Πολιτική

Επανέρχεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Επανέρχεται η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο

Πηγή Φωτογραφίας: [371878] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τέρμα στη σχετική φιλολογία

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για τροποποίηση του εκλογικού νόμου, το ξεκαθαρίζω». Η κατηγορηματική διάψευση των φημών σχετικά με πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο ήρθε και πάλι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ, απάντησε σε σχετική ερώτηση, αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχαν γίνει πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Διαψεύστηκαν όσοι πίστευαν πριν από τις εκλογές του 2023 ότι η αυτοδυναμία ήταν αδύνατη. Ήταν εφικτή και στην κάλπη της απλής αναλογικής, με 5 κόμματα στη Βουλή και όχι 9, η ΝΔ θα είχε 170 έδρες. Σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις επόμενες εκλογές η αυτοδυναμία με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο είναι ένα άπιαστο όνειρο, θα πρότεινα λίγη υπομονή και ίσως κάποιες χρήσιμες ιστορικές αναφορές για το τι συνέβη την προηγούμενη τετραετία».

Με βάση αυτή τη λογική, η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, έχει βάλει «φρένο» σε οποιεσδήποτε προτάσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι το 41% δεν ισχύει πια, το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύει ότι η ανατροπή της τρέχουσας κατάστασης και η επιστροφή σε ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις είναι εφικτή.

Αυτή τη στιγμή, η ανάλυση των δημοσκοπήσεων δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να φτάσει, ως μέγιστη επίδοση, στο ποσοστό των ευρωεκλογών, δηλαδή περίπου 28%. Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο επισημαίνουν δύο σημαντικά σημεία. Πρώτον, η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων είναι πολύ μεγάλη, φτάνοντας το 17 με 18%, και περιλαμβάνει τουλάχιστον έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους της κυβέρνησης το 2023.

Δεύτερον, κάθε φορά που διεξάγεται μέτρηση της κοινής γνώμης, επιβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει αντίπαλος πόλος αυτή τη στιγμή, καθώς ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε, πολύ περισσότερο, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζονται από τους πολίτες ως εναλλακτική κυβερνητική επιλογή.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι αυτά τα ποιοτικά στοιχεία που κυριαρχούν στην αντίληψη των πολιτών παρέχουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία και τον χρόνο να αξιοποιήσει τα τρία χρόνια που απομένουν μέχρι τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να παρουσιάσει έργο στους δύο κύριους άξονες που έχει θέσει – την αύξηση των εισοδημάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας – ώστε να κριθεί με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης τετραετίας.

Σε αυτή η στρατηγική αποδειχθεί επιτυχής κατά τη διάρκεια των τριών ετών, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα ποσοστό που θα της επέτρεπε να επανεκλεγεί με αυτοδυναμία. Επιπλέον, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι οι απαντήσεις των πολιτών στις δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή δίνονται σε «νεκρό χρόνο», καθώς δεν υπάρχουν εκλογές προ των πυλών και δεν υπάρχει κάποιο διακύβευμα για τους πολίτες, γεγονός που σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνεται η συσπείρωση που θα αποτύπωνε την πραγματική δυναμική των κομμάτων.

Με αυτή την προοπτική, αν η κυβέρνηση άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, θα σήμαινε ότι αναγνωρίζει ότι τα περιθώρια για να αλλάξει το κλίμα υπέρ της περιορίζονται. Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, το ποσοστό αυτοδυναμίας κυμαίνεται μεταξύ 36% και 37%, ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων που εισέρχονται στη Βουλή και εκείνων που μένουν εκτός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments