Nέα της αγοράς

Βελτιώνεται η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Βελτιώνεται η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Currency traders watch computer monitors near the screens showing the Korea Composite Stock Price Index (KOSPI), left, and the foreign exchange rate between U.S. dollar and South Korean won at a foreign exchange dealing room in Seoul, South Korea, Friday, July 19, 2024. Asian stocks mostly fell on Wednesday, July 24, as markets digested Japanese and Australian business data, after U.S. stocks held relatively steady as earnings reporting season ramped up for big companies. (AP Photo/Lee Jin-man, File)

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην ενδιάμεση έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, τοποθετεί την ανάπτυξη στο 0,7% το 2024 για τη ζώνη του ευρώ, με ενίσχυση στο 1,3% το 2025. 

Βελτιώνεται η εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους περισσότερους δείκτες να έχουν περάσει σε ανοδικό έδαφος μετά το αρνητικό ξεκίνημα, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν τις πιθανότητες για νέες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους επόμενους μήνες εν μέσω του αδύναμου μακροοικονομικού outlook.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην ενδιάμεση έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, τοποθετεί την ανάπτυξη στο 0,7% το 2024 για τη ζώνη του ευρώ, με ενίσχυση στο 1,3% το 2025. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία των δεικτών PMI που ανακοινώθηκαν στο ξεκίνημα της εβδομάδας έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο, η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη σημείωσε βουτιά, με τον κλάδο των υπηρεσιών να χάνει τη δυναμική του και την μεταποίηση να συνεχίζει να συρρικνώνεται.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 48,9 μονάδες από 51 μονάδες τον Αύγουστο, διολισθαίνοντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI για τις υπηρεσίες υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών στις 50,5 μονάδες, ενώ ο μεταποιητικός PMI σε χαμηλό εννέα μηνών, στις 44,8 μονάδες.

Η άσχημη μακροοικονομική εικόνα τροφοδοτεί τις εικασίες για άλλη μια μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Οκτώβριο. Οι αγορές δίνουν πιθανότητα περίπου 60% για μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, από 20% που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.

Το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Klaas Knot δήλωσε εξάλλου ότι περιμένει σταδιακές μειώσεις των επιτοκίων “στο εγγύς μέλλον” αλλά και στο α’ εξάμηνο του επόμενου έτους.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,06% στις 520,01 μονάδες μετά τη χθεσινή του άνοδο σε ποσοστό σχεδόν 1%.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,3% στις 18.941,63 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,2% στις 7.589,42 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 8.305,25 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κινείται με οριακά κέρδη 0,3%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments