Πολιτική

ΝΔ: Στρατηγική συσπείρωσης της παραδοσιακής βάσης

ΝΔ: Στρατηγική συσπείρωσης της παραδοσιακής βάσης

Πηγή Φωτογραφίας: [368540] 15ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ζητούμενο η ανάκτηση της εσωκομματικής νηνεμίας

Μια νέα διάσταση στις προετοιμασίες για την 50η επέτειο της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και στην προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με την εσωκομματική διαχείριση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών και την αμφισβήτηση κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, προσφέρει η πρόσφατη κοινοβουλευτική παρέμβαση 11 στελεχών της πλειοψηφίας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Είναι πιθανό το σενάριο να υπάρξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες από τους συγκεκριμένους βουλευτές ή και άλλους στο άμεσο ή απώτερο μέλλον. Σε συνδυασμό με την ψυχική απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, και της σημερινής «γαλάζιας» ηγεσίας, αυτές οι εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν απροσδιόριστες συνέπειες για την κυβερνητική συνοχή, αν και προς το παρόν δεν παρατηρούνται τάσεις οργανωμένων κινήσεων ή ομαδοποιήσεων.

Ωστόσο, το μέτωπο που άνοιξε -και μάλιστα δημόσια- με την υποβολή της επίμαχης επίκαιρης ερώτησης στο υπουργείο Οικονομικών και τον «τσάρο» Κωστή Χατζηδάκη, αποτέλεσε ένα ηχηρό σήμα κινδύνου για το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο εξετάζει μια σειρά από ενέργειες ώστε να διασφαλίσει ότι παρόμοια περιστατικά θα παραμείνουν μεμονωμένα.

Μια εξαιρετική ευκαιρία, τόσο από ουσιαστική όσο και από σημειολογική άποψη, είναι φυσικά η εκδήλωση που ετοιμάζουν οι Μαξίμου και Πειραιώς για τον εορτασμό των 50 χρόνων του κυβερνώντος κόμματος. Αυτή τη φορά, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια πολύ πιο συναισθηματική και ζεστή ατμόσφαιρα, σε αντίθεση με το κλίμα που επικράτησε στο επετειακό συνέδριο της άνοιξης. Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκε η Ρηγίλλης ως το πιο κατάλληλο σκηνικό για την περίσταση, προκειμένου να αποτυπωθεί η ιστορική συνέχεια και να εξωραϊστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η σχεδόν βέβαιη απουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ταυτόχρονα, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο η στρατηγική ενίσχυσης των σχέσεων με την παραδοσιακή βάση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως φάνηκε από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, έχει υποστεί σημαντική χαλάρωση, τουλάχιστον σε σχέση με ένα σημαντικό τμήμα αυτής της εκλογικής δεξαμενής. Είναι ευρέως παραδεκτό ότι το εγχείρημα αυτό, που ξεκίνησε μετά την ψήφο του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία επηρεάζει ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνικής βάσης της παράταξης και κυρίως το 28% των ευρωεκλογών, δεν έχει μέχρι στιγμής αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον στο πεδίο των δημοσκοπήσεων, όπου οι σχηματισμοί στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος (κυρίως οι Κυριάκος Βελόπουλος και Αφροδίτη Λατινοπούλου) φαίνεται να εδραιώνουν την ανοδική τους πορεία.

Ως αποτέλεσμα, στελέχη της δεξιάς πτέρυγας, πέρα από τους γνωστούς Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη, αναμένεται να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην εκπροσώπηση της κυβέρνησης στα μέσα ενημέρωσης το επόμενο διάστημα, κάτι που είναι ήδη εμφανές από την αρχή του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, στο πλαίσιο αυτής της κινητοποίησης, αναμένεται να προστεθούν και άλλα πρόσωπα που έχουν ισχυρές σχέσεις με τη βάση και το στελεχικό δυναμικό, όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μεϊμαράκης είχε μια πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, και οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο αναφέρουν ότι οι πρόσφατες παρεξηγήσεις (κυρίως λόγω της μη εκλογής του στην αντιπροεδρία του ΕΛΚ) έχουν πλέον ξεπεραστεί οριστικά.

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της εσωτερικής ηρεμίας είναι ο νέος κύκλος προσωπικών συναντήσεων που έχει ξεκινήσει πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Μετά την τελευταία εξέλιξη, που αφορά την επίκαιρη ερώτηση των 11, αυτές οι συναντήσεις αποκτούν κρίσιμη σημασία για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επαφές αυτές θα γίνονται πιο συχνές και θα επαναλαμβάνονται ανάλογα με τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω των Γιώργου Μυλωνάκη, Θανάση Νέζη και Παύλου Μαρινάκη, οι οποίοι διατηρούν ανοιχτή επικοινωνία με όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θα προσπαθήσει να γίνει πιο προσιτό για τα κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments