Κυβέρνηση: Σχέδιο δράσης για την καθημερινότητα των πολιτών
Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)
Για το Μέγαρο Μαξίμου, η αναβάθμιση της καθημερινής ζωής των πολιτών έχει γίνει ο νέος πυλώνας της κυβερνητικής επικοινωνίας, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Η ανάγκη για παρεμβάσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση και οι μεταφορές, αναδείχθηκε ως το κύριο μήνυμα που εξέφρασαν οι πολίτες στις κάλπες του Ιουνίου. Με την ακρίβεια να έχει εδραιωθεί τους τελευταίους μήνες ως το πιο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, οι προτεραιότητες που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημόσια συζήτηση περιλαμβάνουν πλέον τη μείωση των ανισοτήτων και τις πολιτικές με κοινωνικό αντίκτυπο.
Ένα από τα κύρια «εργαλεία» που σκοπεύει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής είναι οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τις οποίες εξασφαλίζει η χώρα μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με κύριο μέσο το Ταμείο Ανάκαμψης.
Από αυτούς τους πόρους θα χρηματοδοτηθούν προγράμματα για τη στεγαστική πολιτική, όπως το «Σπίτι μου 2», το οποίο θα λάβει 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1 δισ. ευρώ από τις τράπεζες. Επιπλέον, θα υποστηριχθούν δράσεις στον τομέα της υγείας, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, που αναμένεται να μειώσουν στο μισό τις λίστες αναμονής, καθώς περίπου 37.000 ασθενείς θα υποβληθούν σε δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις, με τη χρηματοδότηση να επιβεβαιώνεται τον Νοέμβριο. Στον τομέα της εκπαίδευσης, θα εφαρμοστούν προγράμματα όπως το ψηφιακό φροντιστήριο, που θα παρέχει πρόσβαση σε ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και σε υποψηφίους για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι είτε δεν έχουν οικονομική δυνατότητα είτε βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι οι δράσεις που προωθούνται έχουν ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, μια πολιτική επιλογή που συνδυάζεται με τα μέτρα στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να διατηρήσει αυτά τα μέτρα όσο διαρκούν οι πληθωριστικές πιέσεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το σύνολο αυτών των δράσεων συμπληρώνει την πάγια πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αποτελεί κεντρικό στόχο της τετραετίας, για την αύξηση των εισοδημάτων, με στόχο να φτάσουν τα 950 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και τα 1500 ευρώ για τον μέσο μισθό μέχρι το 2027, καθώς και για τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι ο στόχος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι να αυξηθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η «πίτα» που θα διανέμεται στην κοινωνία. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν ότι, αν και τα στοιχεία που πιστοποιούν τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι αναγνωρίσιμα από τους οίκους αξιολόγησης, δεν έχουν φτάσει όσο θα έπρεπε σε κάθε πολίτη και στα προσωπικά οικονομικά των νοικοκυριών.
Στο κυβερνητικό επιτελείο τονίζουν ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σε διάφορους κρίσιμους τομείς -όπως η οικονομία, η υγεία, η παιδεία, η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, το δημογραφικό, οι μεταφορές, η δικαιοσύνη και η αναδιοργάνωση του δημόσιου τομέα- απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν και να επιτύχουν τον κύριο στόχο τους: τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, τη μείωση των ανισοτήτων και την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, που είναι και ο στόχος της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας