Γεωπολιτικά

Ο Άσαντ κάνει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου: Ποια είναι τα κύρια σημεία αλλαγής;

Ο Άσαντ κάνει ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου: Ποια είναι τα κύρια σημεία αλλαγής;

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Ο διπλωμάτης Μπασάμ Σαμπάχ θα είναι υπουργός Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση, ενώ άλλες θέσεις-κλειδιά παραμένουν αμετάβλητες.

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ όρισε αντιπρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ Μεκντάντ και σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο με νέο πρωθυπουργό σε κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο Άσαντ εξέδωσε διάταγμα για τον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου με επικεφαλής τον νέο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γκαζί Τζαλάλι, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η κίνηση αυτή ακολούθησε τον διορισμό του Τζαλάλι από τον Άσαντ για τον σχηματισμό κυβέρνησης νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Τζαλαλί είχε διατελέσει προηγουμένως υπουργός επικοινωνιών από το 2014 έως το 2016. Η Ευρωπαϊκή Ένωση του έχει επιβάλει κυρώσεις από το 2014 για τον φερόμενο ρόλο του στην καταστολή αμάχων. Ο Τζαλαλί αντικατέστησε τον Χουσεΐν Αρνούς, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός από το 2020.

Σε μια άλλη αλλαγή, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μεκντάντ ορίστηκε αντιπρόεδρος. Είναι «εξουσιοδοτημένος να παρακολουθεί την εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής των μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο των οδηγιών του προέδρου» στη νέα του θέση, ανέφερε το SANA. Ο Μεκντάντ είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών από το 2020.

Ο Μπασάμ Σαμπάχ ήταν αναπληρωτής του Μεκντάντ από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και πριν από αυτό είχε διατελέσει πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη. Πρόκειται για διπλωμάτη καριέρας που έχει επίσης διατελέσει πρέσβης στην Αυστρία. Εργάστηκε στην πρεσβεία της Συρίας στην Ουάσινγκτον από το 1995 έως το 2000, σύμφωνα με το βιογραφικό του στον ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ διέταξαν το κλείσιμο της πρεσβείας το 2014, επικαλούμενες τις «φρικαλεότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Άσαντ εναντίον του συριακού λαού», σύμφωνα με τότε δημοσιεύματα.

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν τον Ριγιάντ Αμπντ αλ-Ραούφ που αντικαθιστά τον Κενάν Γιαγκί ως υπουργό Οικονομικών και τον Ζιάντ Γκοσούν που αντικαθιστά τον Μπούτρος αλ-Χαλλάκ ως υπουργό πληροφοριών. Ο Ρουφ ήταν προηγουμένως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Ο Ghossoun ήταν προηγουμένως επικεφαλής του συριακού εκδότη Αλ Ουάχντα, ανέφερε η κινεζική υπηρεσία ειδήσεων Xinhua.

Αρκετές θέσεις του υπουργικού συμβουλίου παρέμειναν αμετάβλητες, μεταξύ των οποίων ο υποστράτηγος Αλί Αμπάς ως υπουργός Άμυνας και ο υποστράτηγος Μοχάμεντ Χαλέντ Ραχμούν ως υπουργός Εσωτερικών.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ακολουθεί τις βουλευτικές εκλογές της Συρίας τον Ιούλιο. Το κυβερνών κόμμα Μπάαθ του Άσαντ κέρδισε και πάλι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην ψηφοφορία. Οι εκλογές στη Συρία έχουν χαρακτηριστεί ευρέως ως «απάτη», αλλά είναι χρήσιμες για την κυβέρνηση Άσαντ προκειμένου να νομιμοποιηθεί, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές.

«Οι εκλογές παρουσιάζουν το καθεστώς του Άσαντ ως σταθερά ελεγχόμενο, ακόμη και αν δεν είναι πραγματικά δημοκρατικό», αναφέρεται σε έκθεση του Chatham House από τον Ιούλιο. «Επιπλέον, η έγκαιρη διεξαγωγή εκλογών σηματοδοτεί στους εξωτερικούς παράγοντες, ιδίως στους αντιπάλους, ότι το καθεστώς είναι ανθεκτικό και δεν θα υποκύψει σε πιέσεις ή δεν θα επιτρέψει παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας».

Την Κυριακή, ο Άσαντ εξέδωσε γενική αμνηστία για τους λιποτάκτες και όσους κατηγορούνται για μικρά αδικήματα πριν από την ίδια ημερομηνία, ανέφερε το SANA.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments