Σε ήρεμα νερά οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Πηγή Φωτογραφίας: [365629] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Σε «ήρεμα νερά» και σε «προβλέψιμη πορεία» αναμένεται να κινηθούν οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα επαναληφθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών. Προβλέπεται ακόμη η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Οι δύο υπουργοί που έχουν αναλάβει την προετοιμασία της εν λόγω συνάντησης είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Χακάν Φιντάν, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Αθήνα για να συζητήσει και να οριστικοποιήσει τις λεπτομέρειες του εν λόγω Συμβουλίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην τουρκική πρωτεύουσα.
Δεν αποκλείεται, δε, να αρχίσουν συζητήσεις για την οριοθέτηση ΑΟΖ. «Η θέση μας είναι πάγια, ότι αυτό είναι ένα ζήτημα πια το οποίο οι υπουργοί Εξωτερικών θα εκτιμήσουν πότε μπορούν να εξειδικεύσουν περισσότερο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, διευκρινίζοντας ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο το χειρίζονται πια οι υπουργοί Εξωτερικών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.
Σημειώνεται, δε, πως κυβερνητικές πηγές, πέραν της προκλητικής αναφοράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό κατά τη χθεσινή ομιλία του ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, καταγράφουν ως θετική εξέλιξη την ακόλουθη τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας στην ίδια ομιλία: «Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, η ελευθερία και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και η ανάπτυξη συνεργασίας ειδικά στα ζητήματα θαλάσσιου εμπορίου είναι προς το κοινό συμφέρον όλης της περιοχής».
Όπως τονίζει η ίδια πηγή, «αν μπορούμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, αυτό μπορεί να βρεθεί μόνο σε αυτό το πλαίσιο. Επομένως, το γεγονός ότι συμφωνήσαμε τουλάχιστον σε κάποια βασική λογική είναι μια θετική εξέλιξη».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν να ενισχύσουν στο μέλλον τη συνεργασία στο μεταναστευτικό, προκειμένου να εξαρθρώσουν τα δίκτυα των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ζωές.
Σε σχέση με τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημείωσε το πρωί πως επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, ενώ ανέφερε πως δόθηκε εντολή διερεύνησης για κοινό έδαφος διαλόγου σε σχέση με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Πρωτίστως επιβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία, η οποία υπάρχει σε σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες. Επισημάνθηκε η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία στο μεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό αγκάθι στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα σήμερα, δεδομένου του γεγονότος ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη στην περιοχή, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Αφρική. Συζητήθηκαν θέματα τα οποία αφορούν στην περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών, το Κυπριακό, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση εξέλιξης και προσδοκούμε ότι θα επανεκκινήσουν οι συζητήσεις στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και, βεβαίως, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας