Διεθνή

Το Ισραήλ χτυπά με «πλήρη ισχύ» τον Λίβανο παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία

Το Ισραήλ χτυπά με «πλήρη ισχύ» τον Λίβανο παρά τις εκκλήσεις για εκεχειρία

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κορυφώνονται, μετά τη δραματική κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο από τη Δευτέρα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό της χώρας να συνεχίσει να πολεμά με «πλήρη ισχύ» εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων για κατάπαυση του πυρός.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 92 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χθες, Πέμπτη, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε ότι σε αεροπορική επιδρομή σε πολυκατοικία στα νότια της Βηρυτού σκοτώθηκε ο επικεφαλής της μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών της, Μοχάμαντ Σουρούρ.

Οι φόβοι για ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ κορυφώνονται, μετά τη δραματική κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο από τη Δευτέρα.

Η ένταση των εχθροπραξιών ώθησε 12 χώρες να προτείνουν την Τετάρτη εκεχειρία τριών εβδομάδων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Η πρόταση δημιούργησε αρχικά ελπίδες, καθώς ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντάνον, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «ανοιχτή σε ιδέες».

Αλλά μέχρι την Πέμπτη είχε απορριφθεί πλήρως από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία.

Μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν θα σταματήσει» στον Λίβανο μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους του, «με κυριότερο την επιστροφή των κατοίκων του Βορρά με ασφάλεια στα σπίτια τους».

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε αργότερα ότι η πρόταση κατάπαυσης του πυρός είχε κατατεθεί σε συνεννόηση με το Ισραήλ, παρά τη διαβεβαίωση του Νετανιάχου, λίγες ώρες αργότερα, ότι η χώρα του θα συνέχιζε να πολεμά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προειδοποίησε ότι η «περαιτέρω κλιμάκωση» θα καταστήσει δυσκολότερη την επιστροφή των κατοίκων του Βορρά στην πατρίδα τους.

Από την πλευρά του Νετανιάχου διαβεβαίωσε, νωρίτερα σήμερα Παρασκευή, ότι ισραηλινές αντιπροσωπείες είχαν συναντήσεις για να συζητήσουν τις προτάσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός με τον Λίβανο χθες και θα συνεχίσουν τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες, προσθέτοντας ότι εκτιμά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον.

«Οι αντιπροσωπείες μας συναντήθηκαν (την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου) για να συζητήσουν την πρωτοβουλία των ΗΠΑ και πώς μπορούμε να προωθήσουμε τον κοινό στόχο της επιστροφής των ανθρώπων με ασφάλεια στα σπίτια τους. Θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις τις επόμενες ημέρες», ανέφερε σε δήλωσή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments