη και τη διεθνή κοινότητα «να σταματήσουν να παρακολουθούν τις δολοφονίες που διαπράττει το Ισραήλ και να λάβουν αποτρεπτικά μέτρα», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Οι τουρκικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία αντάρτικες ομάδες ελέγχουν εκτάσεις της βόρειας Συρίας και η Τουρκία έχει δεχθεί 3,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από την εμπόλεμη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Η συριακή σύγκρουση, η οποία ξεκίνησε μετά την καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το 2011, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 500.000 ανθρώπων και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πηγή: Turkish Minute, Militaire

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments