Πολιτική

Ευνοϊκή η νέα συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ

Ευνοϊκή η νέα συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ

Πηγή Φωτογραφίας: [372043] DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εκ των πραγμάτων προκύπτει η ανάγκη για έναν προοδευτικό αντιπολιτευτικό πόλο

Η «ευκαιρία» του ΠΑΣΟΚ, την οποία συζητούν πολλοί τελευταία λόγω της εκλογής νέας ηγεσίας, σχετίζεται άμεσα με την ιδιαίτερη πολιτική συγκυρία που παρατηρείται.

Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πτωτική πορεία, έχοντας χάσει 13 μονάδες μέσα σε ένα χρόνο, από τις εθνικές εκλογές μέχρι τις ευρωεκλογές, και σήμερα καταγράφει ποσοστά 21-24% στην πρόθεση ψήφου. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι σε τροχιά διάλυσης, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να του δίνουν μονοψήφιο ποσοστό, ενώ ολοένα και λιγότεροι ψηφοφόροι τον θεωρούν εναλλακτική δύναμη για τη διακυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επιλύσει το ζήτημα της ηγεσίας του, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη στρατηγική του, η οποία αναγκαστικά θα επικεντρωθεί στη δημιουργία ενός πόλου που θα αντιπαρατεθεί στη Νέα Δημοκρατία και θα επιδιώξει να επανέλθει στην κυβέρνηση.

Εκτός από την πολιτική συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ διαθέτει και ένα επιπλέον πλεονέκτημα: έχει παραμείνει εκτός εξουσίας για μεγάλο χρονικό διάστημα (εννέα χρόνια). Οι κυβερνήσεις από το 2015 έως σήμερα έχουν σχηματιστεί από τα άλλα δύο συστημικά κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ (σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ) και τη ΝΔ. Με τις εθνικές εκλογές να προγραμματίζονται για το 2027, η απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία αυξάνεται ακόμη περισσότερο, φτάνοντας τα 12 χρόνια, δηλαδή τρεις τετραετίες.

Είναι αρκετά αυτά για να πείσουν το ΠΑΣΟΚ ότι αξίζει ξανά την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων στη διακυβέρνηση της χώρας; Προφανώς όχι. Ένα κόμμα που έχει κυβερνήσει σχεδόν τα 25 από τα 50 χρόνια της μεταπολίτευσης φέρει ακόμα αρκετούς σκελετούς στην ντουλάπα του και πολλά σκοτεινά σημεία στην ιστορία του. Δυστυχώς, αν και αναγκάστηκε να κάνει αυτοκριτική, το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε ποτέ να αποκαλύψει πλήρως την αλήθεια σχετικά με τις ευθύνες του και τον ρόλο του στη μεταπολίτευση. Η εύκολη επιλογή ήταν να κρατήσει ως «επιτυχίες» τα δημοφιλή και τα εύκολα, ενώ να παραβλέψει τα αντιδημοφιλή και τα δύσκολα. Ωστόσο, αυτά είναι που το κράτησαν ζωντανό – αυτά του έδωσαν την ευκαιρία να «ταπεινωθεί» και να επανασυστήσει τον εαυτό του στους ψηφοφόρους ως μια σοβαρή πολιτική δύναμη που θέτει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον.

Στο γκάλοπ της «Μέτρον Ανάλυσις» για το Μέγκα, το ΠΑΣΟΚ κατατάσσεται πρώτο όσον αφορά την εκλογική του επιρροή, δηλαδή τη μέτρηση του αριθμού των δυνητικών ψηφοφόρων του. Το 45% των συμμετεχόντων δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να το ψηφίσουν, σε σύγκριση με το 42% που εκφράζουν την προτίμησή τους για τη ΝΔ (η οποία έλαβε 41% στις εθνικές εκλογές) και το 29% που επιλέγουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρωτοκαθεδρία του ΠΑΣΟΚ στη «δυνητική ψήφο» υποδηλώνει ότι ορισμένα τραύματα έχουν επουλωθεί, κάποιες επιλογές έχουν αποδειχθεί σωστές και ορισμένες ελπίδες παραμένουν ζωντανές. Όσο εύκολο είναι να γίνουν αυτές οι ελπίδες πραγματικότητα, άλλο τόσο εύκολο – αν όχι περισσότερο – είναι να διαψευστούν. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κατανοήσει η επόμενη ηγεσία πριν από την εκλογή της, καθώς μετά μπορεί να είναι αργά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments