Πολιτική

Τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Τα σενάρια για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Πηγή Φωτογραφίας: [372090] ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η κυβέρνηση κλείνει το θέμα, αλλά οι φήμες επιμένουν

Η επαναφορά της συζήτησης σχετικά με την ανάγκη ή μη αλλαγής του εκλογικού νόμου αναζωπύρωσε τα σενάρια και τους σχεδιασμούς για το αν και πότε θα μπορούσε να υλοποιηθεί μια τέτοια αλλαγή, παρά τις επανειλημμένες απορριπτικές δηλώσεις άλλων υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να κλείσει το ζήτημα, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου. Το ξεκαθαρίζω». Ανέφερε επίσης ότι η θέση του υπουργού Υγείας είναι προσωπική, τονίζοντας ότι πρόκειται για «πάγια διαχρονική θέση και δεν έχει προχωρήσει ούτε σε κάποια ανακοίνωση ούτε σε κάποια πρόταση».

Για τους αναλυτές και όσους εμβαθύνουν στις λέξεις, η δήλωση ενός κορυφαίου στελέχους της ΝΔ ότι υποστηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου επειδή πάντα πίστευε στις ισχυρές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει υπάρξει μέλος δύο κυβερνήσεων συνεργασίας, αυτών των Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει είτε ότι γνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, είτε ότι αντιλαμβάνεται από τις τρέχουσες πολιτικές συνθήκες ότι η προοπτική της αυτοδυναμίας απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ελληνική πολιτική σκηνή, όπως δείχνουν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις για το κυβερνών κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου και η Πειραιώς δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη. «Και πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2023, η ΝΔ είχε ποσοστά 30-31% στις δημοσκοπήσεις και πολλοί υποστήριζαν ότι είναι καλό να προχωρήσει η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως είδατε, αυτό δεν συνέβη», παρατηρούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για πολλοστή φορά μέσα στον τελευταίο χρόνο, επανέλαβε στις αρχές Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, υποστηρίζοντας ότι η αυτοδυναμία είναι εφικτή. «Το ίδιο ερώτημα (σ.σ. σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος) μου είχε τεθεί και πριν από τις εκλογές του 2023, όταν πολλοί πίστευαν ότι με το υπάρχον σύστημα η αυτοδυναμία ήταν σχεδόν αδύνατη. Θυμάμαι τη ΝΔ να βρίσκεται δημοκοπικά στο 31%-32% και τελικά να φτάνει το 41%. Έτσι, η αυτοδυναμία αποδείχθηκε εφικτή. Σε όσους θεωρούν ότι η αυτοδυναμία με τον ισχύοντα νόμο είναι ένα άπιαστο όνειρο, θα πρότεινα υπομονή», ανέφερε. Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Αν το 2027 η ΝΔ έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της από το 2023, θα είναι μια καλή κυβέρνηση και θα αξίζει την εμπιστοσύνη του λαού. Η δική μου απάντηση είναι θετική. Άρα, ας περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί το 2027», κλείνοντας έτσι τη συζήτηση γύρω από τα σχετικά σενάρια.

Αυτή τη στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν, όπως πληροφορεί η Πηνελόπη Γκάλιου για τον Σκάι, ότι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των εξαγγελιών και του προγράμματός της, θα συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και θα οδηγήσουν τη ΝΔ σε πορεία ανάκαμψης.

Φυσικά, υπάρχουν και γαλάζια στελέχη που εκτιμούν ότι μια αλλαγή του εκλογικού νόμου, η οποία θα εξασφάλιζε αυτοδυναμία με ένα μικρότερο ποσοστό γύρω στο 35-36%, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα σημαντικό «μαξιλάρι» για την πολιτική σταθερότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας.

Ωστόσο, σε όλα τα σενάρια και τα χρονοδιαγράμματα, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη ότι για να εφαρμοστούν οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές του 2027, απαιτείται η υπερψήφισή τους από 200 βουλευτές. Αυτό φαίνεται δύσκολο, καθώς κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι πρόθυμο να στηρίξει τη ΝΔ για να παραμείνει στην εξουσία. Μοναδική εξαίρεση θα ήταν αν επαναληφθεί το εγχείρημα των διπλών εκλογών του 2023, ώστε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο να ισχύσουν στις δεύτερες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments