Policy Briefs

Βρετανός ΥΠΕΞ σε Πούτιν: Είσαι το αφεντικό ενός «κράτους μαφίας»

Βρετανός ΥΠΕΞ σε Πούτιν: Είσαι το αφεντικό ενός «κράτους μαφίας»

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο Ντέιβιντ Λάμι κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι διοικεί ένα «κράτος μαφίας» και τον παρομοίασε με ιδιοκτήτη σκλάβων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας κατηγόρησε ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι διοικεί ένα «κράτος μαφίας» και τον παρομοίασε με ιδιοκτήτη σκλάβων στο πλαίσιο ομιλίας του στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ντέιβιντ Λάμι έβαλε στο στόχαστρο τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη, λέγοντας στον εκπρόσωπο της Ρωσίας: «Ξέρουμε ποιος είσαι».

Επικαλέστηκε το παρελθόν της δουλείας για να βάλει στο στόχαστρο τη συμπεριφορά του Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία και κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι «καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο», ενώ ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τον «Παγκόσμιο Νότο».

«Η εισβολή είναι προς το δικό σας συμφέρον», είπε και πρόσθεσε: «Μόνο το δικό σας. Για να επεκτείνετε το μαφιόζικο κράτος σας σε μια μαφιόζικη αυτοκρατορία. Μια αυτοκρατορία που βασίζεται στη διαφθορά».

«Κύριε πρόεδρε, μιλάω όχι μόνο ως Βρετανός, ως Λονδρέζος και ως υπουργός Εξωτερικών. Αλλά λέω στον Ρώσο αντιπρόσωπο, ότι στέκομαι εδώ και ως ένας μαύρος άνθρωπος, του οποίου οι πρόγονοι μεταφέρθηκαν αλυσοδεμένοι από την Αφρική, με την κάννη ενός όπλου για να γίνουν σκλάβοι, του οποίου οι πρόγονοι ξεσηκώθηκαν και πολέμησαν σε μια μεγάλη εξέγερση των σκλαβωμένων. Ιμπεριαλισμός: τον καταλαβαίνω όταν τον βλέπω. Και θα τον αποκαλέσω ως αυτό που είναι», δήλωσε.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, επιτέθηκε κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, λέγοντας στον Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ: «Μπορείς να εξαπατήσεις τον εαυτό σου. Ο ισχυρότερος άντρας στη χώρα σας μπορεί να κρυφτεί πίσω από έφηβες που έχει απαγάγει. Αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον κόσμο».

Οι ομιλίες των δύο υπουργών έγιναν την ώρα που η Ουκρανία συνεχίζει την έντονη πίεση για να κερδίσει την έγκριση να χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς –συμπεριλαμβανομένων των βρετανικών Storm Shadows– σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία. Προς το παρόν μπορούν να αναπτυχθούν μόνο εντός της Ουκρανίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τη χρήση τους, αλλά απαιτείται η υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί την Πέμπτη στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» του για να νικήσει τον Πούτιν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους καθώς κατευθυνόταν προς τη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατέστησε σαφές ότι οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς είναι προς συζήτηση αλλά φάνηκε να υποβαθμίζει τη σημασία τους. «Θα έχουμε συζητήσεις για ένα ολόκληρο φάσμα θεμάτων και θα ακούσουμε προσεκτικά τι έχει να πει ο πρόεδρος Ζελένσκι», δήλωσε.

«Δεν νομίζω ότι το σχέδιο νίκης θα αφορά ένα μοναδικό θέμα όπως οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς. Θα αφορά μια συνολική στρατηγική για την Ουκρανία ώστε να βρει έναν τρόπο να το ξεπεράσει και να πετύχει απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments