Γεωπολιτικά

Τι γνωρίζουμε για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Τουρκία εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης

Τι γνωρίζουμε για τις κατηγορίες που σχετίζονται με την Τουρκία εναντίον του δημάρχου της Νέας Υόρκης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr

Το κατηγορητήριο κατά του Έρικ Άνταμς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές του με Τούρκους υπηκόους και περιλαμβάνει παράνομες ταξιδιωτικές παροχές αξίας άνω των 100.000 δολαρίων

Το κατηγορητήριο κατά του Έρικ Άνταμς βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές του με Τούρκους υπηκόους και περιλαμβάνει παράνομες ταξιδιωτικές παροχές αξίας άνω των 100.000 δολαρίων.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς με πέντε ομοσπονδιακές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της διαφθοράς, της δωροδοκίας και της αναζήτησης παράνομων ξένων δωρεών για την προεκλογική εκστρατεία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αποκαλύφθηκε, και η Τουρκία αποτελεί μεγάλο μέρος της ιστορίας…

Ο Άνταμς «ζήτησε και αποδέχθηκε εν γνώσει του παράνομες προεκλογικές εισφορές από ξένους δωρητές και εταιρείες», δήλωσε ο εισαγγελέας της Νότιας Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Ντέμιαν Γουίλιαμς στους δημοσιογράφους μετά την αποσφράγιση του κατηγορητηρίου, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με το FBI.

«Ο Άνταμς τις δέχτηκε παρόλο που γνώριζε ότι οι συνεισφορές αυτές ήταν προσπάθειες ενός Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου και Τούρκων επιχειρηματιών για να “αγοράσουν” επιρροή μαζί του», δήλωσε ο Γουίλιαμς.

Οι κατηγορίες ξεκινούν από γεγονότα του 2015, όταν ο Άνταμς ήταν πρόεδρος του δήμου, και καλύπτουν μέχρι και τη δημαρχία του, η οποία ξεκίνησε το 2021.

Ο Άνταμς υποστηρίζει την αθωότητά του. «Ζητώ από τους πολίτες της Νέας Υόρκης να περιμένουν να ακούσουν την υπεράσπισή μας προτού προβούν σε οποιαδήποτε κρίση», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο κατηγορητήριο, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συναλλαγές του Άνταμς με Τούρκους υπηκόους, ο δήμαρχος κατηγορείται ότι έλαβε οφέλη και δωρεές αξίας άνω των 100.000 δολαρίων από Τούρκους αξιωματούχους και επιχειρηματίες που προσπαθούσαν να κερδίσουν την εύνοια του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Τι κέρδισε η Τουρκία σε αντάλλαγμα; Μεταξύ άλλων κερδών, η τουρκική κυβέρνηση άσκησε πιέσεις και εξασφάλισε το άνοιγμα του Turkevi Center, του Τουρκικού Οίκου – ενός 36όροφου πολυώροφου κτιρίου που προσαρτάται στο τουρκικό προξενείο ακριβώς απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ – στην καρδιά της Νέας Υόρκης, παρά το γεγονός ότι απέτυχε σε επιθεώρηση πυρασφάλειας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ένας ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού διπλωματικού κατεστημένου» φέρεται να ζήτησε από τον Άνταμς να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να εξασφαλίσει το άνοιγμα του Οίκου πριν από την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη το 2021.

«Εκείνη την εποχή, το κτίριο θα είχε αποτύχει σε επιθεώρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης (FDNY)», αναφέρει το κατηγορητήριο. «Σε αντάλλαγμα για δωρεάν ταξίδια και άλλες δωροδοκίες που σχετίζονται με τα ταξίδια το 2021 και το 2022, τις οποίες κανόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο Άνταμς έκανε ό,τι του είχε δοθεί ως εντολή». «Μετά την παρέμβαση του Άνταμς, ο ουρανοξύστης άνοιξε όπως ζήτησε ο Τούρκος αξιωματούχος», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Ερντογάν εκφώνησε ομιλία στα εγκαίνια κατά την επίσκεψή του στην πόλη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2021, λέγοντας ότι το κτίριο είναι σύμβολο της «πίστης της Τουρκίας στη δικαιοσύνη».

«Ο σχεδιασμός του κτιρίου μας, που χρησιμοποιεί τις τελευταίες αρχιτεκτονικές και μηχανικές δυνατότητες, κατασκευάστηκε με περιβαλλοντική ευαισθησία, ιδιαίτερα σημαντική καθώς έχουμε αρχίσει να συζητάμε για την κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Το κατηγορητήριο ισχυρίζεται επίσης ότι στο πλαίσιο του ανταλλάγματος, ο ίδιος αξιωματούχος ζήτησε επίσης από τον βοηθό του Άνταμς να πει στον δήμαρχο να μην εκδώσει δήλωση στις 24 Απριλίου για να τιμήσει τη σφαγή περισσότερων από 1 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες δυτικές πρωτεύουσες αναγνωρίζουν τη σφαγή ως γενοκτονία.

Παλαιότερες αναρτήσεις του Άνταμς στην κοινωνική πλατφόρμα X δείχνουν ότι ο δήμαρχος είχε εκδώσει μηνύματα στις 24 Απριλίου τα προηγούμενα χρόνια για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Το κατηγορητήριο αποκαλεί έναν δεύτερο Τούρκο υπήκοο «προωθητή» ο οποίος φέρεται να κανόνισε χρηματοδοτήσεις στις εκστρατείες του Άνταμς τόσο για πρόεδρο του δήμου όσο και για δήμαρχο.

«Ο Άνταμς ζητούσε και εν γνώσει του δεχόταν δωρεές, μεταξύ άλλων από ξένες πηγές, ενώ συνέχιζε να δέχεται κρυφά δωρεάν και με μεγάλες εκπτώσεις ταξιδιωτικές παροχές από τον Τούρκο αξιωματούχο, τον προωθητή και τον διευθυντή της Turkish Airlines», αναφέρει το κατηγορητήριο.

Το κατηγορητήριο επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στα ταξίδια πρώτης θέσης του Άνταμς με τον αερομεταφορέα της Τουρκίας, την Turkish Airlines, τα οποία φέρεται να ήταν συχνά δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις. Εκτός από τα ταξίδια πρώτης θέσης στην Τουρκία, ο Άνταμς φέρεται επίσης να πέταξε σε πολλές διαφορετικές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Γκάνα, με την Turkish Airlines από το 2016 έως το 2021, αναβαθμίζοντας συχνά το καθεστώς πτήσης του στην πρώτη θέση δωρεάν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

«Ο Άνταμς ζητούσε και δεχόταν πάνω από 100.000 δολάρια σε πολυτελή ταξιδιωτικά οφέλη για χρόνια από πλούσιους Τούρκους επιχειρηματίες και τουλάχιστον έναν Τούρκο κυβερνητικό αξιωματούχο που προσπαθούσε να αποκτήσει επιρροή πάνω του», δήλωσε ο Γουίλιαμς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ο Άνταμς και οι σύντροφοί του φέρονται επίσης να έλαβαν «δωρεάν δωμάτια σε πολυτελή ξενοδοχεία, δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών και δωρεάν πολυτελή ψυχαγωγία κατά την παραμονή τους στην Τουρκία».

Ενώ παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό οι κατηγορίες κατά του Άνταμς θα επηρεάσουν τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ερντογάν έφυγε από τη Νέα Υόρκη νωρίτερα από το προγραμματισμένο την Τετάρτη το βράδυ, μη μπορώντας να παραστεί στο ετήσιο παραδοσιακό δείπνο του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τους ξένους ηγέτες, όπως είχε προγραμματίσει.

Πηγή: Al Monitor, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments