Γεωπολιτικά

Οι ΗΠΑ ανακηρύσσουν τα ΗΑΕ «σημαντικό αμυντικό εταίρο»

Οι ΗΠΑ ανακηρύσσουν τα ΗΑΕ «σημαντικό αμυντικό εταίρο»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η κίνηση αυτή έθεσε τη στρατιωτική σχέση ΗΠΑ-ΗΑΕ στην ίδια βάση με εκείνη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακήρυξαν επισήμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «σημαντικό αμυντικό εταίρο», ενώ συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος μετά την πρώτη συνάντηση του προέδρου Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο.

Οι κινήσεις αυτές θέτουν τη στρατιωτική σχέση ΗΠΑ-ΗΑΕ στην ίδια βάση με εκείνη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας, επιτρέποντας πιθανότατα στο Αμπού Ντάμπι πρόσβαση πρώτης βαθμίδας σε ορισμένες μορφές αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας και τεχνολογίας διπλής χρήσης, ενώ ταυτόχρονα θέτουν τις βάσεις για την εκπλήρωση των φιλοδοξιών του σεΐχη Μοχάμεντ να αναλάβουν τα ΗΑΕ ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Η συμφωνία έρχεται καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να προσελκύσει την αραβική δύναμη του Κόλπου πιο κοντά στην τροχιά της και μακριά από την επιρροή της Κίνας σε όλη τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η αναβαθμισμένη εταιρική σχέση αποσκοπεί «στην περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας και της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και τις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού», επιτρέποντας «μια άνευ προηγουμένου συνεργασία μέσω κοινής εκπαίδευσης, ασκήσεων και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών, των ΗΑΕ και της Ινδίας, καθώς και άλλων κοινών στρατιωτικών εταίρων, για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δελτίο Τύπου. Η απόφαση έχει ως στόχο να θέσει μια νέα πορεία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με το Άμπου Ντάμπι, οι οποίες ήταν όλο και πιο τεταμένες τα τελευταία χρόνια.

Οι δεσμοί με το Πεκίνο συνεχίζουν να προκαλούν εντύπωση

Η επίσκεψη του σεΐχη Μοχάμεντ στην Ουάσινγκτον, η πρώτη που πραγματοποιείται ποτέ από εν ενεργεία ηγέτη των Εμιράτων, ακολουθεί χρόνια αυξανόμενων διαφωνιών σχετικά με το “φλερτ” του Αμπού Ντάμπι με το Πεκίνο και τη Μόσχα, το οποίο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φοβούνται ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να εξελιχθεί σε μακροπρόθεσμους στρατηγικούς δεσμούς.

Ο ηγέτης των Εμιράτων έχει αναλάβει εξέχοντα ρόλο μεταξύ των Αράβων απολυταρχών στην περιοχή του Κόλπου, οι οποίοι έχουν θέσει τις βάσεις για αυτό που θεωρούν ως έναν αναπόφευκτο πολυπολικό κόσμο, αντί για έναν κόσμο με επικεφαλής τη μοναδική υπερδύναμη, τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Ακόμη και όταν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν επέμειναν στους εταίρους τους στον Κόλπο ότι οι διμερείς δεσμοί δεν χρειάζεται να αποτελούν μέρος ενός ανταγωνισμού μηδενικού αθροίσματος με το Πεκίνο, αξιωματούχοι του Κόλπου παραπονέθηκαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν χαράξει σαφείς κόκκινες γραμμές. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι το αμφισβήτησαν αυτό, λέγοντας ότι έχουν ορίσει ρητά ορισμένους τομείς συνεργασίας με την Κίνα που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια του αμερικανικού αμυντικού υλικού και την ανταλλαγή πληροφοριών. Η συνάντηση της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο φάνηκε να κλειδώνει την πρόσφατη πρόοδο σε αυτές τις διαφωνίες.

Πέρυσι, η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων συνεργάστηκε με τη Microsoft για μια επένδυση ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε μια συμφωνία-ορόσημο που ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι εξαρτιόταν από την άρση των δεσμών του Αμπού Ντάμπι με την κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Huawei για δίκτυα 5G.

Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το 2021, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε τις διαδικασίες που είχε θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση Τραμπ για την πώληση του μαχητικού F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper στα Εμιράτα, εν μέρει λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με τη συμφωνία του Αμπού Ντάμπι με τη Huawei.

Αλλά είναι εξαιρετικά απίθανο τα ΗΑΕ να μπορέσουν να διακόψουν εντελώς τους δεσμούς τους με το Πεκίνο, με το οποίο η χώρα του Κόλπου έφτασε πέρυσι σε εμπορικές συναλλαγές σχεδόν 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους βασικούς κόμβους της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road, που χρησιμεύει ως πύλη για περίπου το 60% του εμπορίου της Κίνας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Στις αρχές του 2022, ο στρατός των Εμιράτων αγόρασε δώδεκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-15A κινεζικής κατασκευής και έχει στείλει τουλάχιστον δύο φορές αεροσκάφη στη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας για ετήσιες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις, πιο πρόσφατα τον Ιούλιο.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη κατασκευή από κινεζική εταιρεία στο θαλάσσιο λιμάνι της Αλ-Χαλίφα, κοντά στο Άμπου Ντάμπι, σε υποδομές που, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα μπορούσαν να έχουν διπλή χρήση για το κινεζικό ναυτικό, έχει επίσης εγείρει ανησυχίες στο Πεντάγωνο. 

Ένας αξιωματούχος των Εμιράτων υπέδειξε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το Αμπού Ντάμπι δεν έχει επί του παρόντος σχέδια για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον σχετικά με το F-35. 

Το Ιράν υιοθετεί διαλλακτική προσέγγιση, αλλά οι «βασικές διαφορές» παραμένουν με τα ΗΑΕ. Αξιωματούχοι στο Άμπου Ντάμπι έχουν επίσης εκφράσει δυσαρέσκεια για την προσέγγιση της Ουάσινγκτον και στην περιοχή τους. 

Η εξομάλυνση των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ στο πλαίσιο αμερικανικής πρωτοβουλίας το 2020 αύξησε τις απειλές του Ιράν προς το κράτος του Κόλπου, όπου αρκετές χιλιάδες αμερικανικά στρατεύματα παραμένουν σταθμευμένα στην αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα. Το Ιράν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τα ΗΑΕ να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους για επιχειρήσεις κατά των ιρανικών συμφερόντων.

«Το μόνο πράγμα που θα έκανε πραγματικά τη διαφορά για το Ισραήλ σε αυτή τη σχέση είναι αν οι Ισραηλινοί μπορούσαν να πραγματοποιήσουν αεροπορικές επιδρομές κατά του Ιράν από τις βάσεις των Εμιράτων», δήλωσε στο Al-Monitor ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ υπό τον όρο της ανωνυμίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι προθυμίας στο Άμπου Ντάμπι να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Τον Φεβρουάριο, ωστόσο, ο αμερικανικός στρατός σκότωσε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Κατάεμπ Χεζμπολάχ μέσω ενός χτυπήματος με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Βαγδάτη, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτοξεύθηκε από την Αλ Ντάφρα, δήλωσαν στο Al-Monitor δύο πηγές.

Το θέμα γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο από τον Ιανουάριο του 2022, όταν η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των Χούθι σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους κοντά στο Άμπου Ντάμπι. Το περιστατικό αναφέρεται συχνά από αξιωματούχους των Εμιράτων σε ιδιωτικές συζητήσεις με Αμερικανούς ομολόγους τους ως ένδειξη της φθίνουσας δέσμευσης της Ουάσινγκτον να υπερασπιστεί τα κράτη του Κόλπου στη Μέση Ανατολή.

Παρά την επίθεση του 2022, ωστόσο, το πλούσιο κράτος του Κόλπου δεν διέκοψε ποτέ τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν. 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, έχει υιοθετήσει έναν συμφιλιωτικό τόνο έναντι των ΗΑΕ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, αλλά οι βασικές διαφορές παραμένουν, συμπεριλαμβανομένης μιας μακροχρόνιας διαμάχης σχετικά με το καθεστώς τριών ακατοίκητων νησιών που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στον Περσικό Κόλπο.

Ο Μπάιντεν και ο σεΐχης Μοχάμεντ συζήτησαν το καθεστώς των νησιών στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την ανάγκη για μια «ειρηνική λύση» που θα επιτευχθεί μέσω «διμερών διαπραγματεύσεων ή του Διεθνούς Δικαστηρίου, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται να ενδιαφέρεται αντ’ αυτού περισσότερο για λιγότερο ριψοκίνδυνες στρατηγικές ευκαιρίες για το Άμπου Ντάμπι. Οι δύο ηγέτες διέταξαν τις κυβερνήσεις τους να προετοιμάσουν ένα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα εποπτεύεται από έναν «μηχανισμό υψηλού επιπέδου που θα περιλαμβάνει τα κατάλληλα ταλέντα και εμπειρία», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι δύο γίγαντες της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών, η Semiconductor Manufacturing Co. της Ταϊβάν και η Samsung Electronics, σκόπευαν να κατασκευάσουν εργοστάσια στα ΗΑΕ, εν αναμονή μιας πιθανής πράσινης άδειας των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης πιέσει τα ΗΑΕ να ενισχύσουν την εποπτεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων τους, αφότου η πλούσια χώρα του Κόλπου έγινε καταφύγιο για ρωσικά και ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που αποφεύγουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και οι δύο χώρες προσπάθησαν να διοχετεύσουν τις προσοδοφόρες εξαγωγές πετρελαίου τους στο Πεκίνο.

Το 2022, η Ομάδα Δράσης Χρηματοοικονομικής Δράσης με έδρα το Παρίσι καταχώρισε τα ΗΑΕ σε γκρίζα λίστα επειδή δεν αντιμετώπισαν επαρκώς το ξέπλυμα χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας -μια κίνηση στην οποία δεν αντιτάχθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες- προτού αντιστρέψουν τον χαρακτηρισμό τον Ιούλιο, αφού το Αμπού Ντάμπι θέσπισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, παραμένουν εκμεταλλεύσιμα κενά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των Εμιράτων. Τον Ιούνιο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ναυτιλιακές εταιρείες των ΗΑΕ επειδή φέρονται να διευκόλυναν τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου στο εξωτερικό και σε μια εταιρεία-βιτρίνα με έδρα τα Εμιράτα, η οποία φέρεται να απέκρυπτε την πώληση ρωσικού χρυσού.

Οι νομοθέτες πιέζουν τα ΗΑΕ για το Σουδάν

Η έγκριση του Μπάιντεν να επεκτείνει τους στρατηγικούς δεσμούς με το Άμπου Ντάμπι αποκρούει τις εκκλήσεις μιας ομάδας πέντε προοδευτικών βουλευτών την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι τον προέτρεψαν με επιστολή τους να πιέσει τον σεΐχη Μοχάμεντ να σταματήσει τον εξοπλισμό των ΗΑΕ από την πολιτοφυλακή Rapid Support Forces (RSF) του Σουδάν, η οποία έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εθνοκάθαρση – μεταξύ άλλων και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ.

«Δεδομένης της κλίμακας αυτών των φρικαλεοτήτων, έχουμε ανησυχήσει για το γεγονός ότι όπλα και υλικό προερχόμενα από τα ΗΑΕ έχουν εντοπιστεί στο Σουδάν», δήλωσαν οι νομοθέτες, με επικεφαλής τους βουλευτές Πράμιλα Τζαγιάπαλ (D-WA) και Μπάρμπαρα Λι.

«Η Ουάσινγκτον και το Άμπου Ντάμπι μοιράζονται ένα κοινό στοιχείο στην προσέγγισή τους στο Σουδάν: Κανένα από τα δύο δεν θέλει να δει την επιστροφή του ισλαμιστικού πρώην καθεστώτος. Αλλά εκεί που διαφέρουν είναι το πώς θα επιτύχουν την πολιτική διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Κάμερον Χάντσον, συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αναλυτής της CIA με επίκεντρο την Αφρική.

«Ο Μπάιντεν πρέπει να ξεκαθαρίσει μια πολιτική μηδενικής ανοχής για τη συνέχιση της υποστήριξης προς την RSF», δήλωσε ο Κάμερον. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε τις ΗΠΑ να εμβαθύνουν μια στρατηγική εταιρική σχέση με τα ΗΑΕ, ενώ βοηθούν και υποθάλπουν εγκλήματα πολέμου στο Σουδάν».

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments