Πολιτική

Σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ αποβλέπουν οι “Τσιπρικοί” του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ αποβλέπουν οι “Τσιπρικοί” του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου μιλούν για κοινή προοπτική των δύο χώρων

Η Όλγα Γεροβασίλη, μόνιμη συνομιλήτρια του Αλέξη Τσίπρα και άτυπη ηγέτιδα της «φρουράς» του, δήλωσε ότι «ο Τσίπρας θα μπορούσε να ηγηθεί μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ». Είναι γνωστό ότι αυτή είναι η φιλοδοξία του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η αναφορά της Όλγας Γεροβασίλη στο ΠΑΣΟΚ προκάλεσε αναστάτωση, καθώς η αντιπαράθεση για την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος κορυφώνεται και το θέμα αυτό θεωρείται σχεδόν ταμπού για τους έξι υποψήφιους.

Οι περισσότεροι αποφεύγουν να εκφράσουν τη θέση τους με σαφήνεια, αν και οι λόγοι ποικίλλουν. Έτσι, συχνά προσποιούνται ότι δεν ακούν τη Γεροβασίλη και όσους υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις. Ωστόσο, προκαλεί εύλογη απορία σε πολλούς πώς τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηγηθεί ενός σχήματος που θα περιλαμβάνει και το ΠΑΣΟΚ, όταν αυτή η συζήτηση φαίνεται να γίνεται αποκλειστικά από αυτούς.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ορισμένοι που εξετάζουν την ιδέα ενός «μετώπου» μαζί τους, αλλά δεν υποστηρίζουν την ηγεσία του Τσίπρα σε αυτό το εγχείρημα, αν τελικά προχωρήσει. Η «φρουρά» του προσπαθεί να παρουσιάσει ως δεδομένο ότι θα έχει τον κύριο ρόλο, ενώ ο Τσίπρας ελπίζει να φέρει τους αντιπάλους του προ τετελεσμένων γεγονότων. Άλλωστε, είναι ο μόνος που εργάζεται εδώ και καιρό επικοινωνιακά για να συνδέσει το όνομά του με την ηγεσία μιας ενιαίας κεντροαριστεράς στη συνείδηση του κοινού.

Οι αρχικές σκέψεις του Τσίπρα, όπως έχει αναφέρει σε συνομιλητές του, ήταν να εμφανιστεί μετά τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, η σειρά αρνητικών εξελίξεων που ακολούθησαν δεν του το επέτρεψε. Τώρα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζει το ενδεχόμενο να περιμένει τις εθνικές εκλογές του 2027, πιστεύοντας ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ θα τα καταφέρουν. «Τότε μπορεί να προκύψει μια πρόταση τύπου “Ελιάς”, δηλαδή ένας συνασπισμός κομμάτων, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», αναφέρει έμπειρο πολιτικό στέλεχος που έχει περάσει από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του σημερινού ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει αρνητική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο για όσους προωθούν τη συνεργασία. «Πώς είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι, καθώς το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει, θα ωφεληθεί από μια αγκαλιά με τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σε πτώση και απαξίωση;», αναρωτιέται στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που υποστηρίζει την αυτονομία του κόμματος.

Αυτή την περίοδο, αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με «πασοκογενή» προέλευση, που δεν κατάφεραν να εκλεγούν βουλευτές στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, έχουν αναλάβει ρόλο «προξενητή» για το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας και προσωπική στήριξη σε υποψήφιους, με στόχο την επόμενη ημέρα. Ορισμένοι από αυτούς δεν περιορίζονται σε έναν μόνο υποψήφιο.

Ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ένας από τους πολιτικούς που προσπαθούν να διατηρήσουν την πολιτική τους παρουσία, καθώς βρέθηκαν εκτός Βουλής και δεν κατέχουν κάποιο θεσμικό αξίωμα. Εδώ και καιρό, προωθεί την επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να φέρει και τον Αλέξη Τσίπρα για να ηγηθεί ενός κοινού φορέα. Αυτό ήταν και το μήνυμα ενός βίντεο που δημοσίευσε χθες, στο οποίο παρουσιάζει τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Αλέξη Τσίπρα ως συνεχιστές του, συνοδευόμενο από το τραγούδι «3η Σεπτεμβρίου» από το «Μεγάλο μας Τσίρκο». Το βίντεο, που προκάλεσε γέλια και ειρωνικά σχόλια, συνοδευόταν από μια αμήχανη δήλωση, η οποία κατέληγε με τη φράση: «Η ελπίδα έρχεται με όραμα, σοβαρό».

Τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι δεν επιθυμούν ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ο Παύλος Πολάκης, καθώς προς το παρόν κανένα από τα σχετικά σενάρια δεν τους περιλαμβάνει. Ωστόσο, οι πολιτικοί του ΠΑΣΟΚ που υποστηρίζουν τη συνεργασία ή ακόμα και την ένωση των δύο κομμάτων δεν είναι ειλικρινείς με τους ψηφοφόρους τους και δεν αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Δηλώνουν ότι δεν θα συνομιλήσουν με ηγετικά στελέχη και την κομματική γραφειοκρατία, ενώ στην πραγματικότητα ήδη έχουν ξεκινήσει αυτές τις συνομιλίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments