Επιστολή Ελληνοαμερικανών προς το Κογκρέσο: «Όχι άλλα αμερικανικά όπλα στην Τουρκία»
Πηγή Φωτογραφίας: CNN
Εκστρατεία για να εμποδίσει κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί ξανά η Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί, ξεκίνησε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC).
«Αφού αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 και κατέφυγε σε εκβιασμό για την απόκτηση F-16, η Τουρκία φέρεται τώρα να αναζητά Αμερικανούς αξιωματούχους για να αγνοήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ επιτρέποντάς της να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 και εγκρίνοντας το αίτημά της να αγοράσει κινητήρες για τα F-16 που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στα εγχώρια στρατιωτικά αεροσκάφη της», αναφέρει το HALC στην αίτησή του.
Προς εκπλήρωση του στόχου αυτού συντάχθηκε μια επιστολή προς τέσσερα βασικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που μπορούν να εμποδίσουν μια τέτοια πώληση του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Το HALC συνέταξε την επιστολή αφότου έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιέζουν για μια συμφωνία που θα καθιστούσε το προηγμένο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων διαθέσιμο στην Τουρκία και πάλι εάν συμφωνούσαν να αποθηκεύσουν τους ρωσικούς S-400 στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου θα τεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.
Όπως συνεχίζει το HALC: «Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δεν προήλθε μόνο από την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ – τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) – αλλά και την απομάκρυνσή της από τη δυτική συμμαχία.
Από τότε που απομακρύνθηκε, το κατηγορητήριο κατά της Τουρκίας έχει γίνει πιο σοβαρό. Παραμένει κατά παράβαση του CAATSA, διώκεται στα αμερικανικά δικαστήρια για άλλες παραβιάσεις του αμερικανικού δικαίου, εκβίασε το ΝΑΤΟ προκειμένου να συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία και έχει εμβαθύνει στη συνεργασία και τη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς ασφάλειας με τη Ρωσία .Έχει επίσης δείξει σταθερά προθυμία να χρησιμοποιήσει όπλα των ΗΠΑ εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, των Κούρδων της Συρίας και των Αρμενίων στο Αρτσάχ.
Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία με την πιο προηγμένη αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και υπονομεύει άλλες αμερικανικές συμμαχίες και συνεργασίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι που εξετάζουν σοβαρά αυτά τα αιτήματα διαπράττουν διπλωματική αμέλεια».
Με άρθρο της την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αποκαλεί την εν λόγω κίνηση «πρόκληση» και αναφέρεται στην κίνηση του HALC.
«Στην επιστολή που ετοιμάζεται να σταλεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin και στο μέλος James Risch και στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul και στο μέλος Gregory Meeks, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την πώληση του F- 35 στην Τουρκία, αν ναι, κλήθηκαν να το απορρίψουν», αναφέρει η Hürriyet.
«Η επιστολή περιελάμβανε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τα όπλα που αγόρασε από τις ΗΠΑ εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ. Ενώ η Τουρκία αποκλείστηκε από το έργο F-35 με την αιτιολογία ότι αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα», προστίθεται στο δημοσίευμα.
Πηγή: lifo, Π. Κράνιας
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας