Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Σημειώσαμε πρόοδο με την Τουρκία ανοίγοντας νέους διαύλους επικοινωνίας

Μητσοτάκης στο CNN: Σημειώσαμε πρόοδο με την Τουρκία ανοίγοντας νέους διαύλους επικοινωνίας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μητσοτάκης στο CNN: Σημειώσαμε πρόοδο με την Τουρκία ανοίγοντας νέους διαύλους επικοινωνίας

Συνέντευξη στο αμερικανικό παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το τι συζήτησε με τον Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναφερόμενος στην ομιλία του Τζο Μπάιντεν στον ΟΗΕ είπε ότι ήταν μια συναισθηματική ομιλία.

«Ήταν η έκτη μας συνάντηση το τελευταίο έτος και πιστεύω ότι αυτό αποτελεί από μόνο του μια πρόοδο στην διμερή μας σχέση. Είχαμε κάποιες προστριβές τα προηγούμενα χρόνια και είναι σημαντικό να έχουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών να το κάνουμε μ συγκεκριμένο τρόπο δηλαδή ότι όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Θέλουμε να σταματούν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα και για να γίνει αυτό θέλουμε τη συνεργασία των τουρκικών αρχών.

Θα έλεγα ότι σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο έτος δημιουργώντας νέους διαύλους επικοινωνίας. Η μετανάστευση είναι ένα τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να το αφήσουμε στα χέρια των διακινητών και να αποφασίζουν εκείνοι ποιος μπαίνει στην ΕΕ και ποιος όχι και να τίθενται οι ζωές αθώων σε κίνδυνο επομένως η συνεργασία με την Τουρκία είναι σημαντική.

«Η λύση δεν είναι να παρακάμπτεις μονομερώς την συνθήκη Σένγκεν»

Συνεχίζοντας για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι όσο χρειαζόμαστε έναν φράχτη, χρειαζόμαστε και μια μεγάλη πόρτα ανοικτή. «Είναι σημαντικό για την ΕΕ να υπερασπίζεται τα εξωτερικά της σύνορα. Ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχουν οι νομικές οδοί επ ωφελεία της μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο τόσο για ανθρωπιστικούς όσο και για οικονομικούς λόγους.

Η Ελλάδα ήταν εκείνη η χώρα η οποία δέχθηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν όταν η χώρα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης όταν αποχώρησαν οι ΗΠΑ ξαφνικά από το Αφγανιστάν. Έχουμε λοιπόν ανθρωπιστικές ευαισθησίες αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να στείλουμε και ένα μήνυμα σε χώρες όπως η Αίγυπτος ότι μπορούμε να καλωσορίσουμε εργάτες στην Ελλάδα να έρθουν να μείνουν μόνιμα να εργαστούν με ασφάλεια και δεν χρειάζεται να εκκινήσουν ένα επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Αιγαίου για να φτάσουν στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αποτελεί την θεμέλια λίθο μιας σύγχρονης πολιτικής στην ΕΕ», τόνισε και αφήνοντας αιχμές για τη Γερμανία είπε: « Η λύση δεν είναι να παρακάμπτεις μονομερώς την συνθήκη Σένγκεν. Εδώ μιλάμε για ένα συμβιβασμό που πρέπει να γίνει πράξη».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον ρόλο του Λιμενικού αλλά και τις κατηγορίες εναντίον της από την Κριστιάν Αμανπούρ και απάντησε:

«Είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη της ελληνικής ακτοφυλακής χθες στη Σάμο. Όταν κάποιος θέλει να παραβεί τους κανόνες με άσχημο καιρο συμβαίνει αυτό. Εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες όχι στην ανοικτή θάλασσα και συνεργαζόμαστε με την τουρκική ακτοφυλακή για να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι με ασφάλεια. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα. Οι τουρκικές αρχές μπορούν να μας βοηθήσουν γιατί έτσι μπορούμε να αποφύγουμε την τραγωδία. Δεν θέλουμε απώλεια ζωών και εμείς δεν θέλουμε να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι και ποιος όχι»

Για τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη και αν υπάρχει πόρισμα ο πρωθυπουργός είπε: «Όχι ακόμα δεν έχουν τελεσφορήσει αυτές οι έρευνες. Έχουμε την τραγωδία της Πύλου για παράδειγμα που συνέβη σε διεθνή και όχι ελληνικά ύδατα δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε ανάμειξη της ελληνικής ακτοφυλακής που να προκάλεσε αυτή την τραγωδία αυτό το ατύχημα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments