Γεωπολιτικά

Κατάρ: Η πρώτη αραβική χώρα που θα ενταχθεί στον αμερικανικό κατάλογο ταξιδιών χωρίς βίζα

Κατάρ: Η πρώτη αραβική χώρα που θα ενταχθεί στον αμερικανικό κατάλογο ταξιδιών χωρίς βίζα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το Κατάρ πρόκειται να γίνει η δεύτερη χώρα της Μέσης Ανατολής, μετά το Ισραήλ, που θα ενταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα επιτρέψουν στο Κατάρ να ενταχθεί στον κατάλογο των χωρών που έχουν εγκριθεί για το πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, ένα σύστημα αμοιβαιότητας που επιτρέπει στους πολίτες των επιλέξιμων χωρών να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να απαιτείται θεώρηση.

Το Κατάρ γίνεται η δεύτερη χώρα στη Μέση Ανατολή, μετά το Ισραήλ, και η πρώτη αραβική χώρα που εντάσσεται στο VWP. Το Ισραήλ έγινε δεκτό στο πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά η είσοδός του αντιμετώπισε αντιδράσεις αφού οι Παλαιστίνιοι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζονται ισότιμα όταν προσπαθούν να εισέλθουν στο Ισραήλ, ακόμη και ως πολίτες των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του VWP.

Μετά από χρόνια στενής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ προστίθεται σε 41 άλλες χώρες στον πολυπόθητο κατάλογο του VWP. Πολλές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στο VWP – όπως η Αργεντινή, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Βραζιλία – έχουν εφαρμόσει ορισμένα μέτρα για να αυξήσουν τις πιθανότητες εισδοχής τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην τόνωση των τουριστικών τους τομέων και στην ανύψωση των οικονομικών τους δεσμών και των δεσμών ασφαλείας με άλλες χώρες του VWP.

Το πρόγραμμα είναι “πρωτίστως μια εταιρική σχέση ασφαλείας. Οι χώρες του προγράμματος πρέπει να πληρούν αυστηρές νομοθετικές και πολιτικές απαιτήσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την επιβολή του νόμου, την επιβολή της μετανάστευσης, την ασφάλεια των εγγράφων και τη διαχείριση των συνόρων”, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το Κατάρ έχει προβεί σε αλλαγές σε πολλούς τομείς – “κυρίως όλες σε σχέση με την ανταλλαγή πληροφοριών” – προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα VWP. Το Κατάρ θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν πρόσβαση στα αρχεία με τα ονόματα των επιβατών και σε άλλες “προηγμένες” πληροφορίες για τους επιβάτες και να αποκτήσουν πρόσβαση σε γνωστές και ύποπτες για τρομοκρατία βάσεις δεδομένων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν καλύτερη κατανόηση “του ποιος ταξιδεύει μέσα και γύρω από το Κατάρ”, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

“Το Κατάρ υπήρξε σπουδαίος εταίρος, ανταποκρινόμενο σε όλες τις απαιτήσεις”, πρόσθεσαν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ έχουν συνεργαστεί στενά στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να επαινεί τις προσπάθειες του Κατάρ.

Σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι προέτρεψε το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση κατά της Γάζας και του Λιβάνου, σημειώνοντας ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου “δεν θα φέρει ούτε ασφάλεια ούτε ειρήνη στο βόρειο Ισραήλ ούτε στον Λίβανο” και “το κλειδί της ασφάλειας στηρίζεται σε μια δίκαιη ειρήνη”.

Αλλά η εταιρική σχέση είναι βαθύτερη από τη σύγκρουση στη Γάζα, δήλωσαν αξιωματούχοι της διοίκησης . “Η αλήθεια είναι ότι ενώ οι περισσότεροι από εμάς επικεντρώθηκαν στα γεγονότα στη Γάζα, το έργο της οικοδόμησης ενός ισχυρότερου εταίρου στον τομέα της ασφάλειας και της προώθησης της σχέσης μας με το Κατάρ συνεχίστηκε”. Το Κατάρ είναι εδώ και χρόνια αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, φιλοξενώντας τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση στην περιοχή, την αεροπορική βάση Al Udeid, και εκπροσωπώντας μάλιστα επίσημα τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2021, αφού βοήθησε στην εκκένωση Αμερικανών από τη χώρα.

Το Κατάρ πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα VWP το αργότερο την 1η Δεκεμβρίου 2024. Η ανακοίνωση έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φιλοξένησε τον Καταριανό σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι στο θέρετρό του Mar-a-Lago στη Φλόριντα.

“Ο εμίρης έχει αποδείξει ότι είναι ένας σπουδαίος και ισχυρός ηγέτης της χώρας του, που προχωρά σε όλα τα επίπεδα με ταχύτητα ρεκόρ”, ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social μετά την επίσκεψη.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments