Διεθνή

UBS: Θετικό τοπίο για την ευρωπαϊκή οικονομία με νίκη της Χάρις

UBS: Θετικό τοπίο για την ευρωπαϊκή οικονομία με νίκη της Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, capital.gr

Οι αβεβαιότητες με Τραμπ - Τα σενάρια

Με λιγότερες από έξι εβδομάδες να απομένουν μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, οι Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται σε μία πολύ στενή “μάχη” κάτι που είναι ιστορικά ασυνήθιστο, οπότε η πιο “σοφή” στρατηγική για τους επενδυτές είναι να μην τοποθετηθούν αυτή τη στιγμή για κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. “Αποφύγετε να κάνετε βιαστικές κινήσεις”. Αυτό συμβουλεύει τους πελάτες της η UBS όπως σημείωσαν οι αναλυτές της σε σχετικό webinar σήμερα, υπογραμμίζοντας πως είναι πολύ πιθανό τη νύχτα των εκλογών να μην υπάρχει καν ξεκάθαρο αποτέλεσμα οποότε η μεταβλητότητα στις αγορές θα χτυπήσει… κόκκινο. Η τρέχουσα περίοδος είναι συνεπώς η πλέον κατάλληλη για καλά διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια.

Πιο αναλυτικά, οι Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων της UBS, Θέμης Θεμιστοκλέους, ο επικεφαλής του Γραφείου Επενδύσεων της UBS  για την περιοχή ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική), Hartmut Issel, επικεφαλής επενδύσεων για την περιοχή της Ασίας και Dean Turner επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη, παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα της κάλπης και τις επιπτώσεις σε οικονομία, μετοχές, ομόλογα και νομίσματα.

Όπως τόνισαν, η UBS δίνει 55% πιθανότητες σε νίκη της Χάρις στην κάλπη. Σε γενικές γραμμές, το επικρατέστερο σενάριο (40% πιθανότητα) είναι αυτό ενός διχασμένου Κογκρέσου (Χάρις πρόεδρος με μια Ρεπουμπλικανική Γερουσία και μια Δημοκρατική Βουλή). Η UBS δίνει 35% πιθανότητα σε μια “κόκκινη σάρωση”, στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι παίρνουν και τη Βουλή και τη Γερουσία, 15% πιθανότητα για μία “μπλε σάρωση” όπου οι Δημοκρατικοί επικρατούν σε Βουλή και Γερουσία κι 10% πιθανότητα για ένα διχασμένο Κογκρέσο με πρόεδρο τον Τραμπ.

Το κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Wall Street, σύμφωνα με το “παλμό” που λαμβάνει η UBS από τους πελάτες της είναι ότι δεδομένου του πόσο στενή είναι η κούρσα αυτή τη στιγμή, η αγορά προτιμά ένα διχασμένο γενικότερα Κογκρέσο.

Κατά την UBS και σε ότι αφορά την επενδυτική στρατηγική, οι τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας θα μπορούσαν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμη αστάθεια και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστούν αυτούς τους κινδύνους ανάλογα.

Ωστόσο, πέραν του βραχυπρόθεσμου εκλογικού “θορύβου”, είναι σημαντικό οι επενδυτές να επικεντρωθούν στο τι σημαίνουν οι εκλογές για τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια: επιτόκια, ανάπτυξη, ρυθμιστικό περιβάλλον και δημοσιονομική πολιτική. Ιστορικά, οι μετοχές έχουν καλή πορεία τόσο πριν, όσο και μετά τις αμερικανικές εκλογές, αλλά οι στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου -το hedging- μπορούν να βοηθήσουν τους επενδυτές να διαχειριστούν πιθανούς κινδύνους σχετικά με αλλαγές στην εμπορική, εξωτερική ή φορολογική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι όποιες επενδύσεις να γίνονται ως μέρος ενός χαρτοφυλακίου που διαφοροποιείται σε ένα εύρος assets και γεωγραφιών. Ιστορικά, ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έχει αποδειχθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τους επενδυτές να ανταπεξέλθουν στις αβεβαιότητες που συνδέονται με πολιτικά γεγονότα.

Ασία και δασμοί Τραμπ

Αναφορικά με την Ασία, οι αναλυτές της UBS σημείωσαν πως οι επιπτώσεις σε αγορές και οικονομία θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από την πολιτική που θα ακολουθηθεί στους δασμούς. Μεταξύ των βασικών σημείων της ατζέντας του Τραμπ είναι οι καθολικοί δασμοί 10% για κάθε χώρα που εξάγει στις ΗΠΑ και ένας δασμός 60% για τις αμερικανικές εξαγωγές της Κίνας. Ακόμα κι αν το μερίδιο εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ μειώθηκε, καθώς η χώρα εξάγει περισσότερα σε άλλες αναδυόμενες αγορές, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% των συνολικών εξαγωγών της Κίνας. Ένας δασμός 60% στην Κίνα, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει την έξοδο από τις περισσότερες κινεζικές εξαγωγές, βλάπτοντας σημαντικά τη συνολική ανάπτυξη της Κίνας, με πτώση 2% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, η UBS πιστεύει ότι το ενδεχόμενο νέο δασμολογικό καθεστώς του Τραμπ θα επιβληθεί μέσω μιας σταδιακής προσέγγισης και αυτό θα αφαιρέσει 0,5% από την ανάπτυξη της Κίνας ετησίως τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, με τις άμεσες επιπτώσεις να βλάπτουν επίσης μικρότερες οικονομίες με εμπορικό προσανατολισμό τόσο στη Βόρεια, όσο και στη Νοτιοανατολική Ασία.

Ευρωπαϊκή οικονομία

Όσον αφορά την Ευρώπη, οι αναλυτές της UBS τόνισαν πως οι επιπτώσεις των αμερικάνικων εκλογών θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία μέσω δύο βασικών καναλιών: το εμπόριο και την άμυνα. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ τόσο σε εξαγωγές, όσο και σε εισαγωγές.

Μία προεδρία Χάρις θα αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική συνέχεια και ενδεχομένως μια πιο προβλέψιμη πορεία πολιτικής στον τομέα της άμυνας, με δέσμευση για μια πολυμερή προσέγγιση για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της εμπορικής πολιτικής. Αυτό είναι ένα πιο θετικό τοπίο για τους επενδυτές και θα θέσει χαμηλότερους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αντίθετα, μια προεδρία Τραμπ δυνητικά δημιουργεί περισσότερη αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις για τους επενδυτές.

Όσον αφορά το εμπόριο, τα πιο ακραία μέτρα για τους δασμούς που έχουν τεθεί στην εκστρατεία του Τραμπ αποτελούν αξιόπιστες αρχικές απειλές για την επίτευξη των στόχων του για μείωση του εμπορικού ελλείμματος και προώθηση της αμερικανικής μεταποίησης, ακόμα κι αν μια τέτοια κίνηση είναι τελικά χαλαρή ή μειωμένη. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα αντιδράσει η ΕΕ. Κατά την άποψή της, μία κυβέρνηση Τραμπ εγκυμονεί ορισμένους κινδύνους για την ευρωπαϊκή οικονομία βραχυπρόθεσμα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επενδύσεων.

Ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της άμυνας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών του Νοεμβρίου, οι ευρωπαϊκές χώρες γνωρίζουν ήδη ότι πρέπει να αφιερώσουν περισσότερους πόρους στην άμυνα τα επόμενα χρόνια, και αυτό έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για την οικονομία η οποία παρουσιάζει αδυναμίες, όπως τόνισαν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας. Οπότε ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα είναι σημαντικός.  Με τους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την ήπειρο να αντιμετωπίζουν μια περίοδο εξυγίανσης μετά από μια σημαντική αύξηση των δαπανών τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και της ενεργειακής κρίσης, περαιτέρω πίεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών θα μπορούσε να θέσει σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία. Κατά την UBS, μια προεδρία Τραμπ αυξάνει τον κίνδυνο να αυξηθούν οι δαπάνες νωρίτερα, ενώ μια προεδρία Χάρις μπορεί να δώσει στην Ευρώπη περισσότερο χρόνο.

Μετοχές

Σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η άποψη της UBS είναι πως έπειτα και από το σημαντικό ράλι που έχουν καταγράψει, τα περιθώρια για ισχυρή περαιτέρω άνοδο έιναι ούτως ή άλλως περιορισμένα, ανεξάρτητα από τις εκλογές των ΗΠΑ. Όποτε θεωρεί πως ο αντίκτυπος των εκλογών θα είναι σε επίπεδο κλάδων, παρά στο σύνολο της αγοράς.

Μια κυβέρνηση Χάρις θα είναι σε μεγάλο βαθμό συνέχεια του status quo, ευνοώντας πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή, οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τις εταιρείες – ηγέτες της πράσινης τεχνολογίας της Ευρώπης στους τομείς της βιομηχανίας, των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αλλαγές φόρων από την Χάρις θα είναι επωφελής για τους καταναλωτές χαμηλότερων εισοδημάτων, ευνοώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι πιο εκτεθειμένες σε αυτό το τμήμα.

Σε μία κυβέρνηση Τραμπ, η εστίαση θα είναι στους εμπορικούς δασμούς, το πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον, την ώθηση για χαμηλότερους φόρους, τη μερική ανάκληση συγκεκριμένων κινήτρων του IRA (νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού) και την πίεση στην ΕΕ να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες. Οι κλάδοι της ενέργειας και των τραπεζών θα επωφεληθούν από ένα πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον, ειδικά οι μετοχές εταιρειών και τραπεζών με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ευρωπαϊκές τράπεζες με περισσότερο εγχώριο προσανατολισμό, θα μπορούσαν να χάσουν περαιτέρω ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Οι χαμηλότεροι φόροι στις ΗΠΑ για καταναλωτές υψηλότερων εισοδημάτων θα μπορούσαν να είναι υποστηρικτικοί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας, ενώ οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από υψηλότερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες θα έχουν επίσης σχετικά καλή πορεία.

Εάν μια προεδρία Τραμπ καταφέρει να αποδυναμώσει ορισμένες πτυχές του IRA και άλλων πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και πράσινης ενέργειας, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης, καθώς και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ οι υψηλότεροι εμπορικοί δασμοί θα ήταν επίσης αρνητικοί για τις μετοχές εταιρειών με άμεση έκθεση σε εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Ομόλογα

Οι προοπτικές για την αγορά σταθερού εισοδήματος υποστηρίζονται γενικότερα από το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς έχουν ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων. Μία προεδρία Χάρις θα είναι το πιο υποστηρικτικό σενάριο για τις ευρωπαϊκές αγορές σταθερού εισοδήματος καθώς ο αποπληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη θα συνεχιστεί, επιτρέποντας συνέχιση του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης.

Μια προεδρία Τραμπ, ωστόσο, θα μπορούσε να αποδειχθεί λιγότερο υποστηρικτική για τις αγορές ομολόγων, δεδομένων των επικρίσεών του για την Fed αλλά και τις πιθανότητες οι πολιτικές του να οδηγήσουν σε νέα άνοδο του πληθωρισμού με αποτέλεσμα οι επενδυτές να αρχίσουν να αμφιβάλλουν για την πορεία του κύκλου χαλάρωσης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια αστάθεια στις αποδόσεις των ομολόγων, “βαραίνοντας” το κλίμα και διαταράσσοντας τις εισροές σε ομόλογα.

Ευρώ

Εάν οι εκλογές φέρουν μια κυβέρνηση Χάρις, η UBS αναμένει ότι αυτό θα προσφέρει περαιτέρω στήριξη στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, συνεχίζοντας την ανοδική τάση. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται σε μια πιο προβλέψιμη πορεία πολιτικής, ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική και στο εμπόριο, και στη μικρότερη απειλή αντιστροφής της τρέχουσας αναμενόμενης πορείας μείωσης των επιτοκίων.

Μία νίκη Τραμπ δεν θα ήταν τόσο θετική για το ευρώ ενώ θα ήταν θετική για το δολάριο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα καθώς οι γεωπολιτικές ανησυχίες και η απειλή των εμπορικών δασμών οδηγούν τους επενδυτές να αναζητήσουν καταφύγιο σε αμυντικά νομίσματα. Επιπλέον, η πιθανότητα για πιο επίμονο πληθωρισμό θα στηρίξει το δολάριο. 

Πηγή: Capital, Ελευθερία Κούρταλη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments