Αρχίζει σε λίγη ώρα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν
Πηγή Φωτογραφίας: [369491] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ, ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ώρες, με πολλά θέματα στο τραπέζι και μια «σφιχτή» ατζέντα -και λόγω χρόνου αλλά και λόγω θεματολογίας.
Αυτή θα είναι η έκτη συνάντηση των δύο πολιτικών αυτή τη χρονιά. Αυτό που επιδιώκει η Αθήνα είναι ουσιαστικά να ανανεωθεί ο οδικός χάρτης της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, οι δύο άντρες να επιβεβαιώσουν ότι, τα ήρεμα νερά που διατηρούνται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο θα διατηρηθούν και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν εστιάζοντας κυρίως στη θετική ατζέντα δηλαδή στα σημεία στα οποία οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό έδαφος συνεργασίας όπως π.χ. το μεταναστευτικό, όπου η ελληνική πλευρά λέει ότι θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει αυτή τη συνεργασία που μέχρι σήμερα έχει αποδώσει καρπούς.
Δεν περιμένουμε πολλά από τις σημερινές συνομιλίες, καθώς δεν περιμένουμε λεπτομερείς συζητήσεις για τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε οι διαφωνίες να μην δημιουργούν αυτόματα εντάσεις.
Μάλιστα, σε μια εποχή που οι γεωπολιτικές προκλήσεις συσσωρεύονται, αναμένεται να γίνει μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και να συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις. Παράλληλα, στις σημερινές συνομιλίες θα συζητηθεί και ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες.
Στα «δύσκολα» σημεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ανώτατη κυβερνητική πηγή μετέφερε ότι θα διερευνηθεί προφανώς το εάν υπάρχει το έδαφος σε μεταγενέστερο στάδιο να μπουν στα «βαθιά», στη συζήτηση δηλαδή για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, ωστόσο ο πήχης παραμένει πάρα πολύ χαμηλά και λόγω χρόνου, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το κλίμα, όπως είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, παρά τα καλά λόγια, δεν ήταν ακριβώς πολύ θετικό, ειδικά μετά το επεισόδιο στην Κάσο ή τις εξαγγελίες και τη «Γαλάζια Πατρίδα» που εμφανίστηκε και στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας.
Το Κυπριακό επίσης θα είναι στο επίκεντρο καθώς η ελληνική πλευρά είπε θα θέσει το θέμα. Το θέμα είναι ακανθώδες γιατί βλέπουμε ότι και η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους για διχοτόμηση του νησιού. Μένει να δούμε αν ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει κάτι τέτοιο στην ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Τρίτη, θα γίνει και μία τριμερής, μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, του Ελληνοκύπριου προέδρου και του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο επίκεντρο της οποίας θα τεθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ, με τη Γαλλία να δείχνει τεράστιο ενδιαφέρον, όπως κάνουν και άλλοι διεθνείς «παίκτες», συμπεριλαμβανόμενων και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας