Πολιτική

Μαρινάκης: Δικαιώνεται η επιλογή Μητσοτάκη για διάλογο χωρίς εκπτώσεις

Μαρινάκης: Δικαιώνεται η επιλογή Μητσοτάκη για διάλογο χωρίς εκπτώσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μαρινάκης: Δικαιώνεται η επιλογή Μητσοτάκη για διάλογο χωρίς εκπτώσεις

«Ήταν μια συνάντηση σε πραγματικά καλό κλίμα», σημείωσε ο Π. Μαρινάκης και συμπλήρωσε: «Η έκτη συνάντηση σε αυτόν τον κύκλο του διαλόγου στον οποίο επιμένουν και οι δύο χώρες με τις ξεκάθαρες διαφωνίες τους».

Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με έμφαση στο χθεσινό τετ α τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μίλησε την Τρίτη το πρωί ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε συνέντευξή του στο Action24.

«Ήταν μια συνάντηση σε πραγματικά καλό κλίμα», σημείωσε ο Π. Μαρινάκης και συμπλήρωσε: «Η έκτη συνάντηση σε αυτόν τον κύκλο του διαλόγου στον οποίο επιμένουν και οι δύο χώρες με τις ξεκάθαρες διαφωνίες τους».

«Κάνουμε πολιτικό διάλογο με ουσία και επιχειρήματα, γιατί η επιλογή Μητσοτάκη να προχωρήσει τον διάλογο χωρίς να κάνει εκπτώσεις, ισχυροποιώντας την Ελλάδα, είναι μια επιλογή που δικαιώνεται», τόνισε.

Μεταναστευτικό

«Το μεταναστευτικό ήταν από τα κορυφαία ζητήματα στην ατζέντα και η αλήθεια είναι ότι είναι και από τις περιπτώσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η στρατηγική επιλογή του διαλόγου, χωρίς εκπτώσεις ή το να βάζεις στο ζύγι ζητήματα κυριαρχίας, δικαιώνεται. Γιατί; Γιατί συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχίσουν ακόμη πιο εντατικά τη συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

Όσον αφορά στις ροές, είπε ότι «μαζί με το σκέλος της συνεργασίας με την Τουρκία και αν συμπεριλάβει κανείς συνολικά τη διαχείριση που κάνει η χώρα στο μεταναστευτικό, η Ελλάδα είναι η εξαίρεση, αν όχι η μοναδική, μια από τις λίγες εξαιρέσεις της Ευρώπης, όπου οι πολίτες δεν έχουν ως κορυφαίο πρόβλημα το μεταναστευτικό. Για να καταλάβουμε λίγο, μέσα σε πέντε χρόνια από 93.000 διαμένοντες στη χώρα, -παράνομοι μετανάστες, πρόσφυγες-, έχουμε φτάσει να είναι λίγο πάνω από 20.000».

Κυπριακό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στη συνάντηση τέθηκε και το Κυπριακό. «Και μάλιστα αυτή είναι και η καλύτερη απάντηση σε αυτούς που έλεγαν ότι «αφού είπε ο Ερντογάν για το ψευδοκράτος λίγη ώρα πριν, έπρεπε ο Πρωθυπουργός να μην πάει στη συνάντηση. Και ότι κακώς συμμετέχει σε τέτοιες συναντήσεις ο Πρωθυπουργός γιατί ο Ερντογάν λέει, παράδειγμα, για το ψευδοκράτος». Κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαχρονικά είναι απέναντι […]».

Επανέλαβε τη στάση της Ελλάδας: «Η άποψη είναι ξεκάθαρη. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μέσω του Γενικού Γραμματέα. Η θέση η ελληνική είναι η θέση της Κύπρου. Δεν περιλαμβάνει και ποτέ δεν πρόκειται να περιλάβει τη λύση δύο κρατών, σε καμία περίπτωση. Ποτέ δεν πρόκειται η Ελλάδα να συζητήσει καν κάτι που να εμπεριέχει τον όρο για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Είναι κάτι λοιπόν, το οποίο είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να κάνουμε πολιτικό διάλογο με ουσία και επιχειρήματα, γιατί η επιλογή Μητσοτάκη να προχωρήσει τον διάλογο χωρίς να κάνει εκπτώσεις, ισχυροποιώντας την Ελλάδα, είναι μια επιλογή που δικαιώνεται».

ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

«Για εμάς ατζέντα είναι μόνο ένα θέμα, μια διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Κάτι το οποίο φαίνεται ότι ακούγεται. Προσέξτε, αυτό – το ξαναλέω- δεν περιμένουμε να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη. Και το είχαμε πει από την αρχή. Όμως τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, η θετική ατζέντα, η συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα… Ξέρετε, η γεωγραφία καθορίζει την ιστορία. Η γεωγραφία είναι κάτι το οποίο δεν μπορείς να μη λάβεις υπόψη σου όταν κάνεις εξωτερική πολιτική ή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ

Όσον αφορά στο χθεσινό ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Π. Μαρινάκης σημείωσε ότι «ήταν μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη συζήτηση από τη δημόσια τηλεόραση» με εξαιρετικές ερωτήσεις από δύο πολύ έμπειρους δημοσιογράφους, τον κύριο Μαγγηριάδη και τον κύριο Κουβαρά», σχολιάζοντας ωστόσο ότι «δεν είδαμε απαντήσεις επί της ουσίας».

Δημοσκοπήσεις

Ο Π. Μαρινάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να απαξιώσει μια δημοσκόπηση, σημείωσε ότι «οι δημοσκοπήσεις λένε δύο πράγματα ταυτόχρονα που περιγράφουν και αυτό που θέλουμε να κάνουμε».

«Το ένα πράγμα που λένε είναι ότι υπάρχει ένας κόσμος που περιμένει να δει τι θα κάνουμε. Δηλαδή, βλέπουμε ότι δημοσκοπικά είμαστε πέριξ του 30%, 28-30%, με βάση και τις αναγωγές, άρα κάτω από την εκλογική δύναμη, άλλα με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και ένας κόσμος, ο οποίος περιμένει και λέει ταυτόχρονα, υπάρχουν μετρήσεις που το έχουνε δείξει αυτό, ότι περίπου ο κόσμος ψήφισε, γύρω στο 40% δηλαδή, το 2023, βλέπει επί της αρχής, θετικά αυτά τα οποία είπαμε στη ΔΕΘ. Αν τα βάλεις αυτά τα δύο μαζί είναι αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Έχουμε ακόμα τρία χρόνια μπροστά μας, να εφαρμόσουμε όλα όσα είπαμε το ’23. Έχουμε εφαρμόσει αρκετά και αυτά να τα δει ο κόσμος στην πράξη. Ο κόσμος λοιπόν, περιμένει. Καταλαβαίνει ότι προχωράμε, αλλά περιμένει να προχωρήσουμε πλήρως. Το παράδειγμα με το ποτήρι θα το πω για ακόμα μία φορά. Το ποτήρι ήταν άδειο σε αυτή τη χώρα. Αυτή η χώρα ήταν στον πάτο. Ήταν στον πάτο στην οικονομία, στο διαθέσιμο εισόδημα, πηγαίναμε εκτός συνόρων και ήτανε, αυτό που νιώθαμε πολλές φορές, ότι μας κορόιδευαν. Τώρα η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Το ποτήρι όμως δεν έχει γεμίσει πλήρως. Ο κόσμος θέλει και άλλα. Τι είπαμε; Ένα πράγμα θα σας πω. Είπαμε 1500 ευρώ μέσο μισθό. Είμαστε εκεί; ‘Όχι. Πού ήμασταν; Στα 1.046. Πού είμαστε; Στα 1.300. Τι είπαμε; Θα σταματήσουν οι νέοι άνθρωποι σε αυτή τη χώρα κάθε τους συζήτηση να ξεκινάει με το που θα βρω δουλειά και σε ποια χώρα θα πάω. Δημιουργήσαμε 500.000 θέσεις εργασίας. Αρκούν; Θα δημιουργήσουμε κι άλλες, αλλά μισό εκατομμύριο άνθρωποι, με βάσει τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, όχι τα στοιχεία που λέω εγώ ή ο Πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία, βρήκαν δουλειά και βρήκαν δουλειά με βάσει τα στατιστικά, με καλύτερους μισθούς.

Ξέρουμε ότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών των αυξήσεων, τα απορροφάει ακρίβεια. Και εκεί όμως, εμείς δεν είμαστε μαθητευόμενοι μάγοι. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα, προσπαθούμε…».

Ρεύμα

Για τους λογαριασμούς του ρεύματος, σημείωσε ότι «έχει τεράστια σημασία και θα επιμείνουμε πολύ συνολικά ως χώρα και η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και το αρμόδιο υπουργείο. Η προσπάθεια γίνεται για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής στρέβλωση με τις τιμές της χονδρικής για της χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», και πρόσθεσε:

«Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στην παρουσία του Πρωθυπουργού, θα είναι από τα κορυφαία θέματα τα οποία θα θέσει προσωπικά ο ίδιος. Είναι ενθαρρυντική η απάντηση της κυρίας φον ντερ Λάιεν, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να δούμε ουσία σε αυτό. Γιατί μόλις δούμε ουσία σε αυτό, θα συζητάμε και το ρεύμα λιγότερο απ’ ότι το συζητούσαμε..».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments