Γιατί η αναβάθμιση των ΗΑΕ σε «σημαντικό αμυντικό εταίρο» των ΗΠΑ δεν θα αποτρέψει την Κίνα
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr
Καθώς η Μέση Ανατολή προετοιμάζεται για έναν ακόμη πιθανό πόλεμο με τη συμμετοχή του Ισραήλ και του Λιβάνου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους στον Κόλπο προωθούν σταθερά τις διπλωματικές και στρατηγικές τους σχέσεις, ανεξάρτητα -και σε ορισμένες περιπτώσεις εξαιτίας- της σύγκρουσης.
Αυτό φάνηκε αυτή την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον με την πρώτη επίσκεψη εκεί του προέδρου των ΗΑΕ σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του και με την παροχή από τις ΗΠΑ άδειας εισόδου χωρίς βίζα για το Κατάρ στη χώρα.
Η Κίνα δεν ήταν στην αίθουσα, αλλά η επιρροή της και τα στρατιωτικά κανάλια της στο Άμπου Ντάμπι εμφανίστηκαν σε μεγάλο βαθμό, καθώς οι ΗΠΑ παραχώρησαν στα ΗΑΕ το καθεστώς του «σημαντικού αμυντικού εταίρου».
Τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός και υπονομεύει την επιρροή του Πεκίνου;
Ο σεΐχης Μοχάμεντ, που χαιρετίστηκε από τους New York Times το 2020 ως «ένας από τους ισχυρότερους άνδρες στη γη», δεν είναι άνθρωπος των επιφανειακών ταξιδιών ή των απλών φωτογραφιών. Είναι, όπως λέει και το ρητό, μόνο για δουλειές. Ως εκ τούτου, η πρώτη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο από το 2017 σχεδιάστηκε σχολαστικά ώστε να συμπέσει με την τελική ευθεία της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν και μόνο μετά την εξασφάλιση μιας κρίσιμης αμυντικής συμφωνίας.
Τι συμφωνήθηκε; Όπως ανέφερε ο Τζάρεντ Ζούμπα μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, τα ΗΑΕ αναβαθμίστηκαν σε «σημαντικό αμυντικό εταίρο» των Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθετώντας τα στο ίδιο επίπεδο με την Ινδία. Αυτό το καθεστώς πιθανότατα παρέχει στο Άμπου Ντάμπι πρόσβαση πρώτης βαθμίδας σε ορισμένες στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης των ΗΠΑ, ενώ παράλληλα ανοίγει τον δρόμο για τις φιλοδοξίες του σεΐχη Μοχάμεντ να τοποθετήσει τα ΗΑΕ ως ηγέτη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα «ενισχύσει περαιτέρω την αμυντική συνεργασία και την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Αφρική και τις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού», επιτρέποντας «πρωτοφανή συνεργασία μέσω κοινής εκπαίδευσης, ασκήσεων και στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των ΗΑΕ, της Ινδίας και άλλων βασικών εταίρων, προωθώντας την περιφερειακή σταθερότητα».
Τι προσφέρει στα ΗΑΕ; Αν και ο χαρακτηρισμός ως αμυντικός εταίρος είναι σημαντικός για τα ΗΑΕ, τα οποία διαθέτουν μία από τις πιο τρομερές αεροπορικές δυνάμεις στον Κόλπο, υπολείπεται αυτού που το Αμπού Ντάμπι επιδίωκε πριν από ένα χρόνο, μοιράστηκε σε συνέντευξη ο Άλμπερτ Βιντάλ, ερευνητής αναλυτής στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
Ο Βιντάλ, ο οποίος επικεντρώνεται στις σχέσεις Κόλπου-Κίνας, υποστηρίζει ότι ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ υπολείπεται εκείνου ενός σημαντικού μη ΝΑΤΟϊκού συμμάχου και δεν διαθέτει τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχονται σε άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, από τον αμερικανικό στρατό.
Ενώ ο χαρακτηρισμός των ΗΠΑ δεν αποτελεί δεσμευτική εγγύηση ασφαλείας, ο Βιντάλ υπογραμμίζει διάφορα οφέλη για τα ΗΑΕ μέσω της συμφωνίας:
1. Πρόσβαση σε προνόμια αμυντικού εμπορίου και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, επιτρέποντας έτσι εκτεταμένες κοινές ασκήσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η ολοκληρωμένη αεράμυνα και η αντιπυραυλική άμυνα, καθώς και ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ στρατιωτικών.
2. Ευρύτερη πρόσβαση σε προηγμένες στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης, επιτρέποντας στο Άμπου Ντάμπι να παρακάμψει τη διαδικασία αδειοδότησης εξαγωγών για ορισμένο στρατιωτικό υλικό.
Ορισμένοι εμπειρογνώμονες έχουν προτείνει ότι ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε να επανεκκινήσει τη συζήτηση σχετικά με την απόκτηση των F-35 από τα ΗΑΕ. Όπως σημειώνει ο Ζούμπα, η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2021 ανέστειλε τις διαδικασίες που είχε θέσει σε κίνηση η κυβέρνηση Τραμπ για την πώληση του μαχητικού F-35 Joint Strike Fighter της Lockheed Martin και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper στα Εμιράτα, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για την ασφάλεια που συνδέονται με τη συμφωνία 5G του Αμπού Ντάμπι με τον κινεζικό γίγαντα των επικοινωνιών Huawei.
Ένας αξιωματούχος των Εμιράτων υπέδειξε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ότι το Αμπού Ντάμπι δεν έχει επί του παρόντος σχέδια για την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον σχετικά με τα F-35.
Ο Βιντάλ εξήγησε ότι η άρση του αδιεξόδου για τα F-35 δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται «δεδομένου του βάθους της κινεζικής διείσδυσης της Huawei στα ΗΑΕ». Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο κινέζος προμηθευτής και η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα τα Εμιράτα υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για την ενίσχυση της τεχνολογίας 5G-Advanced (5G-A) στα ΗΑΕ, μια κόκκινη γραμμή για τον αμερικανικό στρατό.
Το 2019, η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής διακυβέρνησης των Εμιράτων ανέθεσε στη Huawei να ανοίξει ένα κοινό ανοικτό εργαστήριο 5G & IoT στο Ντουμπάι. «Η άποψη των ΗΑΕ για την ανάλυση κόστους-οφέλους σχετικά με την απόρριψη της Huawei και του 5G δεν έχει αλλάξει πολύ», δήλωσε ο Βιντάλ.
Η στρατιωτική συνεργασία ΗΑΕ-Κίνας αποτελεί πρόσθετη ανησυχία για την Ουάσινγκτον. Η ναυτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα, αναφέρει ο Ζούμπα, προκαλώντας προβληματισμό στο Πεντάγωνο, καθώς συνεχίζεται η κατασκευή από μια κινεζική εταιρεία, την China Harbour Engineering, σε υποδομές στο θαλάσσιο λιμάνι Αλ-Χαλίφα, κοντά στο Άμπου Ντάμπι, οι οποίες, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να παρέχουν διπλή χρήση για το κινεζικό ναυτικό.
Επιπλέον, στις αρχές του 2022 ο στρατός των Εμιράτων αγόρασε δώδεκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη L-15A κινεζικής κατασκευής και έχει στείλει αεροσκάφη Mirage 2000-9 στη δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας τουλάχιστον δύο φορές για ετήσιες στρατιωτικές αεροπορικές ασκήσεις, με πιο πρόσφατη τον Ιούλιο.
Ενοχλείται η Κίνα; Όχι πραγματικά, ή τουλάχιστον δεν το δείχνει. Ο Βιντάλ σημειώνει ότι δύο ημέρες πριν από τη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αντιστράτηγος Ισά Σαΐφ μπιν Αμπλάν Αλ Μαζρουέι, συναντήθηκε στο Άμπου Ντάμπι με τον αρχηγό του κινεζικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, με τον στρατηγό Ζανγκ Ντινγκκιού, διοικητή της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας.
Η συμφωνία εξακολουθεί, ωστόσο, να αξίζει τον κόπο για την Ουάσινγκτον. «Η αναζωογόνηση της αμυντικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ-ΟΑΕ μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της επέκτασης της αμυντικής συνεργασίας Κίνας-ΟΑΕ και της προμήθειας όπλων, η οποία, όπως ελπίζουν οι ΗΠΑ, θα παραμείνει κυρίως συμβολική: επισκέψεις, κοινές δηλώσεις, ένας πολύ περιορισμένος αριθμός ασκήσεων και μεμονωμένες πωλήσεις όπλων», δήλωσε ο Βιντάλ.
Για τα ΗΑΕ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο εταίρος της επιλογής όταν πρόκειται για την άκρη της ασφάλειας και την προστασία στον Κόλπο – και ακόμη περισσότερο τώρα – με την αυξανόμενη αστάθεια που προκαλούν οι Χούθι, και στον Κόλπο του Ομάν.
Το τεχνολογικό πλεονέκτημα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για το Άμπου Ντάμπι όσον αφορά την απόκτηση πρόσβασης στις πιο προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, του κυβερνοχώρου, του διαστήματος, της ψηφιακής οικονομίας και των ημιαγωγών. Αυτό, δήλωσε ο Βιντάλ, είναι μια «συνέχεια της στρατηγικής αντιστάθμισης των ΗΑΕ, προσπαθώντας να πάρει το καλύτερο και από τους δύο κόσμους. Αλλά αν έρθει η ώρα της πίεσης, αυτή η πρόσφατη επίσκεψη φαίνεται να υποδηλώνει ότι τα ΗΑΕ θα επιλέξουν την Ουάσινγκτον έναντι του Πεκίνου».
Πηγή: Al Monitor, Militaire
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας