Διεθνή

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά τη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός

Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Οι συγκρούσεις συνεχίζονται παρά τη διεθνή πίεση για κατάπαυση του πυρός

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

«Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο», λέει ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις κατάπαυσης του πυρός για τον Λίβανο τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα δυσχεράνει την επιστροφή των αμάχων και στις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ και συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές που έχουν προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στον Λίβανο και αύξησαν τους φόβους για έναν περιφερειακό πόλεμο.

Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Μια επίθεση σκότωσε εννέα μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, στη συνοριακή πόλη Σεμπάα, δήλωσε ο δήμαρχος Μοχάμαντ Σαάμπ στο Reuters. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι στο Λίβανο έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

«Τα μαγαζιά πίσω μας χτυπήθηκαν», δήλωσε ο 13χρονος Σύρος Αμπντάλα Αλ-Χαμίντ, που νοσηλεύεται στον νότιο Λίβανο έπειτα από αεροπορική επιδρομή. «Το νεαρό αγόρι που ήταν μαζί μου μαρτύρησε (σ.σ.: σκοτώθηκε) και εγώ είμαι ακόμα ζωντανός».

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες στο Ισραήλ την Παρασκευή στην Κιριάτ Ατα κοντά στην πόλη Χάιφα, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και στην πόλη Τιβεριάς, δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση στα ισραηλινά πλήγματα εναντίον χωριών, πόλεων και αμάχων.

Αν και η ισραηλινή αεράμυνα έχει καταρρίψει πολλές από τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ, περιορίζοντας τις ζημιές που προκλήθηκαν, οι επιθέσεις της ομάδας έχουν σταματήσει την κανονική ζωή σε μεγάλο μέρος του βόρειου Ισραήλ, καθώς όλο και περισσότερες περιοχές μπαίνουν στο στόχαστρό της.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πέρασαν από το λιβανέζικο έδαφος στον θαλάσσιο χώρο στα ανοικτά των ακτών της Ρος Χανίκρα στα λιβανέζικα σύνορα.

Προτάσεις για την κατάπαυση του πυρός Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι η σφοδρότερη των τελευταίων 18 και πλέον ετών, στο πλαίσιο της αναταραχής στη Μέση Ανατολή ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα.

Αποδεικνύοντας τη διευρυνόμενη εμβέλεια της σύγκρουσης, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή σκότωσε πέντε στρατιώτες στη Συρία, όπου το Ισραήλ έχει εντείνει μια πολυετή εκστρατεία για την αναχαίτιση της επιρροής του Ιράν και της Χεζμπολάχ.

Οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι είχαν βάλει στο στόχαστρο τις ισραηλινές παράκτιες πόλεις Τελ Αβίβ και Ασκελον με έναν βαλλιστικό πύραυλο και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για την υποστήριξη της Γάζας και του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη, αφού ακούστηκαν σειρήνες και εκρήξεις νωρίς την Παρασκευή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία πρότειναν την Τετάρτη άμεση εκεχειρία 21 ημερών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ και δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, μεταξύ άλλων στο περιθώριο μιας συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ισραηλινές ομάδες είχαν συναντήσεις για να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για εκεχειρία την Πέμπτη και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ. «Οι ομάδες μας συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον κοινό στόχο της επιστροφής των ανθρώπων με ασφάλεια στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε.

Την Πέμπτη, αφού ο Νετανιάχου αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, το γραφείο του εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός διέταξε τα ισραηλινά στρατεύματα να συνεχίσουν να πολεμούν με πλήρη ισχύ στον Λίβανο.

Η δήλωσή του δεν έκανε καμία αναφορά στα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, ο οποίος νωρίτερα είχε απορρίψει τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η στρατιωτική του επιχείρηση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την επιστροφή στην πατρίδα δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν περιοχές κοντά στα λιβανέζικα σύνορα κατά τη διάρκεια ενός έτους εχθροπραξιών.

Στον Λίβανο, περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ως νέοι εκτοπισμένοι αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη, προστιθέμενοι σε περισσότερους από 111.000 που έχουν ήδη ξεριζωθεί από τη σύγκρουση.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) δήλωσε ότι 30.000 άνθρωποι πέρασαν από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, εκ των οποίων το 80% ήταν Σύροι. Πολύ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Σύροι κατέφυγαν στον Λίβανο κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε το 2011.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε στο Ισραήλ ότι η περαιτέρω κλιμάκωση θα δυσχεράνει την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments