Nέα της αγοράς

Τράπεζα Κύπρου: Επέστρεψε στο ΧΑ μετά από 7 χρόνια – Ο Αράπογλου χτύπησε το καμπανάκι

Τράπεζα Κύπρου: Επέστρεψε στο ΧΑ μετά από 7 χρόνια – Ο Αράπογλου χτύπησε το καμπανάκι

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Τράπεζα Κύπρου: Επέστρεψε στο ΧΑ μετά από 7 χρόνια – Ο Αράπογλου χτύπησε το καμπανάκι

Η Τράπεζα Κύπρου πλέον επανέρχεται στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου ως BOCHGR

«Η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία αποτελεί πλέον έναν ισχυρό οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία», ανέφερε ο επικεφαλής της τράπεζας, κ. Τάκης Αράπογλου, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ, όπου και χτύπησε το καμπανάκι.

Η Τράπεζα Κύπρου πλέον επανέρχεται στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου ως BOCHGR, με τη διοίκηση να βλέπει ότι αυτή η εισαγωγή θα δώσει τη δυνατότητα στην τράπεζα να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών της και την προβολή της τράπεζας σε μια ευρύτερη σχετική επενδυτική βάση, όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Τράπεζα Κύπρου: Πρεμιέρα στο ΧΑ – Το μήνυμα Αράπογλου

Η ένταξη στο ΧΑ αποτυπώνει την αυξανόμενη φήμη της ελληνικής αγοράς, που αντικατοπτρίζει την συνεχή ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και ήταν αποτέλεσμα των επαφών με επενδυτές και αναλυτές, ενώ και οι μέτοχοι έδωσαν την έγκρισή τους για τη μεταφορά στην αγορά της Αθήνας. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητά της τράπεζας, καθιερώνοντας την όσο το δυνατόν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε.

Ευχαριστούμε θερμά τη Διοίκηση της ΕΧΑΕ για την υποστήριξή της σε όλη τη διαδικασία της μεταφοράς μας και ανυπομονούμε να τη βοηθήσουμε να συνεχίσει να αναπτύσσεται με τη συμμετοχή μας σε αυτό, πρόσθεσε ο κ. Αράπογλου.

Επίσης, ο επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου, αναφέρθηκε και στην παρουσία της τράπεζας στο Λονδίνο, η οποία κρίθηκε απαραίτητη στα πρώτα χρόνια, αλλά στην πορεία έδειξε ότι δεν επιτεύχθηκε η ζητούμενη αναγνωρισιμότητα.  «Όσο περνούσε ο καιρός, έγινε σαφές ότι το χρηματιστήριο του Λονδίνου μας στερούσε τη δυνατότητα περαιτέρω φάσης ανάπτυξης και τη δυνατότητα μιας πιο άμεσης επαφής με το επενδυτικό κοινό».

«Ως αποτέλεσμα, η πρόοδος που σημειωνόταν συνεχώς στην ανάπτυξη της Κύπρου και η συνεχής βελτίωση των αποτελεσμάτων δεν ανταποκρινόταν στην αξία της μετοχής», ανέφερε ο κ. Αράπογλου. Αυτό, με τη σειρά του, εμπόδισε πολλούς επενδυτές να δώσουν προσοχή στη μετοχή.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ΕΧΑΕ, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, καλωσόρισε την Τρ. Κύπρου στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ. Βασιλική Λαζαράκου, να τονίζει την αξία που δίνει στην αγορά η παρουσία της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑ.

Μετοχικές ανακατατάξεις

Σήμερα τέθηκαν στη διάθεση του ελληνικού χρηματιστηριακού κοινού 443.457.297 μετοχές της Κύπρου, με τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ ανά μετοχή. Έτσι, η κεφαλαιοποίηση αρχίζει από τα 2,12 δισ. ευρώ, με τη διασπορά να αναμένεται να διευρυνθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Και αυτό διότι δρομολογείται η διάθεση αρχικά του ποσοστού του 4,8% που κατέχει η Cyprus Popular Bank Public (υπό εκκαθάριση), κίνηση που δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι μέτοχοι.

Lamesa Investments Limited, CarVal Investors, Senvest Management, Caius Capital, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Cyprus Popular Bank Public, Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, Helikon Investments Limited, Osome Investments Limited, Eaton Vance Management. 

Γνώριμα μονοπάτια

Τόσο ο Τάκης Αράπογλου όσο και η Τράπεζα Κύπρου δεν είναι άγνωστοι στους αθηναϊκούς χρηματιστηριακούς διαδρόμους. Ο πρώτος από τη θητεία του στην Εθνική Τράπεζα και η δεύτερη από την παρουσία της στα ελληνικά δρώμενα, η οποία έληξε με την απόκτηση των ελλαδικών δραστηριοτήτων από την Τρ. Πειραιώς.

Η αναγνωρισιμότητα λοιπόν που αποζητά ο πρόεδρος, Αράπογλου, είναι εξασφαλισμένη. Αλλά η κίνηση της Κύπρου στην Ελλάδα έρχεται ως μια επιβεβαίωση ότι η τράπεζα να έχει πρόσβαση σε ένα ευρύτερο φάσμα επενδυτών, κυρίως θεσμικών, ενώ θα της επιτρέψει να καταστεί επιλέξιμη για συμπερίληψη σε δείκτες μετοχών, ενδεχομένως διεθνούς εμβέλειας. 

Θετική η υποδοχή από τους αναλυτές

Η εισαγωγή στο ΧΑ υποστηρίζει τη μακροπρόθεσμη μετοχική αξία της Τράπεζας Κύπρου, κατά την Axia, η οποία εκτιμά ότι η κίνηση θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των μετόχων. Με περίπου 2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίηση, η εισαγωγή στο ΧΑ στοχεύει στην άντληση περίπου 400 εκατ. ευρώ και στην αναδιάρθρωση της μετοχικής σύνθεσης.

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη της εισαγωγής του ΧΑ περιλαμβάνουν την ενίσχυση του προφίλ του ομίλου μεταξύ της σχετικής επενδυτικής βάσης της περιοχής, επιτρέποντας στους επενδυτές να συγκρίνουν ευκολότερα την απόδοσή του με περιφερειακές τραπεζικές, όπως οι ελληνικές, προσελκύοντας μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές στο πιο εξειδικευμένο οικοσύστημα της αγοράς του ΧΑ, και δημιουργώντας διαχρονικά ευκαιρίες ένταξης σε διάφορους δείκτες. 

Θετική παραμένει και η Euroxx για την Τράπεζα Κύπρου μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2ου τριμήνου, την αναβάθμιση της καθοδήγησης από τη διοίκηση και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κατά την άποψή της, οι μετοχές προσφέρουν έναν ελκυστικό συνδυασμό χαμηλών πολλαπλασίων (P/E 5,7x το 2025), ισχυρές αποδόσεις (ROTE περίπου 15% το 2025), υψηλούς δείκτες κεφαλαίου (αναλογία CET1 >18% τον Ιούνιο του 2024 ) και μια ευκαιρία για σταθερές συνολικές διανομές (βιώσιμες αποδόσεις περίπου 10% ετησίως σε μερίσματα ή/και εξαγορές).

Πηγή: ot.gr–Αλεξάνδρα Τόμπρα – Γιώργος Μανέττας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments