Κινεζικό ράλι στους δείκτες της Ασίας
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, newmoney.gr
Οι κινεζικές αγορές διανύουν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν 16 ετών, καθώς ο CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας πλησίασε σε άνοδο 15% αυτή την εβδομάδα, με κινητήρια δύναμη την ανακοίνωση και απελευθέρωση μέτρων οικονομικής τόνωσης από την κεντρική τράπεζα.
Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος ήταν την εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με εβδομαδιαία άνοδο 12,85%, σημείωσε την καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 1998, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Σήμερα παρασκευή, ο CSI 300 σκαρφάλωσε σχεδόν 4% και ο HSI σημείωσε άνοδο 3,5%, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το 7ήμερο αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς στο 1,5% από 1,7%, καθώς και μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η PBOC δήλωσε ότι η μείωση του RRR είχε ως στόχο να συμβάλει στη «δημιουργία ενός καλού νομισματικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος για τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας», σύμφωνα με δήλωση που μεταφράστηκε από την Google.
Η Κίνα δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία για τα βιομηχανικά κέρδη του Αυγούστου, τα οποία είδαν πτώση 17,8% σε ετήσια βάση. Η πτώση ακολουθεί την αύξηση 4,1% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.
Σε ετήσια βάση, τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 4,65 τρισεκατομμύρια γιουάν (663,47 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους οκτώ μήνες, έναντι 3,6% τους πρώτους επτά μήνες.
Καθώς τα στοιχεία αυτά είναι μέχρι τον Αύγουστο, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη δέσμη στοιχείων για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων τόνωσης της Τρίτης.
Κέρδη σημείωσαν κι άλλες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, με τους επενδυτές να αξιολογούν επίσης τα στοιχεία πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, ο οποίος θεωρείται ευρέως ένας πρόδρομος δείκτης των εθνικών τάσεων.
Ο γενικός πληθωρισμός του Τόκιο υποχώρησε στο 2,2%, από 2,6% τον Αύγουστο.
Ο δομικός πληθωρισμός – ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων – στην πρωτεύουσα διαμορφώθηκε στο 2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και μειώθηκε από το 2,4% τον Αύγουστο.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,81%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε πτώση 0,18% μετά την ανακοίνωση της μέτρησης του ΔΤΚ. Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σημειώνοντας υψηλό τριών εβδομάδων και διαπραγματευόμενο στα 146,38.
Αυτό συμβαίνει καθώς το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας εκλέγει τον διάδοχο του απερχόμενου πρωθυπουργού Fumio Kishida. Ο επικρατέστερος υποψήφιος από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας είναι ο υπουργός οικονομικής ασφάλειας Sanae Takaichi, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ μιας ήπιας νομισματικής πολιτικής και προτιμά η Τράπεζα της Ιαπωνίας να μην προχωρήσει σε αυξήσεις των επιτοκίων.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,21%, ενώ ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης κατά 0,27% χαμηλότερα.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε άνοδο 0,10%, περίπου 30 μονάδες μακριά από το ιστορικό υψηλό των 8.246,2 μονάδων.
Στη Wall Street, και οι τρεις βασικοί δείκτες σημείωσαν άνοδο, με τον S&P 500 να σημειώνει νέο ρεκόρ μετά την ανακοίνωση αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ.
Ο δείκτης της ευρείας αγοράς αναρριχήθηκε κατά 0,40% στις 5.745,37 μονάδες, ενισχυμένος από τα κέρδη της Micron Technology. Ο Nasdaq Composite πρόσθεσε 0,60% και ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,62%.
Μια σειρά από νέα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ στήριξαν επίσης τα κέρδη της αγοράς, με τις εβδομαδιαίες αιτήσεις για την ανεργία να μειώνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, υποδεικνύοντας μια σταθερή αγορά εργασίας.
Ξεχωριστά, η τελική μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το δεύτερο τρίμηνο δεν αναθεωρήθηκε και διαμορφώθηκε στο ισχυρό 3%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας