Γεωπολιτικά

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν στρατεύματα στην Κύπρο σε περίπτωση εκκένωσης του Λιβάνου

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσουν στρατεύματα στην Κύπρο σε περίπτωση εκκένωσης του Λιβάνου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη εγκρίνει την εκκένωση, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι “ο πόλεμος είναι πιθανός”

Η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη εγκρίνει την εκκένωση, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι “ο πόλεμος είναι πιθανός”, καθώς το Ισραήλ κινητοποιεί δύο εφεδρικές ταξιαρχίες εν μέσω απειλών για πιθανή χερσαία εισβολή για την εξάλειψη της Χεζμπολάχ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει αρκετές δεκάδες στρατιώτες στην Κύπρο για να συνδράμουν μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη ταχείας αντίδρασης που βρίσκεται ήδη στην ανατολική Μεσόγειο σε περίπτωση που η κυβέρνηση Μπάιντεν διατάξει τον στρατό να συνδράμει στην εκκένωση Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο.

Η ανάπτυξη ήρθε καθώς ο αιφνιδιασμός των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα, σηματοδοτώντας την πιο θανατηφόρα περίοδο για τον Λίβανο από τον πόλεμο του 2006 με το Ισραήλ. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξέφρασαν την περασμένη εβδομάδα την ανησυχία τους ότι η κλιμάκωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ισραηλινή στρατιωτική χερσαία εισβολή με στόχο προπύργια της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα της χώρας, μια επιλογή με την οποία οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απειλούν εδώ και μήνες.

“Δεν φαίνεται ότι επίκειται κάτι”, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ στους δημοσιογράφους. “Σίγουρα δεν θέλουμε να δούμε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει ακόμη εγκρίνει οποιαδήποτε επείγουσα εκκένωση Αμερικανών πολιτών από τον Λίβανο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να “κλείσουν κάθε διαθέσιμο εισιτήριο” προκειμένου να απομακρυνθούν “όσο οι εμπορικές επιλογές παραμένουν ακόμη διαθέσιμες”.

“Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος είναι πιθανός”, αναγνώρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε δημοφιλές talk show.

Εκτός από τα νεοαποσταλμένα στρατεύματα, η 24η εκστρατευτική μονάδα πεζοναυτών USS Wasp υπό την ηγεσία της παραμένει επίσης στην ανατολική Μεσόγειο ως δύναμη ταχείας αμφίβιας απόβασης, μαζί με τρία αντιτορπιλικά του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

Ο αμυντικός ακόλουθος του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον, ο υποστράτηγος των IDF Χιντάι Ζίλμπερμαν, διέσχισε το Ποτόμακ για να συναντηθεί με τον υπ’ αριθμόν 3 πολιτικό αξιωματούχο του Πενταγώνου, την εκτελούσα χρέη υφυπουργού Άμυνας για θέματα πολιτικής Αμάντα Ντόρι, όπως πληροφορήθηκε το Al-Monitor.

Ο Τομ Κρόσον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, έκανε λόγο για “μια επίσκεψη ρουτίνας, προσχεδιασμένη”. Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε δύο εφεδρικές ταξιαρχίες, αφού διέταξε την 98η Μεραρχία του στον βόρειο τομέα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς στρατηγοί υπαινίχθηκαν προετοιμασίες για μια πιθανή χερσαία εισβολή για την απώθηση των δυνάμεων της Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Περίπου 60.000 Ισραηλινοί και τουλάχιστον 90.000 Λιβανέζοι πολίτες παραμένουν εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο λόγω των καθημερινών ανταλλαγών θανατηφόρων πυρών με βλήματα μεταξύ των δύο πλευρών. Η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Χαμάς μετά το ξέσπασμα του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε επίσημα ως πολεμικό στόχο την επιστροφή των εκτοπισμένων πολιτών του Ισραήλ στις εστίες τους στο βορρά.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα παροτρύνει την κυβέρνηση Νετανιάχου να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία τους τελευταίους εννέα μήνες. Αλλά οι παράλληλες διαπραγματευτικές διαδρομές υπό την ηγεσία του απεσταλμένου του Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν αποδώσει ελάχιστα, με τη Χεζμπολάχ να επιμένει ότι δεν θα σταματήσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την πολεμική εκστρατεία του στη Γάζα.

“Σήμερα, θα συνεχίσουμε. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε να τους χτυπάμε και να τους χτυπάμε παντού”, δήλωσε ο ανώτατος στρατηγός των IDF, Χέρζι Χάλεβι, σε συγκέντρωση ισραηλινών στρατιωτών στα βόρεια. “Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής: να επιστρέψουμε τους κατοίκους μας[στο βορρά. Για να το πετύχουμε αυτό, προετοιμαζόμαστε για ελιγμούς πολέμου, που σημαίνει ότι θα εισέλθετε σε εχθρικό έδαφος”, δήλωσε ο Χάλεβι.

Ο επικεφαλής των IDF είπε ακόμη στα στρατεύματα ότι “θα εισέλθουν σε χωριά που η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει ως μεγάλα στρατιωτικά φυλάκια, με υπόγεια υποδομή, σημεία στάσης και θέσεις εκτόξευσης στο έδαφός μας και θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών”.

Χθες, ο ανώτατος στρατηγός της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού CQ Μπράουν, συζήτησε με τον Χάλεβι σε τηλεφωνική επικοινωνία “την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης μέσω μιας διπλωματικής λύσης”. Το Al-Monitor ανέφερε προηγουμένως ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου είχαν ανησυχίες την περασμένη εβδομάδα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι τους κρατούσαν στο σκοτάδι σχετικά με τα σχέδιά τους στο Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ ανακοίνωσε την αποστολή “μικρού αριθμού πρόσθετου αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού” στη Μέση Ανατολή “για την ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην περιοχή”. Ο Ράιντερ αρνήθηκε να πει τι είδους στρατιωτικό προσωπικό αναπτύσσεται, πού κατευθύνονται και ποια μπορεί να είναι η αποστολή τους, επικαλούμενος “λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας”.

Το CNN μετέδωσε για πρώτη φορά ότι τα στρατεύματα κατευθύνονται στην Κύπρο. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον προορισμό στο Al-Monitor. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης ότι θα στείλει περίπου 700 δικούς του στρατιώτες στο νησί για την προετοιμασία μιας πιθανής εκκένωσης των πολιτών του.

Οι δύο βάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο έχουν φιλοξενήσει και στο παρελθόν δυνάμεις ταχείας αντίδρασης των ΗΠΑ στο νησί, μεταξύ άλλων κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου. Το 2006, η Λευκωσία επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει το νησί ως ορμητήριο για μια εκκένωση, κατά την οποία 15.000 Αμερικανοί πολίτες μεταφέρθηκαν από τον Λίβανο σε λιγότερο από ένα μήνα.

“Όσον αφορά τον Λίβανο, εργαζόμαστε ακούραστα με τους εταίρους μας για να αποφύγουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο και να προχωρήσουμε σε μια διπλωματική διαδικασία που θα επιτρέψει τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Λιβανέζους να επιστρέψουν στα σπίτια τους”, δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης Άντονι Μπλίνκεν σε υπουργική συνάντηση με μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ετοιμάζουν μια εναλλακτική πρόταση για την απομάκρυνση της σύγκρουσης, για την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν μεγαλύτερο πολυμετωπικό πόλεμο με τη συμμετοχή του Ισραήλ και ενδεχομένως του Ιράν.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments