Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα μετά το ντιμπέιτ

ΠΑΣΟΚ: Η επόμενη μέρα μετά το ντιμπέιτ

Πηγή Φωτογραφίας: [371830] ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Κλίμα πολιτικού πολιτισμού μεταξύ των έξι υποψηφίων προέδρων

Χθες το βράδυ ήταν μια σημαντική στιγμή για το ΠΑΣΟΚ, ίσως η καλύτερη που έχει ζήσει εδώ και πολλά χρόνια. Το debate που πραγματοποιήθηκε ήταν μια επίδειξη πολιτικού πολιτισμού, που έκανε τον κύριο αντίπαλό του στην κεντροαριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, να φαίνεται σαν ένα παραπολιτικό ριάλιτι, όπως παρατήρησαν πολλοί σχολιαστές και πολιτικοί αναλυτές.

Παρά τις εντάσεις, τις διαφορές, τις αιχμές και τις κατηγορίες που εκφράστηκαν, η συζήτηση παρέμεινε εντός ενός πολιτικού πλαισίου. Ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με ικανοποιητικό επίπεδο, όπου οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων έγιναν σαφείς, ακόμα και αν ορισμένοι δεν αποκάλυψαν πλήρως τις θέσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με γενική παραδοχή, αποκόμισε οφέλη από τη διεξαγωγή του debate. Έδειξε ότι διαθέτει ικανό προσωπικό, σαφείς θέσεις και ικανότητα στη συζήτηση. Ωστόσο, το κύριο ζητούμενο είναι να διατηρήσει αυτή την κερδοφορία και μετά την εκλογή του προεδρείου. Το μεγάλο όραμα για τη χώρα δεν εκφράστηκε από κανέναν, αν και ορισμένοι συμμετέχοντες έδειξαν ότι έχουν εργαστεί για την ανάπτυξη προγραμμάτων και θέσεων που προάγουν μια καλύτερη και δικαιότερη διαχείριση, χωρίς ψευδαισθήσεις ή κενά λόγια που δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης, ανέδειξε την εμπειρία που έχει αποκτήσει. Ήταν καλά ενημερωμένος για όλα τα θέματα και παρουσίασε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε σχέση με το παρελθόν. Η δική του τοποθέτηση, ωστόσο, ήταν αρκετά διαφορετική από εκείνες των άλλων, καθώς έπρεπε να αναφερθεί και στα 2,5 χρόνια της θητείας του, κάνοντας έναν απολογισμό.

Ο Παύλος Γερουλάνος ήταν ένας από τους υποψηφίους που διακρίθηκαν θετικά. Δεν φάνηκε να αντιμετωπίζει δυσκολίες και κατάφερε να πιέσει ορισμένους από τους συνυποψηφίους του σε αρκετές περιπτώσεις. Η Άννα Διαμαντοπούλου παρουσίασε την κυβερνητική της εμπειρία και κατάφερε να απαντήσει ικανοποιητικά σε ορισμένες (όχι σε όλες) από τις κατηγορίες που της απευθύνθηκαν. Η Νάντια Γιαννακοπούλου ξεχώρισε κυρίως για την επιθετικότητα που έδειξε απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, πλησιάζοντας τα όρια, αλλά χωρίς τελικά να τα ξεπεράσει.

Ο Μιχάλης Κατρίνης επέλεξε να τοποθετηθεί στο παραδοσιακό, παπανδρεϊκό, πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, όπως εύστοχα επισημαίνει η Βασιλική Σιούτη για τη Lifo, ενώ ο Χάρης Δούκας, που προσπάθησε να εισέλθει στο debate με αέρα νικητή, δυσκολεύτηκε να απαντήσει σε πολλές ερωτήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν απάντησε καν στο ερώτημα που του τέθηκε. Για παράδειγμα, όταν ρωτήθηκε αν θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, αν και είχε εκφραστεί έντονα για το θέμα της Κάσου, μιλώντας για πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, απάντησε χωρίς να δώσει σαφή απάντηση.

Η Νάντια Γιαννακοπούλου συνέχισε να κατηγορεί τον Νίκο Ανδρουλάκη για την απουσία συνεδριάσεων των οργάνων, ενώ σχετικά με το μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ασχοληθεί με σοβαρότητα με το ζήτημα. Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος από τον Ανδρουλάκη, αλλά τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά. Επίσης, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης εντοπίζεται στην εκπαίδευση, όπου τα πανεπιστήμια και τα σχολεία δεν λειτουργούν σωστά.

Ενδιαφέρουσα ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ Κατρίνη και Ανδρουλάκη σχετικά με το βέτο. Ο Κατρίνης υποστήριξε τη διατήρησή του στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι ο Ανδρουλάκης επιθυμεί την κατάργησή του, ενώ ο Ανδρουλάκης αντέτεινε ότι επιδιώκει την κατάργηση μόνο για τις κυρώσεις, προκειμένου να αποτραπεί ο εκβιασμός κυβερνήσεων όπως αυτή του Όρμπαν. Μια άλλη σημαντική αντιπαράθεση ήταν αυτή του Γερουλάνου με τον Δούκα σχετικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου, όπου ο δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Τουρκίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα κέρδιζε την υπόθεση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments