Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Τεράστια η βελτίωση ως προς τα ράντζα των εφημεριών [vid,pics]

Άδωνις Γεωργιάδης: Τεράστια η βελτίωση ως προς τα ράντζα των εφημεριών [vid,pics]

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Φτιάχνουμε στο νοσοκομείο Παπανικολάου το μεγαλύτερο κέντρο ανοσοθεραπείας των Βαλκανίων

«Ήδη το 15% των γιατρών του ΕΣΥ έχουν κάνει αίτηση για να επωφεληθούν της δυνατότητας παροχής ιδιωτικού έργου, παράλληλα προς την εργασία τους στη δημόσια υγεία», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός Υγείας, σε σημερινή παρέμβασή του, σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εγώ έχουμε ξεκινήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα κτιριολογικής αναβάθμισης των δημοσίων νοσοκομείων στην ιστορία του ΕΣΥ. 93 από τα 127 δημόσια νοσοκομεία ανακαινίζονται. Ανακαινίζονται οι κλινικές που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε: “Προσωπικά, χρειάστηκε να νοσηλευτώ στο ΚΑΤ όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, το 2021, και είμαι και πάρα πολύ ικανοποιημένος. Η συνωμοσία της μιζέριας, που τα βρίσκει όλα αρνητικά στο δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ένα πολύ μικρό κλάσμα. Για παράδειγμα, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, απέργησαν μόλις 4 άτομα από τα 1800 άτομα προσωπικό. Άλλο πράγμα η κριτική και άλλο πράγμα η κριτική για την κριτική. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, «για τους ασθενείς, έχω δώσει εντολή, σε συνεννόηση με την ελληνική ένωση ασθενών, να φτιάξουμε γραφείο ασθενών σε κάθε νοσοκομείο και οι ασθενείς να διατυπώνουν εγγράφως τις κριτικές επισημάνσεις τους και τα παράπονά τους. Οι ασθενείς θα αξιολογούν και θα βαθμολογούν.

Και ως προς τα ράντζα, πράγματι, έχουμε και ράντζα στο ΕΣΥ. Όμως, δεν ξέρω πολλά συστήματα υγείας που να μην έχουν ράντζα. Τα ράντζα δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Τώρα μάθαμε τα ράντζα; Τα ράντζα δεν υπήρχαν πριν από πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια; Τα ράντζα στις εφημερίες υπάρχουν σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας του πλανήτη. Ωστόσο, η βελτίωση ως προς τα ράντζα είναι τεράστια σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από λίγα χρόνια. Στο νοσοκομείο Αττικόν εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχουμε εντάξει στο ταμείο ανάκαμψης ειδικό έργο. Συγκεκριμένα, προχωράμε στην αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), το οποίο περνά από τα 1.000 τμ στα 5.000 τμ, και το έργο παραδίδεται εντός του 2025. Στις 30 Μαρτίου του 2025 παραδίδονται τα νέα ΤΕΠ».

Σε σχέση με την απορροφητικότητα των κονδυλίων των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, επισημάνθηκε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετράει και τα 27 κράτη μέλη ως προς την απορρόφηση του ταμείου ανάκαμψης και η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα ως προς την απορροφητικότητα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα σε όλη την Ευρώπη ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης. Δεν γκρινιάζουν όλοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ΕΣΥ μπαίνουν κάθε μέρα 85.000 άνθρωποι σε 127 νοσοκομεία. Συνεπώς, είναι φυσιολογικό να υπάρξει κάπου κάποιο πρόβλημα. Όμως, κατά κανόνα, τα περιστατικά πάνε πολύ καλύτερα και ο κόσμος πρέπει να εμπιστεύεται το ΕΣΥ».

Μιλώντας για το νοσοκομείο Παπανικολάου, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «μόλις χθες ψηφίσαμε στη Βουλή την τροπολογία για την άμεση έκδοση της οικοδομικής άδειας για το κέντρο ανοσοθεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Είναι ένα όραμα δικό μου και του πρωθυπουργού. Φιλοδοξία μας είναι να φτιάξουμε στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο κέντρο ανοσοθεραπείας των Βαλκανίων. Πρόκειται για ένα έργο 12 εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες ξεκινούν άμεσα. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ το νοσοκομείο Παπανικολάου. Οι ΜΕΘ είναι δωρεά του Θανάση Μαρτίνου, ένας πολύ μεγάλος δωρητής για το δημόσιο σύστημα υγείας, όπως βέβαια υπάρχουν και άλλοι σπουδαίοι δωρητές. Είναι έτοιμες προς λειτουργία 18 ολοκαίνουργιες κλίνες».

Αναφερόμενος στην πρόωρη διακοπή της κύησης στα δημόσια νοσοκομεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως «το δικαίωμα διακοπής της κύησης εφαρμόζεται στη δημόσια υγεία. Ωστόσο, έχουμε έλλειψη σε μαίες. Και η έλλειψη είναι πράγματι σημαντική. Στις νέες προσκλήσεις που θα κάνουμε το 2025 έχω ζητήσει να έχουμε έναν αυξημένο αριθμό μαιών για να καλύψουμε ένα κενό αρκετών ετών».

Τέλος, αναφορικά με τις οικονομικές απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ,  ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προχωρήσει σε προσπάθεια ανάταξης των μισθών και των αμοιβών των γιατρών του ΕΣΥ. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Υπέγραψα την ΚΥΑ για τις νέες αμοιβές στις άγονες περιοχές. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο την κάλυψη των κενών στο ΕΣΥ είναι η δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα και ιδιωτικό έργο. Ήδη το 15% των γιατρών του ΕΣΥ έχουν κάνει αίτηση να επωφεληθούν αυτής της μεταρρύθμισης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments