Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Αρραγής και αδιαμφισβήτητη η ενότητα της ΝΔ γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη

Άδωνις Γεωργιάδης: Αρραγής και αδιαμφισβήτητη η ενότητα της ΝΔ γύρω από τον Κ. Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΑΔΩΝΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όλη η Ευρώπη στρίβει προς τα δεξιά

«Πήγαμε τις τιμές των φαρμάκων στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης», σημειώνει, σε παρέμβασή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναλυτικότερα, μιλώντας για τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας τονίζει πως «αυξήθηκαν οι τιμές σε 800 φάρμακα, αλλά μειώθηκαν σε 6500 φάρμακα. Αυτό δεν προβάλλεται. Μιλάμε για πολύ μικρές αυξήσεις. Μιλάμε για περίπου 25 λεπτά επιβάρυνση ανά φάρμακο. Το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο, είναι μεγάλο όφελος να βρίσκουμε το φάρμακό μας. Οι ασθενείς πλήρωναν ακριβότερα άλλα φάρμακα. Οι τιμές ήταν τόσο χαμηλές που οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν αρχίσει να αποσύρονται. Η επιβάρυνση σε τιμή είναι αναμφίβολα πιο μικρή σε σχέση με τη δυνατότητα να βρίσκεις το φάρμακό σου. Και δεν πρόκειται για κανένα σπιράλ αυξήσεων στις τιμές στα φάρμακα. Πήγαμε στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις στα φάρμακα, ο υπουργός υγείας είπε πως «είναι πολύ μικρότερες οι ελλείψεις στα φάρμακα. Οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν μειωθεί στα 9/10. Οι ασθενείς βρίσκουν πλέον τα φάρμακά τους, όπως για παράδειγμα το λίθιο».

Σε σχέση με την ακρίβεια, επισημάνθηκε ότι «το ζήτημα της ακρίβειας υπάρχει. Δεν είναι όμως όλα τόσα μαύρα όσο παρουσιάζονται. Για παράδειγμα, το καλάθι του μαθητή είναι στο -12% σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι είμαστε στο 1.40 ευρώ φέτος από 1.10 ευρώ πέρυσι στο πετρέλαιο θέρμανσης. Προφανώς υπάρχει ακρίβεια, αλλά δεν είναι τόσο μαύρα όσο λένε.

Παράλληλα, ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 20%. Άρα, και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών αυξήθηκε. Όσον αφορά τις συντάξεις, οι αυξήσεις είναι μικρότερες. Όμως, μετά από μια δεκαετία μειώσεων, βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο αύξησης των συντάξεων. Από το πλην έχουμε περάσει στο συν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις οφειλές στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «το δημόσιο δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ στα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια. Μιλούν για το clawback. Όμως το clawback δεν είναι οφειλή. Όταν κάποιος κάνει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, γνωρίζει τους όρους αυτής της σύμβασης. Το clawback δεν είναι προκαθορισμένος αριθμός. Πλέον, δίνουμε στην αγορά 200 δις ευρώ παραπάνω. Όμως, αυτοί λένε πως η αγορά μας έχει αυξηθεί περισσότερο από τα 200 δις ευρώ. Έχουν απόλυτο δίκιο σε αυτό. Έχει υπάρξει μεγάλη μετακίνηση των ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα. Όμως, έχουμε πάρει μέτρα. Το αίτημά τους είναι να καταργηθεί το clawback και να τους επιστραφεί το clawback της δεκαετίας. Αυτό όμως με ξεπερνάει. Δεν γίνεται.

Αναφορικά με τα παράνομα κυκλώματα σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «τα ευρήματα των ερευνών μας είναι σοκαριστικά. Εμείς θα παραδώσαμε τα στοιχεία στην Εθνική Επιτροπή Διαφάνειας. Αυτό είναι κάτι που μου προκαλεί μεγάλη θλίψη, γιατί κάποιοι δεν σέβονται τη σχέση τους με τον ΕΟΠΥΥ και την άυλη συνταγογράφηση».

Μιλώντας για τα χαμηλά δημοσκοπικά ποσοστά της ΝΔ, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «ο πολιτικός χρόνος δεν είναι κατάλληλος για βέβαια πολιτικά συμπεράσματα. Εθνικές εκλογές θα έχουμε σε τρία χρόνια. Από τη φύση της πολιτικής είναι πολύ δύσκολο για ένα κυβερνητικό κόμμα να έχει υψηλή συσπείρωση αυτή την περίοδο. Και αυτό γίνεται ακόμη δυσκολότερο, όταν δεν υπάρχει αντιπολίτευση. Βρίσκω πολύ φυσιολογικό η ΝΔ να διανύει μια περίοδο αποσυσπείρωσης».

Σε σχέση με τους 11 βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη και τη διαγραφή Σαλμά, υποστηρίχθηκε ότι «είναι δύο άσχετα μεταξύ τους γεγονότα.  Οι 11 βουλευτές καλώς έκαναν την ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη. Επί μεγάλο χρονικό διάστημα ο Σαλμάς συμπεριφερόταν σαν βουλευτής της αντιπολίτευσης. Ο Σαλμάς αμφισβητούσε την ηθική συγκρότηση μελών της κυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, δεν υπάρχει καμιά εσωκομματική αντιπολίτευση. Κανένας δεν αμφισβητεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το αν είναι ανάγκη η ΝΔ να κάνει δεξιά στροφή, επισημάνθηκε ότι είναι «μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Η Ευρώπη πάει πιο δεξιά: Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία κλπ. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Επιτυχία της ΝΔ είναι το περιορισμένο εύρος στα δεξιά της ΝΔ και δεν βλέπω το λόγο για κυβερνητικές συνεργασίες με κόμματα στα δεξιά της ΝΔ».

Τέλος, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε πως «πάγια θέση μου, όχι στον παρόντα χρόνο, είναι υπέρ των ισχυρών κυβερνήσεων. Πρέπει να ενθαρρύνουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν έχουμε κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών. Πιστεύω σε πλειοψηφικούς εκλογικούς νόμους, δεν πιστεύω σε αναλογικά εκλογικά συστήματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments